Dječak iz Širokog Brijega: Moja zastava je zastava Herceg-Bosne!

Jedan je dječak, u trećem razredu osnovne škole, u domaćoj zadaći iz engleskog jezika pod pitanjem da nacrta zastavu svoje države – nacrtao je zastavu Herceg-Bosne i pojasnio: “Moja zastava je zastava Hrvatskog naroda u BiH i zastava Bosne i Hercegovine.”

Kako doznaje Dnevnik.ba, dječak zbog zadaće nije imao problema u školi a učiteljica se nasmijala na njegovu domišljatost i komentar da se naši ljudi žene pod ovakvom zastavom.

– Ovo se dogodilo u jednoj područnoj školi u Širokom Brijegu. Podaci dječaka poznati su redakciji a obzirom na to da se radi o maloljetnoj osobi, nećemo objaviti identitet dječaka, no ovim putem mu čestitamo, navode iz portala dnevnik.ba.

Inače, kad je obrazovanje kod nas u pitanju, ono je, kao što i znate – u nadležnosti županija. U županijama s hrvatskom većinom djeca uče jako malo o vlastitoj zemlji i vlastitom narodu. Iako imaju o čemu – ne uče!

U knjizi iz povijesti dominantna je povijest Hrvatske. To i nije nužno loše i nije problem samo po sebi, no problem je manjak ove druge strane, odnosno, realnosti. Nije loše da djeca znaju što se dogodilo u Vukovaru, ali je loše da ne znaju što se dogodilo u Križančevom selu. Nije loše da detaljno uče o Šubiću i Zrinskom,nali je loše da se Kraljevski grad Jajce jedva spominje u knjizi.

Slično je i sa zemljopisom, više djece zna nabrojati županije u Hrvatskoj nego u FBiH. Nije loše da djeca znaju tko je bio Andrija Kačić Miošić, ali je loše da imaju vrlo malo ili nimalo znanja o fra Didaku Buntiću.

Obrazovni programi u našim županijama su uglavnom prepisani iz Hrvatske i više djece zna za Babinu Gredu, nego li primjerice, za Vareš. Uzročno – posljedično, kad ta djeca porastu više prate događaje iz Hrvatske i brinu zbog raspleta izbora u Metkoviću a nemaju pojma tko je Samir Kaplan. I tako dalje…

Malo je dječaka koji bi na ovaj način reagirali u domaćoj zadaći. Jedan broj njih bi nacrtao zastavu Bosne i Hercegovine, drugi bi nacrtao zastavu Hrvatske.

Ni jedno ni drugo samo po sebi nije loše ukoliko dijete posjeduje određene spoznaje i saznanja, ali ako uzmemo u obzir to što sve naša djeca nauče  u školi teško je povjerovati da je dječja inteligencija i domišljatost dovoljna da se izbjegnu sve moguće komplikacije.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

 1. ahahaha ma kakva crna Herceg Bosna..kako se djeci ispire mozak to je za nevjerovat…

  Like(1)Dislike(11)
 2. Marine jedi go..a kad se budes zenio uzmi federalnu zastavu mali je zatebe nobelovac

  Like(12)Dislike(2)
 3. Šta će kad se i u Hrvatskoj uči istorija umjesto povijesti. Baš bi se u hrvatskim udžbenicima trebala naći i povijest hrvatskog naroda u beiha, kao dijela istog korpusa. Jer neprirodnu podjelu je donio avnoj i bivša država što je i ćoravu jasno kad se pogleda bolestan položaj RH i beiha. Pa onda agresija i srba i poturica jer su jednake obje, pa tursko zulumčarenje stoljećima što je i uzrok svim našim današnjim nevoljama.
  Ali jok, treba im lizat prkno zbog političke korektnosti i ulizivanja kojekakvim svjetskim ojebinama.
  A drob mi na usta krene kad čujem kako su u Hrvatskoj uspješno riješili pitanje muslimana. Samo zato što su u vrlo malom broju. Da imaju broj i snagu jahali bi im po grbači ko i nama.

  Like(1)Dislike(0)
 4. marine izdajicoooo

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.