4440dc15d306a5d7ade70d941c859159.jpg

Djeci branitelja pomoć pri upisu, besplatni udžbenici, stipendije…

Djeca razvojačenih branitelja pod uvjetom da su ispunila bodovni minimum, odnosno da su zadovoljili na prijemnom ispitu, imat će prednost pri upisu u javne srednjoškolske i visokoškolske ustanove, navodi se u radnom materijalu novog zakona o razvojačenim braniteljima i njihovim obiteljima. Također, djeci nezaposlenih razvojačenih branitelja koji nemaju sredstava za uzdržavanje, prema podacima Centra za socijalni rad, osigurat će se besplatni udžbenici za vrijeme obveznog školovanja.

Kako se navodi u spomenutim materijalima, novčana sredstva za potrebe iz prethodne stavke osigurat će se u proračunu Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti. “Za vrijeme redovitog školovanja na visokoškolskim ustanovama djeca nezaposlenih razvojačenih branitelja, koji nemaju sredstava za izdržavanje, prema podacima Centra za socijalni rad, imaju pravo na sufinanciranje troškova upisa u novu školsku/studijsku godinu u visini 50% novčanih sredstava”, stoji u radnim materijalima koji su ovih dana predstavljeni županijskim ministrima branitelja.

Novčana sredstva za potrebe sufinanciranja troškova upisa u novu školsku/studijsku godinu osigurat će se u proračunu Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti. Uz sve navedeno, djeca razvojačenih branitelja imaju prednost pri dodjeli stipendija i prednost pri smještaju u učeničke i studentske domove u skladu s kriterijima utvrđenim županijskim propisima kojima se reguliraju ova prava. Zanimljivo je spomenuti i kako se u radnim materijalima novog zakona navodi da će razvojačeni branitelji po zaživljavanju spomenutog zakona imati apsolutnu prednost prilikom smještaja u sve javne ustanove koje se bave smještajem starih i iznemoglih osoba, a čiji je osnivač FBiH, županije, gradovi i općine, ako nemaju članova obitelji koji su po Obiteljskom zakonu Federacije BiH dužni uzdržavati ih. “Branitelji imaju pravo na subvencioniranje troškova smještaja u umirovljeničke domove i gerontološke centre u visini od 50%.

Sredstva za subvencioniranje osigurat će se iz federalnog proračuna preko Federalnog ministarstva rada i socijalne politike”, navodi se u radnom materijalu novog zakona. Novim zakonom će biti definirana i visina novčane naknade koju će primati ova kategorija stanovništva.

“ Umirovljeni razvojačeni branitelji imaju pravo na novčani dodatak po osnovi sudjelovanja u oružanim snagama RBiH (Armija RBiH, HVO, MUP), obračunat po osnovi broja mjeseci provedenih neposrednim sudjelovanjem u ratu u razdoblju od 8. 4. 1992. do 23. 12. 1995., u visini od 0,122% prosječne neto plaće u Federacije BiH za prethodnu godinu po mjesecu sudjelovanja”, stoji u radnim materijalima. 

2 komentara

  1. Neka im daju stipendiju i besplatno skolovanje, ali neka se cjeni znanje i neka svak po svojim zasugama upisuje fakultet, dakle neka se testira znanje za upis fakulteta, a ne ciji je otac bio branitelj a ciji ne.

    Like(1)Dislike(0)
  2. da ali ako nemas skrb nepriznati da si branitelj katastrofa kakav upis fakulteta kad ima nikad nije kasno

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Komentari su djelo i osobno mišljenje njihovih autora