Dovršen Registar Branitelja: U Federaciji BiH ratovalo 570.000 osoba

”U oružanim formacijama Armiji RBiH, MUP-u RBiH, HVO-u i MUP-a HRHB, uključujući i uposlene u vojnim bolnicama i namjenskoj industriji, tijekom agresije na BiH bilo je angažirano oko 570.000 osoba”, rekao je za Faktor.ba ministar za braniteljska pitanja FBiH Salko Bukvarević.

Ovi podaci sadržani su u Registru branitelja, kojega je izradilo Ministarstvo za braniteljska pitanja FBiH, ispunjavajući jednu od obveza iz Pisma namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu. Konačan Registar branitelja, navodi Faktor, završen je krajem siječnja ove godine.

U HVO-u 180.000 branitelja

”Mi smo zapravo paralelno pripremali dva registra i to Registar branitelja i Registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite i mi smo oba ova zadatka izvršili za razinu FBiH. Što se tiče Registra branitelja, podatke smo dobili od bivšega Ministarstva obrane FBiH, na osnovu evidencije o broju izdatih takozvanih braniteljskih certifikata. Prema tim podacima, u Armiji RBiH i MUP-u RBiH bilo je angažirano oko 390.000 pripadnika, a u HVO-u i MUP-u HRHB oko 180.000”, kazao je Bukvarević.

Što se tiče Registra korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, on sadrži 95.000 imena osoba koje koriste neki od oblika socijalnih davanja za bivše borce, koja se isplaćuju na razini FBiH, u skladu sa Zakonom o osnovnim pravima.

Obračun ovih naknada, koje se isplaćuju obiteljima poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i dobitnicima ratnih priznanja, vrši se kroz jedinstven informacijski sustav u koji je uvezano 79 općina, deset županija i federalna razina. Konkretno, pravo na ove naknade ostvaruje 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 članova obitelji i poginulih branitelja, te 5.000 dobitnika ratnih priznanja.

Registar primanja

Osim ovih naknada, pripadnici braniteljske populacije koriste i pogodnosti prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju, odnosno njih oko 34.000 iskoristilo je pravo na prijevremeno povoljnije umirovljenje.

Ovom broju treba dodati i oko 100.000 korisnika prava na osnovi Zakona o dopunskim pravima, za koje je tijekom prošle godine izdvojeno oko 50 milijuna maraka. Novac za ova prava izdvaja se iz županijskih proračuna. Dopunska prava obuhvaćaju zdravstvenu zaštitu za demobilizirane branitelje koji ne ostvaruju zdravstvenu zaštitu prema nekoj drugoj osnovi, nabavku ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide, banjsko liječenje, obavljanje pripravničkoga staža te projekte zapošljavanja braniteljskih kategorija.

”Ova tri broja ne treba sabirati, jer određeni broj osoba koristi više prava istodobno. Primjera radi, među osobama koje su iskoristile pravo na prijevremeno povoljnije umirovljenje ima ratnih vojnih invalida ili dobitnika ratnih priznanja. Zbog toga je potrebno napraviti jedinstven Registar korisnika prava braniteljsko-invalidske zaštite za cijelu FBiH, u kojem bi bili objedinjeni podaci i s federalne i sa županijske razine. Tek tada ćemo precizno znati koliko ima korisnika i koja sve prava koriste. Trenutno prikupljamo podatke sa županija i očekujemo da ćemo uskoro završiti i ovaj posao”, dodao je Bukvarević.

Zakoni brane objavu

Iako je Registar branitelja u potpunosti formiran, Ministarstvo još nije javno objavilo njegov sadržaj, odnosno popis svih onih koji se vode kao branitelji, piše Faktor.ba.

”Kada smo završili izradu ovoga Registra kontaktirali smo Agenciju za zaštitu podataka BiH. Iz ove agencije nam je priopćeno da podatke iz registra možemo objaviti tek nakon što izmijenimo odgovarajuće zakone. Zbog toga trenutno radimo na pripremi izmjena Zakona o osnovnim pravima branitelja koje će nam omogućiti javno objavljivanje podataka, kako Registra branitelja, tako i Registra korisnika braniteljsko-invalidske zaštite”, napomenuo je Bukvarević.

Rekao je kako formiranje registara neće utjecati na reviziju.

”Mi smo s 2016. pregledali oko 125.000 predmeta. Ostalo je da se još pregleda 19.000 predmeta svih kategorija. Prema našem planu i programu, planiramo do polovine 2017. završiti prvu fazu pregleda papirologije, da se do kraja 2017. ili najdalje do polovice 2018. završi i faza pregleda ratnih vojnih invalida na Institutu za medicinsko vještačenje i time bismo stavili točku na reviziju prema tom zakonu”, naglasio je Bukvarević.

Prema njegovim riječima, nakon što budu prikupljeni svi podaci o korisnicima braniteljsko-invalidske zaštite, te utvrde višestruki korisnici naknada, otvorit će se prostor da pravo na neku od naknada ostvare i osobe koje do sada nikada nisu koristile bilo kakvu pomoć namijenjenu braniteljskoj populaciji.

16 komentara

 1. Toliko branitelja? Tko je onda napadao? Bilo je gadno…

  Like(2)Dislike(0)
 2. Objavit registar i obavezno kaznit onog ko je u registar uvrstio dezertere koji nisu sudjelovali u obrani domovine a sad je pljačkaju i primaju nezaslužena primana i samim tim ugrožavaju stvarne branitelje

  Like(12)Dislike(0)
 3. Jeste li zoru brojili

  Like(1)Dislike(0)
 4. Ja sam zaboravljeni branitelji i ne pripadam toj mnogobrojnoj skupini

  Like(2)Dislike(0)
 5. Kako te bolan zaboravise jadan nebio.

  Like(0)Dislike(0)
 6. Zaboravija si ti sam sebe koće mislit nate ako nećeš ti sam nase

  Like(0)Dislike(0)
 7. Vidiš gori na slici kuće profesora Joze Marića 1993 a pogledajte je danas sve kažu mala plaća u prosvijeti eeee šta znači bit ministar

  Like(5)Dislike(3)
 8. Pa to je slikano prije 25 godina da je kupova po zaku cimente misecno moga je i bolju napravit.

  Like(1)Dislike(0)
 9. 180.000 branitelja ……….. mora da su tu uračunati i partizani, domobrani i ustaše .

  Like(4)Dislike(0)
 10. Sa toliko vojske se u moskvu moze uc,,, neznam eto vam tamo,ja sa necu bunit,,, meni liga i iz zagreba i iz sarajeva.

  Like(1)Dislike(1)
 11. ima li iko da nije bio branitelj

  Like(1)Dislike(0)
 12. Toooo bando razbojnička samo pljačkajte

  Like(1)Dislike(0)
 13. Sve na reviziju

  Like(0)Dislike(0)
 14. Sa toliko branitelja mogla se osvojit Srbija Rumunija i Bugarska bez problema.Koji kriminalci a stvarna cifra je nešto veća od 200 000.Bog sve vidi i plati po zaslugama.Bando politička doćete i vi na red.

  Like(2)Dislike(0)
 15. Niste ubrojili borce iz Sr.republike.
  Tako mislim da vas je bilo skoro milijoncic,samo od koga ste se branili.
  Nije vrag da su opet navalili Osmanlije.

  Like(2)Dislike(0)
 16. Jeli moze jedna tableta izlicit 10 bolesti vjerovatno ne a jedan doktor u reviziji srusi 10 dijagnoza od 10 doktora zna covik sve

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.