Dijeli li treći entitet katoličku crkvu u BiH?

Nakon što je u javnosti ponovno aktualiziran stari prijedlog Biskupske konferencije o ustroju BiH kroz četiri multietničke regije, isplivale su podjele unutar vrha katoličke crkve, ali i potvrđeni suprotni stavovi u odnosu na prijedloge koji dolaze HDZ-a BiH, prenosi N1.

BiH bi prema prijedlogu Biskupske konferencije iz 2005.godine bila ustrojena kroz četiri multietničke regije, formirane prema ekonomskim, prometnim, prirodnim, povijesnim i geografskim kriterijima. Glavni gradovi regija bili bi Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla. Nijedan od tri konstitutivna naroda ne bi mogao imati više od 40, odnosno manje od 30 posto udjela u zakonodavanoj i izvršnoj vlasti, čime bi se izbjegla mogućnost nadglasavanja predstavnika manje brojnih naroda od strane brojnijih. Nadležnosti i ovlasti lokalne samouprave bile bi značajno povećane.

Prijedlog je aktualiziran nakon nedavnog intervjua generalnog tajnika Biskupske konferencije, Ive Tomaševića, kao odgovor na učestale izjave o trećoj federalnoj jedinici. Na druženju s novinarima Dragan Čovic, prijedlog nije želio komentirati jer mu je, iako star 12 godina, “apsolutno nepoznat”:

“Nisam još nigdje pročitao stav Katoličke crkve oko preuređenja BiH, apsolutno ga nigdje nisam pročitao. Kao što neko tumači moja mišljenja što ja mislim, a ne što govorim i radim, tako bi ja danas mogao špekulirati što misli pojedini svećenik u BiH. Ne pada mi na pamet”, kazao je hrvatski član Predsjedništva BIH i lider HDZ BiH.

Zato su reagirali iz Biskupije Mostar potvrdivši još jednom duboke podjele koje postoje unutar crkve po pitanju ustroja BiH.U otvorenom pismu postavljaju pitanje ovlasti koje ima Ivo Tomašević, ali i podsjećaju na ranije stavove Mostarsko-duvanjskog biskupa Ratko Perića iznesene i kroz Promemoriju hrvatskom članu Predsjedništva BiH iz koje se mogu iščitati jasni obrisi upravo treće federalne jedinice.

“Potvrdilo se da postoji razdor i unutar vrha Katoličke crkve i da za razliku od bosanskog dijela te crkve, zapravo hercegovački dio koji personificara Ratko Perić i mostarski ordinarijat su na liniji temeljnih rješenja Dragana Čovića i HDZ-a. Pa ipak tu činjenicu ne treba gledati samo u negativnom kontekstu. Ona može biti uvod u demokratizaciju unutar biračkog tijela na hrvatskoj sceni i potaći druge ljude da detaljnije razmisle o prijedlogu Biskupske konferencije. Bitno je da se govori i da rješenja nisu ograničena”, naglašava politički analitičar, Slavo Kukić.

Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička istraživanja slaže se kako je dijalog po ovom, ali i ostalim prijedlozima izostao. No s druge strane naglašava:

“Njegova glavna specifičnost je što opet sve svodi na teritorijalizaciju BiH. Ne dotiče pitanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, jer budimo realni kako se god bude povukla granica bili to sadašnji entiteti, ili neke buduće regije, u svakoj od tih jedinica postojati će nekakve etničke većine i manjine, a ovaj prijedlog do kraja nije definirao uz ostalo mehanizam zaštite. A kada dođemo do toga, što smo dobili”, upitao se Sitarski.

Suprotni stavovi Mostara i Sarajeva nisu nepoznanica onima koji bolje poznaju odnose unutar Katoličke crkve u BiH. Od ratnih devedesetih sve do danas, različita razmišljanja o tome kako bi Bosna i Hercegovina trebala biti ustrojena od federalizacije, trećeg entiteta do multietničkih regija
Prema prijedlogu Biskupske konferencije, HDZ 1990 najavio je svoj prijedlog ustavnog rješenja BiH. No koliko je u ovom trenutku uopće moguća priča o preustroju države, Diana Zelenika, zastupnica ove stranke u Parlamentarnoj skupštini nije optimist:

“Sve što vidim posljednjih godina jeste, dogovorit ćemo se da se dogovorimo. Liderima sva tri naroda nije u interesu da se dogovore, zbog eventualnih procesa koji bi mogli uslijediti nakon toga. Ja to kratko nazivam senaderizacijom i to je u pozadini svake priče”, kaže Zelenika.

U razgovoru za ovdašnje medije kardinal Vrhbosanske nadbidskupije monsinjor Vinko Puljić napade koji su u međuvremenu uslijedili, posebno od hrvatskih medija označio je manipulacijom i uvredom, podsjetivši da se punih 12 godina prijedlog biskupa ignorirao:

“Niko nije isčitao ono što smo mi predložili, nego su to jednostavno prešutjeli. Niko nije bio protiv, ali ignorirali su to 12 godina. Sad nam to treba i sada treba izvući iz naftalina taj naš program. Mi smo se prije 12 godina jednostavno osjetili povrijeđenima, jer smo ignorirani, čak i prozvani što se petljamo u politiku i sada smatramo da nas ne bi trebalo manipulirati”, kazao je za BHRT kardinal Vinko Puljić.

Kardinal Vinko Puljić ne vjeruj da bi plan Biskupske konferencije danas mogao biti proveden u djelo, no različita promišljanja u Katoličkoj crkvi nije komentirao.

1 komentar

 1. Glavni problem rješenja statusa Hrvata u BiH kao šfo svi znamo nisu muslimani,komunisti, srbi niti bilo tko drugi nego prvenstveno nejedinstvo Hrvatskog naroda.

  Kad se pita Hrvate tj. vrh Hr.politike ako vać nisu zadovoljni sa svojim statusom što žele nema pravog odgovora a narod kao što znamo se uopće i ne pita kao što se nikad realno nije ni pitao.

  Hrvati iz SKBIH-SDP, lijanovići, HSP, HDZ, HDZ’90, Biskupska konferencija, svatko ima neki svoj čvrsti stav i nikako da se konačno dogovore i istupe u javnost sa zajedničkim čvrstim stavom i ciljem nego se još i prepiru između sebe preko javnih medija.

  Drugi narodi to slušaju i koriste a Hrvati tako razjedinjeni jednostavno nestaju sa svih BiH prostora.

  Svaka Hrvatska politička stranka u tom nekakvom preustroju BiH očito gleda samo svoj nekakav vlastiti interes.

  Jedni se bore da ne bih izgubili župljane u nekim mjestima BiH gdje su Hrvati manjina u odnosu na muslimane i srbe, drugi se bore da kojim slučajem ne bi izgubi vlast i stolice tim preustrojem, treći bi željeli preuzeti vlast ma kakav god bio preustroj obećavajući i moguće i nemoguće.

  A gdje je u svemu tome glas naroda?

  Uglavnom sve stranke koliko je poznato ne pretstavljaju svoj narod niti su samo od njega legalno i legitimno izabrani.

  Da bih se došlo na vlast glasovima i glasačima se prvenstveno manilulira, kupuju, nekakvim uslugama,dal novcem, radnim mjestima kako bih kupili cijele obitelji, nekakvim obećanjima isl. pa čak glasove i od strane drugih naroda unutar BiH, od muslimana, srba idr. za nekakve protuusluge.

  To je javno i putem javne TV izjavila D.Zelenika da sadašnju vlast nisu izabrali prvenstveno Hrvati dok im vladajući nisu to mogli demantirati tu izjavu nego su im istom mjerom uzvratili da za njezinu stranku je glasalo preko 60% drugih naroda prvenstveno iz reda muslimans.naroda.

  DALI SE TO ZOVE TRGOVINA GLASOVIMA ILI I DALI JE TO LEGALNO???

  A isti scenarij je se događao i s lIjanovićima, platformašima, SDP Ž.Komšoća, Jurušićeva, HSP itd.
  Postavlja se samo jedno pitanje do kada će Hrvatima netko drugi birati pretstavnike vlasti i kada će Hrvati konačno sami odlučivati o svojoj sudbini??

  Ukoliko se i dalje Hrvatski pilitičari nastave prepucavati između sebe i ne mogu dogovoriti kakav ustroj žele i kakav status žele u BiH jedino bi bilo realno i naj pravednije riješenje raspisati referendum, postaviti nekoliko realnih riješenja koje zastupaju sve stranke i da narod odluči i nakon toga da HNS i sve Hr. stranke to prihvate i jednoglasno i jedinstveno taj stav,bilo i volju većine Hrvatskog naroda i zastupaju.

  Al to političari i političke stranke kao i biskupska konferdncija ne žele iz samo sebi poznatih razloga.

  Ovakva razjedinjenost i ovakvo zastupanje samo vlastitih interesa pojedinih političara i lolitičkih stranaka Hrvatski narod ne vodi ničemu.

  Riješenje je samo
  Poštenje, moralnost, vjera u Boga i Hrvatska sloga!

  Bog nas sve čuvao.
  Lijep pozdrav svima!

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.