DOMPES: Radovi napreduju, otvaranje 5. rujna

Studentski dom, pučka kuhinju i Međunarodni centar za dijalog Franjevački samostan sv. Petra i Pavla započeo je u Mostaru u siječnju 2015. godine. Već sada nazire se kraj projektu, a uskoro će se početi i otvarati pojedine prostorije.

Sve kako bi dom zabljesnuo 5. rujna 2017. godine na blagdan svete Terezije, kada je planirano otvaranje.

Dvije i pol godine fra Iko Skoko neumorno radi za ovaj dom i sada s ponosom može reći da se radovi privode kraju.

”Posljednja dva mjeseca uglavnom se rade unutarnje instalacije, na struji, vodi, pripremanju banja, zatim pripremanje instalacija za grijanje i hlađenje. Počelo je unutarnje žbukanje, donji dio podruma, kuhinja, blagovalište, i stavlja se estriš u kuhinju, prizemlje i na prvi kat. Sad već razmišljamo o nekoj fazi otvaranja, dio po dio”, govori za Vecernji.ba fra Iko Skoko.

Ističe da će prva svečanost biti ugrađivanje i otvaranje lifta.

”Prvo što ćemo otvoriti, već početkom kolovoza, a kada točno znati ćemo kad franjevački kustos u SAD i Kanadi fra Jozo Grbeš koji je u Chicagu bude boravio ovdje u Hercegovini. Tada ćemo ga pozvati da blagoslovi lift i da se napravi neka svečanost jer je napravljena svečana večera u Chicagu i prikupljeno je 30 tisuća dolara za lift u studentski dom. On se već ugrađuje ovih dana”, govori fra Iko.

Zatim, najavljuje nastavak radova.

”Druga svečanost je otvaranje Dompesa 5. rujna u 17:00 sati. Održati će se otvaranje pučke kuhinje fra Didaka Buntića za beskućnike, te otvaranje studentske menze. Tu će biti oko 130 mjesta. Već smo naručili stolice i stolove za menzu. Bosanski franjevci iz franjevačkog samostana svetog Bonaventure u Visokom imaju svoj učenički dom za gimnazijalce, međutim ne koriste liniju za menzu pa su nam je vrlo rado darovali i uz nju darovali su nam i još aparata za kuhinju. Kuhinju smo naručili, a dok ona dođe, mi ćemo pripremiti pločice, podove za kuhinju i menzu, do tada će biti završen hol i dio stubište, a radovi će se dalje nastaviti”, govori fra Iko Skoko.

Naglašava da nema dana da domu netko ne pomogne i zahvaljuje svime.

”Prezadovoljni smo dosadašnjim radom i svim dosadašnjim darovateljima. Nema dana da netko nešto nije darovao. Radimo po načelu koliko skupimo novca to i realiziramo. Za sve ovo što se radi imamo novac. Donatori i darovatelji su zadovoljni jer točno vide u što je utrošena svaka marka i što se radi. Darivatelji su iz cijelog svijeta, različitih naroda, nacija, pa i različitih vjera. Imat ćemo donaciju Vlade Mađarske od 4 milijuna i 200 forinti. Apsolutno, svi nas podržavaju”, govori fra Iko.

2 komentara

 1. ETO, DARGI GRAĐANI I VJERNICI ,NAŠA CRKVA JE UVIJEK IZNAD NARODA , BOGATA ,RASKOŠNA, TROŠKALI ,A NJENI SLUŽBNEICI ,OSVJEDOČILI SMO SE ZADNJIH DEST GODINA ,KADA SE MNOGO-ŠTOŠTA OTKRILO I RAZOTKRILO, DA SU ŽIVJELI I DANAS ŽIVE, POMAMNO I RAZVRATRNO,KAO BULJUBAŠE, UTAŽUJUĆI SVOJ DOKONI ŽIVOT SEKSUALNIM RAZVRATOM,NAD SVOJOM PASTVOM,UGLAVNOM DJECI,DJEČACIMA I NARAVNO ŽENSKOJ SLJEDBI.
  A LIJEPO STOJI U KRAŠAĆNSKI MPOSTULATIMA VJERE I VJEROBVANJA, DA JE CRKVA MJESTO U KOJU ČINE I DRŽE ISPOSNICI ,ŽRTVENICI, KOJI SE ODAJU BOGU U NARODU KAO PRIMJER PATNJE I ODANOSTI BOGU ,DA BI OVAJ ŽIVOT OBOGATILI NA ONOM DRUGOM SVIJETU , DA BI NA ONOM DRUGO SVIJETU ,U BOŽANSKOM OKRILJU, UŽIVALI BOŽJE BLAGODATI.OPET MORAM PARAFRAZIRATI IZJAVU PAPE U OSTAVCI ,BENEDIKTA,KADA JE GOVORIO DA SE KRŠAĆNSTVO ,KROZ SVOJU POVIJEST NAJVIŠE BAVILO OSVANJEM VLASTI I ZGRTANJEM BOGATSTAVA,A VRLO MALO MISLILO O ČOVJEKI I ZA ČOVJEKA .TO JE IZJAVIO,PRIJE 5-6 GODINA ,JOŠ DOK JE BIO U PONTIFIKATU, NA JEEDNOM MEĐURELIGIJSKOM SKUPU U TALIJANSKOM GRADU ASSISSIU,I TOM PRILIKOM JAVNO SE OBARTIO SVIM SADAŠNJIM SLJEDBENICIMA,VJERE I VJEROVANJA , I SVIM ONIMA KOJI SU IMALI I IMAJU I DALJE POVJERNJE U KATOLIČKU CRKVU ,IZJAVIVŠI KAJANJE ,I ZATRAŽIO OPROST OD SVIH VJERNIKA ,KAZAVŠI DA DANAŠNJA CRKVA NIJE VIŠE ONA O KOJOJ REKOH RUŽNE STVARI,JER JE DANAŠNAJ CRKVA OKRENUTA ČOVJEKU I ZA ČOVJKEA.
  ETO ,GLEDAVŠI OVU MONUMENTALU GRAĐEVINU ,UVIJEK U STILU RAZVRATNE I BOGATE CRKVE, I UPARVO KROZ CIJELU NJENU POVIEST SE PREDICRALA MONUMENTIMA ,RASKOŠNO ,NADMOČNO,DA POKAŽE SVOJIM SLJEDBENICIMA I SVIM DRUGIM,DA JE ONA GOSPODAR NEBA I ZEMLJE ,A TKO TO NIJE HTIO PRIZNATI ZAVRŠIO JE NA LOMAČI. SADA SE TREBA PITATI, OTKUDA OVOJ ISPOSNIČKOJ KORPORACIJI TAKO BOGATA KASSA ,AKO PO POSTULATIMA VJERE I VJEROVANJA ,JE NJENO POSLANJE DA ŽIVI I EGZISTIRA OD MILODARA NJENIH SLJEDBENIKA. PA IZ KOJE KASSE SE FINANCIRA ,NE SAMO DANAS ,NEGO KROZ CIJELU SVOJU POVIJEST , DA GRADI DVORCE ,ZAMKOVE, RASKOŠNE PALAČE ,SAMOSTANE ,CRKVE I SVE POPRAĆENO VELIKIM ZEMLJIŠNIM IMANJIMA KOJA BIVAJU OBRAĐIVANA OD ROBOVA,NAZVANI KMETOVIMA. PA ŠTA KAZATI ZA ONU SELAJČKU BUNU U HRAVTSKOM ZAGORJU ,KADA SU SE TI KMETOVI,LSJEDBNICI TE RAZVRATNE CRKVE ,TE LJUDSKE ČANDALE,POBUNILI PROTIV SVOJE CRKVE U KOJU SU VJEROVALI ,A ZAVRŠILI U JOŠ SIROMAŠNIJEM STANJU ,A NJIHOVOG VOĐU ,MATJU GUPCA,UPRAVO, CRKVA OSUDILA NA NAJOKRUTNIJU KAZNU,KRUNJENEJ USIJANOM KRUNOM,A OSUDU JE ČITAO ZAGREBAČKI BISKUP,PIŠE KRLEŽA.KAKVOG LI PARADOKSA?? JOŠ JEDNOM SE POTVDILA ONA MARXOVA :BOGATA CRKVA A NJENI SLJEDBENICI ŽIVE NA STUPNJU ČANDALE.

  Like(0)Dislike(1)
 2. Za Franu:
  Frano budi Ti dobar čovjek ako kler i crkva nisu. Sto se zamaraš s njima. Neću ulaziti u diskusiju s tobom, samo bi te zamolio ba pročitaš i vidiš što je ovaj projekt,komu će služiti i kako se finansira.
  Mir i dobro;

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.