Dompes – Priča koja ima sretan početak

”Nije sve ni izbliza gotovo, ali sve je pod krovom i samo mogu zahvaliti Bogu na donatorima bez kojih ovog ničega ne bi bilo”, kaže nam fra Iko Skoko dok nas provodi kroz dobrim dijelom dovršeni Dompes – dom u kojem će krov nad glavom imati siromašni studenti i topli obrok oni koje sustav, iz ovog ili onog razloga, ne može uključiti u skrb neke od javnih kuhinja u Mostaru.

Naime, Studentski dom i pučka kuhinja, čija je izgradnja počela u siječnju 2015., stavljena je pod krov. Kuhinja i menza su dovršene, u zgradu su u potpunosti ugrađene instalacije, a s izgradnjom soba kreće se uskoro. Čim se, kako kaže fra Iko, sravnaju dosadašnji računi.

Kaže, kako je donatora bilo mnogo, a njihova će imena biti izvješena u Domu. Od onih koji su dali i marku, odvojivši od svoje neimaštine, do velikih donacija u čemu prednjači Vlada Republike Hrvatske.

A upravo će izaslanstvo hrvatske Vlade ugostiti fra Iko u Dompesu te će hrvatski premijer Andrej Plenković nazočiti otvorenju pučke kuhinje, koja će nositi ime fra Didaka Buntića, a sve, prilično dobro tajmirano, u povodu obilježavanja 100. obljetnice spašavanja djece od gladi i smrti.

Kad se dovrši, Dompes će biti dom za 150 siromašnih studenata, a u njemu će biti smješten i Međunarodni centar za dijalog, kojeg je, kako nam je otkrio fra Iko, Mostar ”ukrao” Veneciji. A taj bi Centar trebao biti povezan s Centrom za mir koji se planira graditi u Srebrenici u sklopu obnove tamošnjeg franjevačkog samostana.

Dompes će imati sobe za invalid,i učionice, sportsku dvoranu, komore za hranu…

”Nisu mi mnogi vjerovali kad sam krenuo od nule u ovaj projekt. Sad smo ideju stavili pod krov i zahvaljujući donatorima, dovršit ćemo je”, kaže fra Iko za Bljesak.info dodajući kako se nada da će prvi studenti useliti u dom već u prosincu.

”Bogu”, veli, ”ništa nije nemoguće” i dodaje kako je sada, kad je sve pod krovom, lakše uvjeriti one koji su sumnjali da ova priča može imati uspješan i sretan početak.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.