Dobra vijest za vozače: Uskoro jeftnija registracija vozila

Radna skupina za procjenu mogućnosti ukidanja stiker naljepnica, koju je prije dva mjeseca formiralo Vijeće ministara BiH, uradila je detaljnu analizu i utvrdila kako prilikom registracije vozila postoji višak dokumenata koji financijski opterećuju osiguravatelja. To se prije svega odnosi na zeleni karton koji, prema riječima članova Radne grupe, nije potreban u vozilu – piše Faktor.ba. Također, nakon uvođenja novog modela registracije bit će pooštrena kontrola registriranih vozila.

Radna grupa bila je dužna u roku od 60 dana pripremiti izvješće i dostaviti ga Vijeću ministara BiH na dalje razmatranje.

Izvješće je, prema informacijama Faktora, spreman i čeka se mišljenje svih članova Radne grupe sastavljene od predstavnika državnog Ministarstva komunikacija i prometa, te Agencije za identifikaciju dokumenata, evidenciju i razmjenu podataka BiH, a Vijeću ministara BiH trebao bi biti dostavljen ovih dana.

Osim smanjenja papirologije, registracija vozila će biti vršena modernim tehnologijama, pri čemu će se koristiti iskustva Europske unije i zemalja iz okruženja.

9 komentara

 1. S obzirom u kakvom su nam stanju ceste nebi se uopce trebala placati…

  Like(9)Dislike(0)
 2. Dije drugi komentar što ih brišete od koga skrivate komentare

  Like(1)Dislike(0)
 3. Koji naslov, a u tekstu ništa. Koliko jeftinija, zbog čega i šta se ukida.
  Stikersi su glupost koja nagrđuje šajbu, polica osiguranja je skupa koliko kvalitetnu uslugu nude, a da ne govorim o onim davanjima u MUP-u. Strašno. Vodni doprinos, pa informacije na cestama , pa još 5-6 uplatnica, pa biljezi.
  Teška zbunjoza, ali čovjek šuti i plati.
  Osiguravajuća društva su veći lihvari od banaka, a država im to dopušta. Gule narod, a kad treba isplatiti štetu nikad ne možete pokriti troškove koje imate, a ne daj bože totalne štete.
  Kod totalne štete nikada ne naplatite ni 60% vrijednosti vozila na BH tržištu. Po kojim tablicama oni rade ne znam, ali kradu li kradu.

  Like(9)Dislike(0)
 4. To me uopce ne zanima jer ne registrujem auto dok god postoji lopovska drzava

  Like(3)Dislike(0)
 5. Moze jedno pitanje? Kome cu ja ispostaviti fakturu za godisnju izmjenu krajnica i lafeta obzirom da pri registraciji placam odrzavanje cesta a koje su evo prepune udarnih rupa, narocito Zupanijske? Hvala unaprijed

  Like(2)Dislike(0)
 6. Kupi “miniku”, pa nemas sta na njoj minjat. Pali i vozi.

  Like(3)Dislike(0)
 7. strčna skupina??'

  Stručna skupina je mjesecima raspravljala o pojeftinjenju registracijei za vozila, pa je nakon dugog analiziranja došla do zaključka da je problem u zelenom kartonu koji osiguranicima ne treba.
  Po ovom zaključku se vidi da ljudi iz ove stručne komisije nikad nisu prelazili granicu, niti osobno iz svog džepa plaćali registraciju vozila.
  Zeleni karton košta 4 KM a to je zanemariv iznos s obzirom da se bez njega nemože preko granice.
  Stiker koji košta 5 KM uopće u praksi netreba jer ničemu ne služi.

  Zašto stručna skupina nije recimo analizirala uvijet koji je MUP dao da se police osiguranja moraju platiti preko pošte koja uzima 1% vrijednosti te iste police? Na godišnjoj razini u BIH samo na ime ove naknade Pošte prihode preko 5 milijona KM. 10 uplatnica treba platiti da bi se registriralo vozilo. Zašto se sve ne stavi na recimo 2-3 uplatnice?
  Šta državu ili MUP briga dali sam ja platio policu na rate, uz odgodu plaćanja, ili mi je ta ista polica poklonjena. Šta njih briga dali je plaćena ili poklonjena.
  Zašto stručna skupina nije recimo analizirala koliku dobit ostvari Pošta i banke od registracije vozila na ime svakakvih-nekakvih naknada i provizija?
  Zašto stručna skupina nije zatražila mogućnost produženje registracije na samom Tehničkom pregledu, iako postoje sve predispozicije za to?
  Zašto nisu analizirali činjenicu da se namjenski prikupljena sredstva od naknada (cestarina, vodiprivredna naknada, porezi i razni prirezi) za registraciju troše nenamjenski kako kome zatreba novaca?

  Kakva god nam je država, takve su nam i “stručne skupine”

  Like(6)Dislike(0)
 8. Zašto skupina “stručnjaka” nije, povodeći se za primjerima iz zapadnoeuropskih zemalja predložila da se tehnički pregled obavlja svake dvije godine. “Stručnjaci” pronašli da zeleni karton ne treba a vodna naknada treba. Trebalo bi svim tim (ne)stručnjacima uzeti diplome i poslati ih na provjeru Sudeći po njihovim ekspertizama nije za zaključiti ni da su osnovnu školu regularno završili. Ovakve i slične stručne skupine su uvreda za zdrav razum. Zbog njih mladost i napušta BiH i odlaze u države gdje takvi stručnjaci za promet metu ceste.

  Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.