Dragan Čović pod istragom Tužiteljstva BiH zbog ratnih zarobljenika?

Tužiteljstvo BiH, a pod ingerencijom tužiteljice Remzije Smailagić, privodi kraju istragu protiv 11 osoba, a među kojima je i član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, objavio je Dnenvi list pozivajući se na pouzdane izvore.

Novina navodi kako bi ”predmet istrage, koji je zaveden pod brojem T20 KTARZ 0006277 09, uskoro mogao rezultirati i podizanjem optužnice”.

U istrazi se spominje 11 osoba, u većini nižerangiranih djelatnika nekadašnje krim-policije, a među najzvučnijim imenima su ona Berislava Pušića i Dragana Čovića, navodi Dnenvi list pišući kako Tužiteljstvo BiH istražuje zločine protiv čovječnosti u Mostaru i Čapljini i to nad Srbima i Bošnjacima i svi od optuženih, upravo zbog ove kvalifikacije, najvjerojatnije će biti optuženi po Kaznenom zakonu BiH, daleko rigoroznijem nego što je to Kazneni zakon SFRJ, zakon koji je bio na snazi tijekom počinjenja djela.

”Pod istragom je Berislav Pušić, koji je već osuđen na 10 godina zatvora pred haaškim tribunalom zbog zločina nad Bošnjacima te kojem je, u objedinjenom predmetu ‘Prlić i ostali’ upravo u tijeku žalbeni postupak. Ova istraga odnosi se na drugi predmet, vezan za mostarske Srbe, gdje se Pušića sumnjiči kao djelatnika krim Vojne policije HVO-a”, navodi Dnevni list.

Dodaje se kako je među onima koji su pod istragom i Stanko Božić, ravnatelj zatvora na Helidromu u to vrijeme ali i Dragana Čovića predsjednika HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH.

”On se sumnjiči za zločin protiv čovječnosti, jer je kao tadašnji direktor tvornice Soko zahtijevao i uporabljivao ratne zarobljenike iz zatvora Heliodrom za radove. Upravo jednim takvim zahtjevom posljednjih dana manipuliraju mediji bliski pravosudnim krugovima u BiH. Za podsjetiti je da je i sam Čović na jednoj od posljednjih sjednica Predsjedništva HNS-a ‘off the record’ najavio mogućnost podizanja optužnice za ratni zločin”, navodi Dnevni list.

Pod istragom je, navodi se dalje, i Petar Krndelj, kao nekadašnji zamjenik zapovjednika civilne policije u Čapljini kojemu već teče proces na Sudu BiH u Sarajevu za događaj na Čeljevskoj adi i koji je u završnoj fazi, a presuda se očekuje u lipnju ove godine. U ovoj istrazi radi se o novom predmetu vezanom za sabirne centre u Čapljini.

Pod istragom Tužiteljstva BiH je i Vinko Ćorić, nekadašnji krim-tehničar civilne policije u Čapljini, Jure Barišić, zapovjednik sektora civilne policije u Čapljini, Ivica Čutura, civilni policajac u Počitelju policijske postaje Čapljina koji ima sličan predmet kao i u slučaju kod Krndelja te Nedjeljko Martinović, krim djelatnik civilne policije Čapljina.

Također, istraga Tužiteljstva BiH odnosi se i na Marijana Prcu, nekadašnjeg krim-djelatnika civilne policije u Stocu protiv kojega je podignuta optužnica 2001. godine, zajedno s Perom Ragužem ratnim zapovjednikom civilne policije u Stocu i Brankom Kvesićem ratnim Predstojnikom Odjela unutarnjih poslova Herceg Bosne. Međutim, pošto je nedostupan bh. pravosuđu pretpostavka je da je predmet iz županijskog suda u Mostaru prebačen na Sud BiH kako bi se proces nastavio s te pozicije, piše Dnevni list te dodaje kako se istraga vodi i protiv Ivana Kraljevića, bivšeg krim-djelatnika vojne policije, koji je već u sudskom procesu s još šest osoba za vojno-istražni zatvor u Ljubuškom te je u tijeku je izvođenje svjedoka. U novom slučaju radi se o istrazi za novo djelo u svezi sa sabirnim centrima u Čapljini.

U istom predmetu istraga se vodi i za Antu Buhovca, vojnog policajca na Helidromu, koji je već osuđen za Helidrom i izdržao kaznu. Ovdje se također radi o novom djelu.

”Činjenica da se vode istrage ne mora obvezno rezultirati i podizanjem optužnice, ipak ostaje dojam, a kako to za Dnevni list kaže jedan od izvora, da se ‘predmeti izvlače iz ladice prema političkim potrebama i situaciji na terenu’. Već sada je razvidno da će podizanje novih optužnica protiv Hrvata u BiH doći do novih tenzija između Hrvata i Bošnjaka, ali i Srba u BiH, te da će u nezgodan položaj najviše staviti hrvatskog člana Predsjedništva BiH”, piše Dnevni list.

10 komentara

 1. Zatvorite lopova!!!

  Like(3)Dislike(0)
 2. Boze sacuvaj

  Like(0)Dislike(0)
 3. Sve treba na sud naime ove komunjare koji su bili teški komunisti i nrkakav jad u bivšoj jugi su ovaj nered napravili.
  Tako treba sve staviti na sud i jedan put završiti sa ovim njihovim jugosloveskim komunističkim javašlukom.
  Rjestiti sve na sudu i bez ove daljne komunističke prave politike.

  Like(2)Dislike(0)
 4. Nemoj ici dragane,sad ce sarma bit gotova.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Ne dajmo kapetana Dragana

  Like(0)Dislike(0)
 6. Otac svih Hrvata
  Ne damo te <3

  Like(0)Dislike(4)
 7. Babuka nas nedajse ako triba braničemo te puskama o pištoljima al ovaj put na vodu jebiga nema se kodnas u njemačkoj.

  Like(1)Dislike(0)
 8. Ma dašta triba sve popljuvat, zatvorit i protrat jer su svi Hrvati zločinci, udbaši, lopovi i fašisti a samo vas nekoliko ljigavi komentatora ostavit na novo sjeme Hrvata – pametno, radišno i pošteno. E jadni ti ste!

  Like(0)Dislike(0)
 9. Dok je pod istragom treba mu oduzet putovnicu i zatvorit ga a ovi sto pisu za njega e nedaj boze da je on ogledalo hrvata ,ima i vise nego pravih i postenih a ovakva smeca od ljudi pod hitno uklonit

  Like(0)Dislike(0)
 10. Moj janko mozda je on tvoj otac,a moj le nije.ja nisam sudac da ga sudim,al nisam ni taj koji se klanja”zlatnom teletu”.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.