Diplome iz Mostara (još) ne vrijede u Hrvatskoj

Iako je kao odlična studentica diplomirala hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Mostaru još u srpnju 2013. godine hrvatski jezik i književnost Marijana Volarević iz Metkovića neka nikakve koristi od diplome.

Naime, imala je (ne)sreću da je diplomirala u godini kad je Hrvatska ušla u EU, pa je zapela u birokraciji.

”Mislila sam da ću kao svi moji kolege nakon priznavanja diplome krenuti odrađivati pripravnički staž, a potom položiti stručni ispit. Međutim, odmah kada sam došla u školu kako bih započela s pripravničkim stažom ravnatelj me upozorio da to neću moći. Ništa mi nije bilo jasno. Rečeno mi je da nema rješenje o stručno stečenim kvalifikacijama. To rješenje nemam ni danas iako već više od dvije godine redovito nazivam Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i stalno me šalju od odjela do odjela, a konkretnog odgovora nema. Jasno su mi rekli da se bez rješenja, unatoč priznatoj diplomi, stučno ne mogu osposobljavati”, rekla je Novom listu Volarević, koja je, zajedno s tristotinjak svojih kolega, zapela u raljama hrvatske birokracije.

Pravila za regulirane profesije

Rješenje koje već više od dvije godine čeka priznavanje je stručno stečenih kvalifikacija koje su kamen spoticanja onima koji su završili studijske programe iz područja odgoja i obrazovanja mostarskog sveučilišta, a zbog čega je Marijana ove godine bila primorana i na sezonski rad kao čistačica u Dubrovačkim vrtovima sunca.

Svega nekoliko dana prije nego je Marijana diplomirala Hrvatska je ušla u EU, a od tada svi oni koji su završili studije izvan hrvatskih granica uz priznavanje diplome moraju odraditi i priznavanje stučno stečenih kvalifikacija kako bi položili stručni ispit i dobili radno mjesto za koje su se školovali.

To su, navodi Novi list, pravila za regulirane profesije, njih osamdesetak u Hrvatskoj, a među njima su i one iz područja odgoja i obrazovanja. Konkretno, radi se o 12 različitih zanimanja iz te domene za koje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta još nije uredilo zakonske propise kojima bi se odobrile stručno stečene kvalifikacije.

Zbog svega tog studenti mostarskog Sveučilišta iako su odslušali hrvatske programe, predavali su im hrvatski profesori koji čine 80 posto kadra te ustanove i pohađali su ustanovu u čijem financiranju sudjeluje Hrvatska, nikako ne mogu naprijed.

Pomaka nema

”Već se više od dvije godine nadam da će se nešto riješiti, ali pomaka nema. Ne mogu više biti ni roditeljima na teret pa sam ovu sezonu odradila kao čistačica. Osjećam se kao da sam sama na svijetu. Bila sam odličan student, a sada ne mogu ništa. Među prvima sam naišla na taj problem i regularnim putem ne mogu ga riješiti. Znam dosta kolega kojima su ravnatelji izišli u susret i dozvolili im da odrade pripravnički staž, a neki su čak uspjeli položiti stručni ispit. No, meni to nije uspjelo. Pravila nema, neki imaju problema pri dobivanju pripravničkog mjesta, neki ga dobiju pa imaju problem na ispitu i ne dozvoljavaju im da ga polože, a neki ne znam na koji način ipak uspiju sve odraditi. Problem je u tome što nema reguliranih pravila, a ja sam na svojoj koži osjetila kako je to kada ne možeš ući u sustav”, rekla je Marijana.

Naslušala se do sada, kaže svega, od obećanja da se formira povjerenstvo koje će probleme studenata riješiti do toga da se ona ništa ne mora brinuti, a takve navlas iste odgovore sluša više od dvije godine.

”Ne odustajem. Najmanje jednom mjesečno zovem Ministarstvo i uvijek slušam isto. Prije mjesec dana čula sam isti odgovor kao i prije dvije godine”, navodi Marijana.

Čeka se pravilnik

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ističu da je u tijeku izrada pravilnika kojim će se detaljno propisati način priznavanja regulirane profesije, no dekan riječkog Pravnog fakulteta prof.dr. Edvard Kunštek kaže da se takva prava uređuju zakonima, a ne pravilnicima.

”To je sistemski krivo. To treba odrediti zakonom, a ne odlukom ministara koji je nestalan. Pravilnik određuje tehnička pitanja”, kaže prof.dr. Kunštek.

Ustavna stručnjakinja prof.dr. Sanja Barić, napominjući kako ne može komentirati slučaj jer nije dovoljno upućena, kaže za Novi list, da se u načelu radi o propustu Ministarstva, a na pitanje bi li studenti u ovom slučaju dobili spor protiv države prof.dr. Barić kaže da vjerojatno bi.

No, Marijana Volarević napominje da su njeni kolege toliko frustrirani i isprepadani da ne žele ni javno govoriti o svom problemu, a kamoli tužiti državu.

Problem i s beogradskim i sarajevskim diplomama

Problem priznate diplome stranog sveučilišta bez mogućnosti polaganja stručnog ispita dobro je poznat riječkom odvjetniku Goranu Marjanoviću koji vodi upravni postupak protiv Ministarstva zdravlja i Hrvatske komore dentalne medicine.

”Osobno sam podnio žalbu za dva slučaja, a riječ je o stomatolozima koji su studije završili u Beogradu i Sarajevu. Diplome su im priznate, odradili su pripravnički staž, a kada su izašli na ispit rečeno im je da moraju položiti diferencijalne ispite, kako bi sve bilo u skladu s EU propisima. Stranke su mi se obratile, pokrenuo sam upravni postupak, a o žalbi još nije odlučeno. U međuvremenu je jedna od stanaka napustila Hrvatsku i otišla u Njemačku, što je žalosno”, kaže Marjanović.

Bljesak.info

6 komentara

 1. Ne vride ni u BiH ako nemas vezu…

  Like(6)Dislike(0)
 2. LAŽ!!!

  Like(0)Dislike(0)
 3. Mislim da je članak pun neistina. Nije navedeno kaoja su to zanimanja za koja podliježu takvim kriterijima. samo kažu njih desetak.

  Like(0)Dislike(0)
 4. Ovo je totalna neistina. Ja sam na Sveučilištu u Mostaru diplomirao 2010. godine. Te sam bez problema nostrificirao diplomu pri državnoj agenciji ENIC/NARIC. Isto u učinile i moje brojne kolege. Prvi put čujem ovakvo nešto. By the way kako je Sveučilište dobilo akreditaciju ako se diplome ne priznaju? Očito je netko pobrkao lončiće, ili je članak plaćen od nekih privatnih Fakulteta kojima se diplome priznaju samo u BiH.

  Like(1)Dislike(0)
 5. To je istina jer ti si diplomira prije nego je Hrvatska usla u EU.
  Cini mi se da ti nisi nista diplomira kada nemas pojma o cemu pricas.
  Pa sto ste mislili da ste bolji nego na zapadu.

  Like(3)Dislike(1)
 6. To je istina. Posebni je problem- regulirane profesije. Enic je nadležan za provjeravanja da li fakultet imam akreditaciju, licencu za rad. Dok za regulirane profesije odlučuju pojedina Ministarstva. Tako se najčešće događa da Stručno povjerenstvo je utvrdilo da JE postignuta razina inozemne kvalifikacije, ali da VRSTA inozemne ne odgovara vrsti kvalifikacije kod nas. Problem je nastao kad smo ušli u EU. Stoga oni koji su upisali prije toga su zapeli u birokraciji.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.