Doris Pack: Bh političari rade ono što je dovelo do raspada Jugoslavije

“Ovdje imate dva entiteta, a u SR Njemačkoj imate 16, s njima se može živjeti”, kazala je u večerašnjem Pressingu na N1 bivša izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH, Doris Pack.

Na pitanje tko je najviše nervira od političara na bh. političkoj sceni, Pack je kazala:

“Mislim da oni to sami znaju. Problem je što vodeći političari iskorištavaju činjenicu da je ova zemlja sastavljena od tri naroda i rade ono što je dovelo do raspada Jugoslavije.

Ograničavaju se na identitet jedne nacije i pokušavaju između tri nacije iskopati duboke procijepe. To ne može, BiH je zemlja gdje svi zajedno žive i uvijek su zajedno živjeli. Oni se ne mrze ali se pravi situacija takvom kao da su i dalje neprijatelji i to je u interesu vodećih političara koji tako vode svoje glasače. To je shvatljivo, ali nije uredu. Hrvati, Srbi i Bošnjaci imaju zajedničku domovinu i mogu živjeti skupa. Na najmanjim nivoima nemate ovakvu mržnju, to se radi s ciljem dobivanja glasova”, kazala je Pack i dodala:

“Jedinstveno je podijeljeno na dva entiteta i s tim se može živjeti, ali SR Njemačka ima 16 entiteta i s njima se može živjeti. Niti jedan od tih entiteta ne misli da je država u državi, ali jedan entitet u BiH to ovdje vjeruje. Političari znaju kako će izmanipulirati svoje glasačko tijelo i to me podsjeća na raspad Jugoslavije. BiH će u EU ući samo kao BiH, a ne kao entitet RS ili hrvatsko-bošnjačka federacija. Ja sam također mišljenja da Daytonski sporazum jeste završio rat, ali Federacija se nalazi u poteškoćama zbog strukture koja je komplicirana”, dodala je ona.

Kazala je da ne želi otkriti koji je političar razočarao, nego je istaknula s kim sve ima dobru suradnju.

“Neću vam reći tko me najviše razočarao, to svi znaju. Ja ću vam reći s kim ovdje rado surađujem. Vrlo rado surađujem sa PDP-om, HDZ-om 1990, SDS-om koji se posebno sada okrenuo. SDA i HDZ su u našoj obitelji već duže, ali to su oni koji vladaju ovom zemljom. Tu su vodeće glave i kod tih vodećih glava imam taj osjećaj da nisu prepoznali problematiku. Ako su prepoznali, onda nisu pokušali da pomognu. Njihov rad mora biti takav da stvarnost građana promijene na takav način da svi uživaju u jednoj pravnoj državi. Korupcija je u ovoj zemlji kao rak rana i mora se kriminal napasti, zato nam treba neovisno pravosuđe”.

Na pitanje surađuje li s  Čovićem i Izetbegovićem, Pack je rekla kako nema priliku surađivati s njima, ponekad ih susreće na manifestacijama i s njima razgovara.

”Suradnju i prijedloge mogu ostvariti samo sa onima koji žele sa mnom surađivati. Tu nemam dosta povratnih informacija s njihove strane. Stranke koje sam nabrojala, s njima rado surađujem. SDA i HDZ me nisu pitali za podršku, možda misle da to nije bitno jer nemam poziciju. Ali, bilo je to tako i kada sam imala izvjesnu poziciju, u izvjesnoj mjeri sam možda persona non grata jer kažem što mislim”, ističe Pack.

2 komentara

 1. Jedini nacin da BiH opstane kao drzava je da mi Hrvati dobijemo svoj enditet.Kad to svati medjunarodna zajednica te Srbi i Bosnjaci mozemo se nadat boljitku.Sve drugo je agonija .

  Like(0)Dislike(0)
 2. 3.5 miklliona Hrvata BIH je iseljeno vani u posljednji 100 godina.
  Milionske cifra ubijenih mucenih i zatvaranih zbog politickih i osvajackih teznji na po vjesno tlo Hrvata na kojem zive 1000 godina duge povjesti.

  Vratite Hrvatima nashu zemlju ili ce biti opet rata.Vratite nashe posjede kuche i novac u milijardama koje smo vam slali a vi ste nas proganjali ubijali raseljavali zatvarali i proglasavali ludima.
  Sramite se sram vas bilo.
  Od nashih najmilijih naplacivali ste 70 posto poreza u republickom i federalnom budzetu.
  Krali ste novce sa banaka nashih stedisha a prominjivali cekove sa devizama na utobusima vlakovima i brodivima od nashih iseljenika.Tukli ste nas obespravljivali raseljavali zatvarali i cijelom svijetu krivo prenosili vashe politicke ideje.
  Podrzajete politicku ideologiju koja masovno obespravljiva i raseljava zatvara i osiromashuje Hrvate ..Redovito nas pljackate i nashu Povjest brisete a nashu postojbinu za 1000 godina ignorirate.

  Krivo svjedocite protiv Hrvata BIH a josh vishe ih Medijskom putem provodite rat kao sa pravnim putem obespravljujete.

  Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.