Dostupni dokumenti UDBA-e

Sigurnosno-obavještajna agencija objavila je da je predala arhivsku građu bivše Službe državne sigurnosti Hrvatskom državnom arhivu. Riječ je o dokumentaciji koja je nastala od 1937. do 30. svibnja 1990., objavio je HRT.

Od osamostaljenja Hrvatske dokumentacija SDS-a zbog svoje je tajnosti izazivala veliku medijsku pozornost, a navodno se i često manipuliralo dokumentima i podacima koji su se ondje nalazili. Predaja dokumenata Državnom arhivu omogućit će da se razriješe tajne iz vremena djelovanja Udbe.

Ondje je, navodi HRT, milijun stranica dokumenata tajnih službi još od vremena Kraljevine Jugoslavije. Od raznih tematskih zbirki, o temama koje su službe u povijesti pratile, do određene dokumentacije koja se odnosi na osobe, političke stranke, vjerske pokrete i slično. Dakle, tu su i dosjei osoba koje je nekadašnja Udba pratila, progonila ili, kako su to oni tada govorili, obrađivala. Naravno, jedan dio nedostaje – on je ili uništen ili otuđen prije osamostaljenja Hrvatske.

SOA već dvije godine planski i sustavno radi na sređivanju i kategorizaciji navedenog gradiva, a o obimu izvršenog posla govori podatak da su Hrvatskom državnom arhivu predana 134 dužna metra dokumentacije.

Svatko može predati zahtjev za uvid u tu dokumentaciju, no postoje propisi, prema Zakonu o tajnosti podataka i Zakonu o zaštiti osobnih podataka ne mogu ih svi i vidjeti.

Povjesničari kažu da će predaja dokumentacije tajnih službi i njima omogućiti cjelovito istraživanje – ovo bi trebalo napokon i demistificirati rad i ulogu SOA-e.

SOA sustavno radi na približavanju hrvatskoj javnosti i jačanju povjerenja građana u rad SOA-e. Predaja arhivskog gradiva SDS-a smjera tim ciljevima i istodobno čini odmak od povezivanja SOA-e s radom, metodama i tradicijom bivšeg SDS-a.

Arhivski dokumenti bivših tajnih službi na ovim prostorima opterećivali su politički i društveni život, Hrvatska je jedna od posljednjih nekadašnjih socijalističkih zemalja koja je napokon s njih skinula oznaku tajnosti.

”Ovo bi trebao biti i korak prema izlasku iz naše povijesne zatvorenosti. Ipak, još će koja godina proteći dok se kompletna dokumentacija u potpunosti ne obradi”, navodi HRT.

3 komentara

 1. Prekrasno je to.
  Trebalo je odmah.
  Udbaši su se obogatili i pokrali narod.
  HDZ,HDZ BiH,SDP,HSP HNS LJINOVIĆI,
  Sve puno UDBAŠA

  Like(1)Dislike(1)
 2. U cilju otkrivanja udbaških sljednika i nasljednika, ne ćemo se orjentirati samo na sadašnje naziva političkih stranaka. Jer u svakoj stranci se može naći poneki udbaš, ali i pravi hrvatski domoljub.
  Da je tome tako, pokazala je i praksa u bližoj prošlosti.
  Primjerice, Tuđman je bio u KPJ-SKJ-u, titov general, ali nasljednik i sljednik hrvatskoga domoljublja, što je u konačnici i dokazao.
  Dok Sanader nije imao pretke u udbi i komunizmu, a pokazao se u konačnici kao trojanski konj udbe.
  Dakle, morat će se i na našem lokalnom području izvršiti svestrana razčlamba komunjarsko-udbaška.
  Treba ustanoviti koji su u zadnje vrijeme, a i sada, pobornici politike i slijednici poznatog – Gulcanovića sa Selina, ili primjerice, nekoga Galića – “Velikog”, ali i “Rojaka” iz Bijače koji i sada vegetira kao živa mumija u Sarajevu i plus nekoliko sličnih njima, a koje ja ne bih imenovao.

  No, nije dovoljno ustanoviti samo njihovo nasljeđe, ali je dovoljno ustanoviti njihova rad za vrijeme Domovinskog rata i poraća, odnosno njihovo konkretno djelovanje. Tako bi se došlo do točnih i istinitih podataka o razlozima za njihovo definiranje i podvođenje pod Zakon o lustraciji koji će biti donesen.

  Like(0)Dislike(0)
 3. Bilo bi zanimljivo vidjeti dokumentaciju o ” bivsim” pripadnicima udbe,da vidimo odakle potjece cija pamet ,ne zbog neke osvete vec da se jednom prekine udbaski sistem,da jedan mlad obrazovan covjek ima istu priliku kao “kominetlija”,da prestanu glumiti ” supermene” ,sistem ih od djetinjstva pravi ” facama”,stvaraju ambijent da je normalno da smo njihovi kmetovi,da se direktno iz skole zaposlavaju po opcinama,zavodima,eronetu,sudovima..da li bi netko znao po kojem je kriteriju djeljen novac iz hrvatske,ko ga je dobio ” slucajno”,ispao pred njihovu kucu..pa pogledajte ove ” komintetlijske” obitelji gdje su im bili djedovi,ocevi,gdje su oni bili..i naravno prica je ne treba spominjati proslost ,zasto kada su novac prebacili u novi sistem,drze pozicije,namjestaju poslove,i da necemo imena ovih sitnih gubavaca dousnika,seoskih trgovaca ,postara,gostionicara, pumpadzija,hocemo prave suradnike ” sluzbe drzavne bezbednosti”

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.