BiH prva u Europi po broju kladionica, djeca se masovno kockaju

Ako ne može po ekonomskom razvoju i rastu, može po kockanju – Bosna i Hercegovina je prva u Europi po broju kladionica. Službeni podaci kažu da ih ima 3.200, od toga 2.444 u Federaciji i 756 u Republici Srpskoj. Prema neslužbenim podacima, godišnje se u njima obrne oko 600 milijuna maraka. Prema svim istraživanjima, masovno se kockaju i djeca.

Neke analize nevladinog sektora pokazuju da se 80 posto maloljetnika bar jednom kockalo, a 40 posto to redovno čini novcem koji dobiju od roditelja ili pozajmljivanjem.

Zakonski propisi zabranjuju maloljetnicima kockanje, međutim oni su našli rupu – tikete za njih uplaćuju stariji. U kladionicama uglavnom tvrde da od svake „mušterije“ koja im se učini mlađom od 18 godina traže osobnu iskaznicu i detaljno je provjeravaju i ako utvrde da se radi o maloljetniku odmah ga  „najure“. Inače, kazne za kladionice zbog omogućavanja maloljetnicima da se klade kreću se od 10.000 do 30.000 maraka. Za uposlenike kladionica koji dozvole maloljetnicima da se kockaju propisane su kazne od 2.000 do 6.000 maraka. Službenih podataka da je netko kažnjen, bar do sada nema.

Djeca se uglavnom kockaju novcem koji dobiju od roditelja, a  kad tog novca nestane, spremni su na sve – upozoravaju sociolozi.

6 komentara

 1. Kladionice su grobnice duse i tijela,jadni ti smo dok god doslovno…..svaki zaseoak ima po par ovih sotonskih ustanova!!!!!

  Like(3)Dislike(0)
 2. tuga,zlo koje uništava svako dobro u čovjeku

  Like(3)Dislike(0)
 3. Pa u kladionicama nema nitko normalan,sve klijantela bez DANA radnog staza i maloljetnici!!

  Like(0)Dislike(0)
 4. Nazalost,nisu samo “Ja”takvi u kladionici…ima i skolovanih i zaposlenih ljudi koji su se “navukli”na to zlo.Posebno “bingo”kojeg sve cesce igraju i zene,djevojke…zalosno,ali poricu da igraju i da su postali ovisnici.A to je ovisnost ista kao i o alkoholu,drogi i dr.
  Nijedna ovisnost nije dobra,pa ni ta…

  Like(1)Dislike(0)
 5. Ajde bar smo u necemu prvi

  Like(0)Dislike(0)
 6. Bolje visit u kladionici nego po kaficima

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.