Dr. Šitum: U Hercegovini sunčevog zračenja puno, a zaštita i osvještenost nikakva

”Kada su u pitanju zloćudni tumori kože, epidemiološki podatci za Hercegovinu su poražavajući jer je insolacije (sunčevo zračenje) puno, a zaštita i osviještenosti o štetnosti sunca je nikakva”, izjavila je prof. dr. sc. Mirna Šitum, predsjednica znanstvenog odbora 3. regionalnog dermatovenerološkoga kongresa koji se održava u Mostaru od 8. do 11. rujna.

”Ne govorimo samo o načinu života, radu na polju i izloženosti suncu, nego i sklonosti žena, posebice u gradskim sredinama, da odlaze u solarije kako bi imale osunčan ten, a ne računaju šta će ti aparati i sunce donijeti njihovoj koži za dvadeset godina”, objasnila je prof. dr. Šitum na današnjoj konferenciji za novinare, upriličenoj u povodu 3. kongresa.

dermatovenerolozi2

Ona je ukazala i na to kako muškarci, u odnosu na žene, najmanje vode računa o promjenama na vlastitoj koži, posebice kada su u pitanju tumori kože, te kako ih kasnije zapažaju pa se oni kasnije i dijagnosticiraju, a samim time i prognoza za izlječenje je neizvjesnija.

”Razlog je tome što muškarci njeguju image samosvjesnosti, dok ženama to estetski smeta jer se najveći dio tih bolesti javlja u regijama tijela koje svatko vidi”, mišljenja je prof. dr. sc Šitum.

Međutim, dodala je ona, kozmetika i plastična kirurgija postali su područje koje ne zanima samo žene, nego sve više muškaraca uzima proizvode za uljepšavanje ili radi uljepšavanja odlazi “pod nož”.

Osvrnula se i na novu granu medicine – prihodermatologiju, koja bi trebala pomoći, posebice mladim ljudima, koji svoju kvalitetu života poistovjećuju sa svojim izgledom.

dermatovenerolozi4

”To je oblast koja je zamišljena da pomogne u prepoznavanju i razumijevanju različitih uzročnih čimbenika koji mogu biti u podlozi manifestne kožne bolesti”, objasnila je prof. dr. sc. Šitum.

Predsjednica Kongresa prof. dr. sc. Dubravka Šimić je podsjetila na dugu tradiciju dermatologije u Mostaru, kako se ciljevi kongresa nisu promijenili, te kako oni i dalje ostaju u službi promicanja dermatovenerologije i prijateljstva među sudionicima kongresa.

”Na 3. kongresu će izlagati 60 predavača iz regije i europskih zemalja. Prijavljeno  je 310 dermatologa iz cijele regije, a teme koje će se izlagati  vezane su za korektivnu dermatologiju, tumore kože, psorijazu, ali i ostale dermatovenerološke probleme”, napomenula je prof. dr. sc. Šimić.

Treći regionalni dermatovenerološki kongres organiziralo je Hercegovačko dermatovenerološko društvo u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar, a pokrovitelj kongresa je Sveučilište u Mostaru.

dermatovenerolozi7

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.