DM je najpoželjniji poslodavac u BiH, otvaraju tri nove prodavaonice

U ogromnoj konkurentnosti kompanija važno je da menadžeri svoju firmu pozicioniraju kao idealno radno mjesto gdje svaki kandidat želi raditi i napredovati i to je upravo način na koji će poslodavac privući potencijalne zaposlenike sa izraženim kvalifikacijama, odgovornošću i spremnošću za rad, što je najvažniji preduvjet za napredak kompanije, piše akta.ba

Damir Šlosel direktor kompanije “dm drogerie markt d.o.o.“ koja je ponijela titulu Najpoželjnijeg poslodavca za 2016. godinu govori o tome što ovo priznanje predstavlja za njihovu kompaniju kao i u kom smjeru će ići zapošljavanje u narednom periodu.

Koliko zaposlenih trenutno ima Vaša kompanija?
– dm drogerie markt u Bosni i Hercegovini trenutno broji oko 530 zaposlenika. Od toga 360 radi u 61 dm prodavaonici širom BiH, dok ostali rade u centrali i distributivnom centru.

Planirate li do kraja 2016. godine zapošljavanje i u kojem obimu? Jeste li u prvom polugodištu 2016. godine zapošljavali nove kadrove i u kojem broju?
– Plan je da do kraja kalendarske godine otvorimo još tri dm prodavaonice. Samim tim imat ćemo potrebu i za novim zaposlenicima. U prvoj polovini godine zaposleno je 18 novih osoba, prije svega u tri novootvorene dm prodavaonice, ali i u distributivnom centru budući da veći broj prodavaonica iziskuje i veći ulaz odnosno izlaz robe u i iz skladišta.

Pronalazite li na tržištu rada BiH kadrove koji imaju potrebna znanja i vještine za obavljanje poslova, ili u okviru kompanije dodatno morate raditi na edukaciji zaposlenika?
– Neovisno o stručnoj spremi ili prethodnom radnom iskustvu, dm se uvijek trudi ponuditi svim zaposlenicima mogućnost dodatnog usavršavanja. Mnogi zaposlenici u dm-u su počeli raditi s već stečenim radnim iskustvom u sličnim djelatnostima, no moram naglasiti da ima i onih koji su došli kao srednjoškolci – praktikanti te su svojim znanjem i željom za radom zaslužili radno mjesto te su i danas dio našeg tima. U dm-u smatramo da je ponuda dodatnih edukacija i usavršavanja našim zaposlenicima način da postojeće teorijsko i iskustveno znanje nadograde ne samo za angažman u dm-u nego i za karijeru općenito.

Koliko je brand poslodavca i sveukupna briga o zaposlenicima važna za privlačenje novih i zadržavanje postojećih kadrova?
– Sam brand i dobar glas o kompaniji sigurno imaju važnu ulogu. dm je ne samo kod nas, nego i u ostalim zemljama poznat kao dobar poslodavac kojemu je stalo do svakog pojedinog zaposlenika. Možda je na ovo pitanje nezgodno dati odgovor na tržištu rada kakvo je Bosna i Hercegovina, gdje je nerijetko veća potražnja nego ponuda radnih mjesta. Mogu reći da se u dm na oglas za posao, bilo u prodavaonicama ili u jednom od odjela, u prosjeku prijavi 300 osoba. Naša baza pristiglih molbi za posao je uistinu velika, tako da se trudimo iz nje odabrati interesantne osobe i potencijalne buduće zaposlenike, prije nego raspišemo natječaj.

Što biste istaknuli kao najvažniju prednost Vaše kompanije kada je u pitanju odnos prema zaposlenima, šta vas to izdvaja od ostalih poslodavaca?
– Na ovo pitanje najbolji odgovor imaju naši zaposlenici, naročito oni koji su imali priliku raditi kod više poslodavaca. Međutim, istaknuo bih ovdje da se u dm-u trudimo svim zaposlenicima pristupiti individualno te cijeniti doprinos svakog pojedinca razvoju i uspjesima firme. Početkom ove godine proveli smo istraživanje o zadovoljstvu zaposlenika te je 94% njih navelo da su ponosni na zajednička postignuća tvrtke te isti broj njih da bi preporučilo dm drugima kao poslodavca. Svi mogu imati lijepo uređene prodavaonice s najnovijom opremom, ali su zaposlenici ti koji čine razliku. Vjerujem da nas upravo zbog naših zaposlenika, najprije onih koji svakog dana nasmiješeni i srdačni dočekuju kupce u dm prodavaonicama, drugi smatraju najpoželjnijim poslodavcem.

Šta za Vašu kompaniju znači priznanje Najpoželjniji poslodavac?
– To je potvrda da smo na dobrom putu kada je u pitanju odnos prema zaposlenicima. Drago nam je da nas tako vide i doživljavaju kako naši trenutni zaposlenici tako i javnost. Lijepo je biti istaknut kao dobar primjer u društvu.

3 komentara

 1. Svi bi sada radili za DM ali ne moze tako.
  Samo najbolji I najvredniji mogu tamo.
  Glupaci,ljencuge I oni koji bi samo u drzavne kompanije nemaju pristup.
  Vecina vas je da se nista neda strancima I da se ne prodaje drzavno *bogatstvo*
  a sada bi svi radili za stranca jer redovne place i najvise.

  Like(2)Dislike(0)
 2. Hahahaha nikada kod privatnika pa kruva gladan bojo.
  Radim u drzavnom,nisam se jos uznoio,niko me ne goni,radim sto ocu,za vrime
  radnog mogu na kaficu,bolovanje mi placeno pa eto vama privatnik.

  Like(1)Dislike(0)
 3. Pitajte uposlenih kolike su im plaće i radno vrijeme?Nije to kao u Hrvatskoj ni približno…..

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.