Djeca u ZHŽ bez prava na inzulinske pumpe

Pitanje dostupnosti inzulinskih pumpi je eklatantan primjer diskriminacije i razlog zbog kojeg se roditelji djece dijabetičara prijavljuju u velikom broju u Zavod za zdravstvenu zaštitu SŽ gdje su u mogućnosti ostvariti pravo na inzulinsku pumpu, navela je u inicijativi za usklađivanje esencijalnih lista na razini županija vezano uz broj trakica za uređaje za mjerenje šećera u krvi za djecu dijabetičare FBiH, kao i za iste mogućnosti ostvarivanja prava na inzulinske pumpe u svim županijama za djecu dijabetičare, Alma Kratina, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, piše Večernji list BiH. Naime, dok djeci u četiri županije inzulinske pumpe uopće nisu dostupne, djeci u SŽ, uz inzulinske pumpe, dostupan je i sav ostali potrošni materijal.

Trakice za mjerenje šećera

Broj trakica za uređaj za mjerenje razine šećera u krvi koje dobivaju djeca dijabetičari je različit u županijama i kreće se od 1200 do 2000 komada godišnje. U zemljama regije taj broj određuje se prema broju uboda. Federalno ministarstvo zdravstva zaprimilo je podatke županijskih ministarstava zdravstva vezano uz dostupnost inzulinskim pumpi, prema kojima je očigledna diskriminacija djece. Tako je utvrđeno kako inzulinske pumpe nisu dostupne u ZHŽ, USŽ, ZDŽ i HBŽ. U HNŽ-u su osigurane pumpe za osobe do 26 godina starosti oboljele od dijabetesa tipa I u slučajevima noćne hipoglikemije, ponavljane ketoacidoze, slabe kontrole bolesti, rane pojave kasnih komplikacija i udružene pojave drugih kroničnih bolesti. U SŽ inzulinska pumpa trajno je osigurana za osobe, djecu do 18 godina, a na prijedlog tima za inzulinske pumpe pedijatrijske klinike i odobrenje povjerenstva ZZO SŽ. Osiguran je i potrošni materijal: sustav za infuziju – 10 komada mjesečno, spremnik za inzulin – 10 komada mjesečno i baterije – 2 komada mjesečno.

Financiranje 100%

U TŽ su za djecu i mlade do 18 godina te studente u redovitom studiju do 26 godina starosti osigurane inzulinske pumpe, kao i sredstva za financiranje potrošnog materijala za inzulinsku pumpu u iznosu od 338 KM mjesečno. U PŽ inzulinske pumpe dostupne su za djecu po potrebi i financiraju se 100% sredstvima ZZO PŽ, dok za BPŽ i SBŽ podaci nisu dostavljeni.•

1 komentar

  1. Prišnije je funkcionerima osigurati skupa auta, koja naravno koriste i u privatne svrhe, besplatne mobitele i plaćene račune za iste i sl. Ovo nije bitno. Čovjek više manje na svijetu. Svakako nas ima previše.

    Like(3)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.