Dragan Čović: Neusvajanje novog izbornog zakona bio bi moj poraz

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da treba čuti primjedbe iz Republike Srpske u vezi s mehanizmom koordinacije i kako nema razloga da odmah ne budu riješeni problemi.

“Trebamo jasno čuti što je primjedba iz Republike Srpske, sjesti s tim ljudima na partnerskoj osnovi i probleme otkloniti”, rekao je Čović.

On smatra kako je nedopustivo da nedostaje prava komunikacija između Vlade Republike Srpske i Vijeća ministara BiH, te kako se problemi ne mogu riješiti samo sa jednim kontaktom.

Čović je za “Nezavisne novine” rekao kako će njegov osobni i politički poraz biti ako do listopadskih izbora ne bude donesen novi izborni zakon kojim će biti uvažena odluka Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci” i riješeno pitanje Mostara.

“Vremena još ima, iako ono polako curi, upravo zbog svih ovih tema. Imam osjećaj da se ponovno javlja neka unutarnja entropija koja nas polako vuče prema dolje. To je nešto što nakon godinu dana zajedničkog rada moramo riješiti”, istaknuo je Čović.

On je dodao kako BiH treba u punom smislu postati pravna zemlja u kojoj će svi biti jednaki prema zakonu i u kojoj će postojati povjerenje u pravosudne institucije, te kako su nedopustive improvizacije i pretvaranje procesa u političke.

“Došlo je vrijeme da se o tome glasno i jasno progovori, odnosno da kada već netko donese odluku da procesuira, onda da uveliko već procesi moraju biti analizirani, sa zavidnim nivoom vjerojatnoće da će taj proces biti okončan na pravi način, a ne improvizirati”, naglasio je Čović.

On je naveo da koalicija sa SBB i SDA u FBiH mora opstati, te kako sastanci koji se organiziraju nude optimizam, što se vidi donošenjem zajedničkih odluka u Vladi FBiH i Parlamentu.

Govoreći o odnosima HDZ i SDA, Čović je naveo da su odnosi napravljeni na dobroj osnovi da dvije ključne stranke Bošnjaka i Hrvata surađuju, jer je to strateški interes i jednog i drugog naroda, ali kako je evidentno da to nisu uspjeli prenijeti na sve razine vlasti.

“Alternative toj suradnji nema, jer da je ima, tražili bismo je. Zato mislim da i jedni i drugi moramo imati hrabrosti donositi vrlo važne odluke. Moramo jedni druge uvažavati jer bez toga BiH neće moći funkcionirati. Vrijednosti koje uspostavljamo moraju biti mjerene po kvalitetu života koju imaju `manjine` u pojedinim područjima, bilo da su to Hrvati, Bošnjaci ili Srbi”, kaže Čović.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.