Dr. Rajović u Mostaru: Roditelji probudite se, greške se teško popravljaju

Privatni vrtić Čudesna šuma iz Mostara u suradnji sa Zavodom za školstvo, organizirao je radionice za odgajatelje u vrtićima, i predavanje za roditelje i ostale zainteresirane na temu “NTC sustav učenja”, koje je sinoć u Mepas Mallu prvi put u Mostaru održao dr. Ranko Rajović.

Tijekom predavanja dr. Rajović je govorio o “NTC programu: igre koje oštećuju razvoj djeteta, a da toga nismo ni svjesni.”

Istaknuo je kako NTC program pokušava pomoći djetetu da dostigne svoje biološke potencijale te je koncipiran tako da se provodi već od vrtićkog uzrasta. Spomenuti program je prisutan u 20 država, u sedam ima državnu akreditaciju, te je od Mense prepoznat kao jedan zaista kvalitetan program.

NTC program pomaže razvoju svakog djeteta, ali je posebno dobar za razvoj darovite djece. Tijekom niza godina provedeno je oko 20 istraživanja, objavljeno preko 30 radova, a sam program istražuje malo poznate pravce u pedagogiji, neuroznanostima te povezuje nova otkrića iz medicine.

Kada je riječ o utjecaju roditelja na razvoj inteligencije kod djece dr. Rajović je sinoć kazao kako on smatra da inteligencija nije nasljedna, nego je nasljedan samo potencijal. Smatra, također, kako ona nije presudna za uspjeh u životu već je za to potrebno funkcionalno znanje.

Tijekom predavanja dr. Rajović govorio je i o razvojnim smetnjama kod djece kao što su smetnje govora, smetnje čitanja, te kognitivni ispadi. Također, pozvao je sve roditelje “da se probude, jer se greške koje se naprave kod djece teško popravljaju”.

Inače, dr. Ranko Rajović je specijalist interne medicine iz Novoga Sada, godinama se bavio istraživanjima u oblasti neurofiziologije i njezinoj primjeni u pedagogiji. Osnivač je Mense Srbije i Odsjeka za darovite Nikola Tesla Centra te višegodišnji predsjednik odbora svjetske Mense za darovitu djecu.

Doktor Ranko Rajović izrazito je zanimljiva ličnost čija se predavanja rado slušaju i gledaju.

Fena

1 komentar

  1. Nekad su curice igrale lastike, a muški ostalih igara koje su bile (kao što i sam Rajović kaže) važne za razvoj djece, i to, za razvoj mozga kod djece,a samim time i svih njegovih sposobnosti. Dakle, vratite lastiku, klikere i ostalo, a kompjutere, laptope, mobitele i tablete maknite od djece, ako treba izbacite iz kuće zauvijek. Za dobrobit naše djece. Ili ograničite djeci pristup istima na 1-2 sata tjedno. Naročito djeci do 10 godina.

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.