Dolazi neizvjestan period za proizvođače smilja, ovogodišnji prihodi 30 posto od očekivanih

Smilje je skoro preko noći postalo hit u Hercegovini i brzo došlo do nivoa da su upućeni smatrali ovaj prostor najvećim svjetskim proizvođačem smilja sa zasađenih trideset milijuna stabljika.

Nedugo nakon tih velikih riječi došla je sezona branja i otkupa koja je pokazala svoje surovo lice.

Senad Đonko, uzgajivač smilja s Bivolja Brda u čapljinskoj općini kaže da ako se ponove ovakva još jedna ili dvije sezone pitanje je da li će itko opstati od velikog broja onih koji se u Hercegovini bave smiljem.

“Možda troje ili četvero najvećih proizvođača ili prerađivača preživi, ali su i oni upitni. Uzrok toga je velika suša i povrh svega niske cijene na tržištu, mnogo niže nego ranijih sezona. Zbog manjka padavina ovog ljeta izostala je jesenja berba, tako da se sada čeka kraj proljeća naredne godine”, kaže Đonko, za klix.ba.

Đonko priča da je svoj urod prodavao u zelenoj masi i to po minimalnim cijenama od 1 KM, a kaže da je bilo i onih koji su prodavali i po 1,4 KM. Sve te cifre su od tri do pet puta manje od onih koje su bile aktualne prije koju godinu i koje su motivirale mnoge da krenu ulagati u smilje.

“Iako sam prodavao po minimalnim cijenama mislim da sam postupio razumnije od onih koji su prerađivali, pa sad imaju po sto litara neprodatog eteričnog ulja. Šta sad s njim”, pita se Đonko.

Da situacija nije dobra slaže se i Dinko Dujmović, predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja jer su prinosi svježe mase biljke bili na nivou od trideset posto prihoda u normalnoj prosječnoj sezoni.

“Isključivi razlog tomu je preveliki sušni period.

Destilerije eteričnih ulja su otkupile i preradile ponuđene količine na tržištu i dio eteričnog ulja od smilja je već otpremljen na inozemno tržište. Napominjem da bismo trebali posvetiti pažnju boljem kvalitetu proizvedenog ulja i to na način pravovremene berbe biljke i pravilnim postupkom destiliranja. To će možda rezultirati manjim količinama dobivenog eteričnog ulja, ali to podrazumjeva i bolju cjenu na tržištu tako da jedno drugo kompenzira”, mišljenja je Dujmović.

Proizvođači svježe mase sigurno ne mogu biti zadovoljni ponuđenim otkupnim cijenama u protekloj berbi, nastavlja Dujmović, ali takvo je trenutno stanje na tržištu i ono varira svake godine ovisno o potražnji ulja na tržištu.

“Naše procjene su takve da tvrdimo da su destilerije otkupile svježe mase smilja negdje u iznosu od otprilike tri milijuna KM.

Inozemni kupci imaju pogrešnu i preuveličanu percepciju o prekomjernoj proizvodnji eteričnog ulja od smilja u regiji Hercegovine, a razlog tomu je preveliki broj brokera, nakupaca i neozbiljnih ponuđača prema inozemstvu. Svi nude nešto čega nema i to u apsurdnim količinama”, kaže nam predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja.

Dujmović smatra da da treba proći neko vrijeme da i kupci prepoznaju i krenu razlikovati ozbiljne ponuđače, koji stvarno posjeduju vlastito ulje, od neozbiljnih koji nude tuđi proizvod.

“Stvara se krivi dojam o nekim enormnim količinama neprodanog eteričnog ulja. Mi kao Grupacija nemamo mehanizme regulative i nismo u mogućnosti imati utjecaja na takve pojave, ali ono što ćemo učiniti i na čemu intezivno radimo jeste ‘banka eteričnih ulja’ koja će biti u mogućnosti velikim dijelom utjecati na regulaciju tržišta”, zaključuje Dinko Dujmović.

15 komentara

 1. Zato je Todorić sad u Londonu,sjebali mu tržište sa smiljem.

  Like(2)Dislike(2)
 2. jadna majko jadnilijeh svatova

  Like(0)Dislike(0)
 3. Kuku meni ostacu bez posla

  Like(0)Dislike(0)
 4. Čuj naslova dolazi neizvjestan period, kuda je bio izvjestan.
  U stvari bio je izvjesno neuzvjesan.

  Like(10)Dislike(0)
 5. Uzorano,pobranano. Jebem vam mater,pocev od grupacije,banke pa do izvoza. Dogodine nece bit struka jednog jeditog. Ko ga ne unisti,ima specijalan preparat pa ce mu bit otrovan,tako da nece bit struka. I to taj preparat nosi dron i izbacuje na sred njive. 48 sati nakon,sve je zuto najprije,pa nakon tri dana suho u potpunosti.preparat nije stetan nakon tjedan dana. E pa zasjedajte vi i lazite narod opet.

  Like(4)Dislike(0)
 6. Zar ima onih koji još vjeruju u smilje?????

  Like(3)Dislike(0)
 7. A super bit ce love,neka hvala bogu valja to da krene super super tako sam sretna,ja sam svoje opljevila neki dan od trave tako da na proljece manje trave bude oko njega,ljudi sad ga okopajte puno manje trave ce bit oko njega na proljece

  Like(2)Dislike(4)
 8. Obični smiljar nema novca za dronove i te SF budalaštine. Jedino ovi što su poletili sa stotinama tisuća maraka, da otmu sirotinji i zadnju paru, e oni imaju. Najbolje bi bilo da unište svu proizvodnju, osim svoje, da naprave umjetnu nestašicu i onda diktiraju cijenu. I nek’ kod njih bude kilogram zelene mase 15-20 km. A poslije, zna se, nek’ običnoj fukari objašnjavaju da su oni pametni i snalažljivi.

  Like(2)Dislike(1)
 9. Zašto ovi gore ogorčeni što komentiraju nisu sadili paprike ili šljive ili mrkvu držali krave itd.
  Svi su poletili za maglom ušli u nju i j..i ga.
  Pogotovo ovaj smiljar koi živi po principu ko se neosveti taj se neposveti, izis će te zloća.
  Mir i dobro svima

  Like(5)Dislike(0)
 10. Sta sad kazu profesori iagronomi a obecavali brda i doline,gdje je kupac ulja Dujmovicu.Samo lazi a narod naivan.Zato ne vjerujte tim laznim prorocima,a oni su na drzavnim jaslama koje su pune…….

  Like(2)Dislike(0)
 11. Ko ce kupit ulje?Prodajem za 300 evra

  Like(0)Dislike(2)
 12. pola vino pola voda. Bujrum

  Like(0)Dislike(0)
 13. Okanite se smilja ne upadaj te u veca govna uzorite to i gas za njemacku a smilje ostavite kraljevicu

  Like(0)Dislike(0)
 14. – Sta znaci uopce 30% manji prinos ako se ni staro ulje nije prodalo i ne moze.
  – Zasto novinar ignorira sve one “fantasticne” i lazne izjave od Dujmovica kao da se nikad nisu dogodile ( kupac koji stalno kao dolazi, pa “siguran” otkup od 1000e itd….. )
  – i sada stvara “banku ulja” i kada stavi sve to ulje na hrpu, sta ce onda s njim? onda ce se sjetiti da treba stovriti svoj brend i sami plasirati na trziste proizvod i to ce zavrsitit tako da ce prodati par bocica od 5mL i ostalo sve propasti.

  Like(5)Dislike(0)
 15. Ko radi, imat će.

  Like(3)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.