Dodik najavio referendum o odcjepljenju

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da je potpuno uvjeren da će se dogoditi referendum o samostalnosti RS, u nekom razdoblju.

Nije mu, kaže, bitno hoće li on to voditi ili ne, ali će se dogoditi, jer je ”BiH hibrid koji ne funkcionira”.

Kaže da nijedan projekt u posljednjih 20 godina, koji je realiziran u BiH, nije bio u interesu RS, već je imala samo opstrukcije i otimanje nadležnosti“, ali i pored toga jedino ona u BiH funkcionira“.

Dodik je utvrdio da stranci održavaju BiH.

”Da se odmakne američka veleposlanica Maureen Cormack i još nekoliko veleposlanika, Britanac i drugi, BiH uopće ne bi postojala. Pa oni više rade za BiH, nego što predstavljaju svoje zemlje…”, naveo je entitetski predsjednik.

Bilo kada, dodao je, kada se osiguraju uvjeti, referendum će se održati.

”SNSD je imao dugoročnu viziju kada je govorio o tome. Nismo propagirali da ćemo uzeti oružje i nešto učiniti. Hoće li se to dogoditi 2018. ili 2028.godine, to uopće nije važno s stanovišta nacionalnog i državnog interesa.

Na najave opozicije u RS-u da će tražiti u Narodnoj skupštini RS-a izglasavanje nepovjerenja Vladi RS-a, Dodik je rekao da taj zahtjev neće proći, jer opozicionari nemaju većinu za izglasavanje nepovjerenja Vladi i da ta inicijativa neće proći.

”Opozicija će proći kao bos po trnju”, dodao je Dodik u izjavi novinarima, optuživši ih za neuspjehe i u vlasti na nivou BiH.

Za Vladu RS-a je rekao da ima nesumnjivu većinu za ono što radi i da nema potrebe za rekonstrukcijama u izvršnoj vlasti tog bh. entiteta.

Na pitanje ima li SNSD, čiji je predsjednik, skupštinsku većinu za prodaju osnovnih akcija Rudnika željezne rude „Ljubija“ Prijedor, budući da DNS, s kojim su u koaliciji neće podržati tu privatizaciju, Dodik je rekao će se tek vidjeti hoće li imati dovoljan broj zastupnika.

„Ljubija“, kaže, neće ugroziti vladajuću koaliciju u RS-u, a smatra da je dobra ponuda „Israeli investment group“ od 92 milijuna KM za državne akcije u tom prijedorskom rudniku, što bi, kaže, omogućilo financijska sredstva za povećanje mirovina i poticaje za poljoprivrednike u RS.

7 komentara

 1. Sta ces ti organizirati? Nema te do kraja godine. Amerikanci vladaju a tvog putina i muslimanskog erdogana niko nista ne pita

  Like(4)Dislike(2)
 2. Sinko Amerikanac Putinu moze samo lagano puvat.Amerikanac je najvece zlo svijeta.

  Like(1)Dislike(1)
 3. Daj de vise odcipite dosta je istih prica svaki dan.jasno je i budali da je bih umjetna tvorevina samo kad budete dilili posaketajte se ti,covic i izetbegovic pa ko dobije rat a ne opet jadni narod vuc u ratove pa kad rat zavrsi ako prezive nek kopaju po kontejnerima a vi djelite plijen.

  Like(2)Dislike(1)
 4. Zaratit ce opet .to mi pase

  Like(1)Dislike(1)
 5. odcjepit ce se nikad…kriminalac huska narod ko i Covic…bagra ista a narod pati…

  Like(1)Dislike(0)
 6. Ovizi Dodik ima samo lipu spiku o ocepljenju ko i naš doktor o trecem entitetu šupljaci žesci.Pozdrav iz Minkena za dom spremni poc kuci nalito.

  Like(1)Dislike(0)
 7. Mi u grudama planiramo provest referendum da se odcjepimo od opcine zbog macehinskog odnosa vlasti.i od zene cu se odcipit bude li vodila politiku samo na svoj mlin.temeljno pravo covjeka je da bude slobodan i samostalan.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.