Djeca do 14 godina mogu preko granice bez roditelja

Djeca hrvatskih državljana ubuduće u inozemstvo mogu putovati bez pratnje roditelja, ali i bez ovjerene suglasnosti roditelja. Naime, u Republici Hrvatskoj je na snagu stupio novi zakon o putnim ispravama hrvatskih državljana kojim se mijenjaju pravila prelaska djece preko granice, a koji vrijedi za sve one koji imaju dokumente ove države.

Izbrisan članak

Tako je usvajanjem novog zakona došlo do značajne novine u proceduri granične kontrole. Naime, članak 6. zakona koji je do sada bio na snazi propisivao je da djeca do 14 godina mogu preko granice putovati samo u pratnji roditelja, drugog zakonskog zastupnika, ili neke druge osobe. U posljednjem slučaju bila je potrebna suglasnost roditelja. Spomenutu suglasnost morao je ovjeriti javni bilježnik, diplomatska misija ili konzularni ured. Najnovijim izmjenama i dopunama zakona taj članak više nije na snazi. Točnije, izbrisan je, a samim time prestala je i obveza roditelja za vađenje propisane suglasnosti u slučaju kada im djeca putuju preko granice u pratnji drugih osoba, bilo da su to članovi obitelji, prijatelji, različite organizacije i slično.

Rok važenja

U novom zakonu također stoji i novi rok važenja dokumenata u RH. “Putne isprave s osnovnom kontrolom pristupa podacima na elektroničkom nosaču podataka (putne isprave 2. generacije) koje se izdaju od 1. siječnja 2015., a do početka izdavanja putnih isprava s dodatnom kontrolom pristupa podacima na elektroničkom nosaču podataka (putne isprave 3. generacije), važit će najduže do 31. prosinca 2024.”, stoji u zakonu. Također protiv odluke o odbijanju zahtjeva za izdavanje putne isprave i odluke o oduzimanju putne isprave koju je donijelo nadležno tijelo ili diplomatska misija ili konzularni ured Republike Hrvatske u inozemstvu nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor.

večernji list

 

2 komentara

  1. Komentar na clanak ispod: e to je prava slika nasih Gruda, a ne ono umotano u celofan sto nacelnik predstavlja.

    Like(0)Dislike(0)
  2. od 14 pa nadalje treba ih pratiti jedan od roditelja…

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.