Drama u Širokom: Radnicima tvrtke Asja blokiran pristup tvrtki

Radnicima i upravi tvrtke Asja BiH, registrirane za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina sa sjedištem u Širokom Brijegu, jutros je onemogućen pristup pogonima, upravnoj zgradi i prerađenim mesnim proizvodima, potvrđeno je iz te tvrtke..

Kako je za Agenciju Anadolija rekao vlasnik spomenute firme s turskim kapitalom Sadik Sezer, tvrtka je ovih dana suočena sa pritiscima njihovog zakupodavca, tvrtke ALPEN-MIT.

Sezer je dodao kako su predstavnici tvrtke zakupodavca parkirali automobil na ulaznoj rampi u krug tvornice i nalaze se na ulaznim vratima u upravnu zgradu. On je ponašanje predstavnika APLEN MIT-a nazvao bespravnim činom jer im je onemogućen pristup pogonima, upravnoj zgradi i prerađenim mesnim proizvodima.

”U tvornici se nalazi vrijednost od oko milijun maraka, i vrlo važna dokumentacija. Neprihvatljivo je da krše potpisane ugovore i da nam se sprečava pristup. Vjerujem u pravni sustav Bosne i Hercegovine. Ovo što rade je neprimjereno ponašanje i bespravan čin“ kazao je Sezer, napomenuvši kako su već ranije, kad su se pojavili prvi pritisci, o svemu obavijestili sve nadležne institucije.

Prvi nesporazum oko različitog tumačenja potpisanog ugovora dogodio se poslije isteka radnog vremena 9. studenog 2015. Tada su na svim vratima na ulazu u tvrtku, u prostorije prerade, ulazu u klaonicu oštećene brave.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke potvrdili su da je odmah po zaprimljenoj prijavi 9. studenog na lice mjesta upućena policijska ophodnja koja nije preduzimala nikakve mjere.

”Policijski službenici su konstatirali da se objekt nalazi pod fizičkom i tehničkom zaštitom zaštitarske tvrtke, tako da nisu ulazili u krug navedenoga poduzeća, ali su strane u sporu uputili da sporove rješavaju putem nadležnih institucija“, kazao je ranije za Agenciju Anadolija glasnogovornik MUP-a ŽZH Damir Čutura.

Čutura je naveo i da su Policijskoj upravi Široki Brijeg nepozvani pristupili predstavnici Asja d.o.o. istog dana i prijavili da im je zapriječen ulazak u krug preduzeća, te da su predstavnici APLEN MIT-a dan poslije također nepozvani pristupili Policijskoj upravi i izjavili da je ugovor o najmu istekao te da odgovorni u tvrtki “Asja” ne želi napustiti prostor koji im je dat u najam.

“O svemu navedenom ovlaštene službene osobe PU Široki Brijeg izvršile su konzultacije s dežurnim županijskim tužiteljem, po čijim uputama smo zaintereserane uputili da sporove između dvaju poduzeća rješavaju na nadležnom sudu“, pojasnio je Čutura.

Sezer dalje napoinje kako je tako turska firma Asja već početkom studenog bila spriječena da normalno posluje i distribuira svoje proizvode. U tvrtki se nalazi ogromna količina proizvoda i sirovine, a u uredima važna dokumentacije i privatne stvari radnika i uposlenika Asje.

Turska frima Asja 17.11. 2015. godine Općinskom sudu Široki Brijeg je, kako je rekao Sezer, podnijela tužbu protiv ALPEN MIT-a i njenih zakonskih zastupnika, a istog dana i kaznenu prijavu županijskom tužiteljstvu Zapadno-hercegovačke županije.

Ugovor o korištenju prostora ALPEN MIT-a s preciznim pravima i obavezama između turske tvrtke Asja i APLEN MIT-a sklopljen je prošle godine u 1studenom s naznakom da je važeći tek kad Asja dobije sva potrebna odobrenja i rješenja od nadležnog federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ministarstvo je ova rješenja izdalo u ožujku ove godine čime je praktično, kako je rekao, sklopljeni ugovor postao važećim. Ugovor je sklopljen na neodređeno vrijeme, a minimalno na jednu godinu.

Dodao je kako su treća tvrtka po opsegu izvoza mesa i mesnih prerađevina u druge zemlje, prije svih u Tursku. Imaju oko 70 zaposlenih.

Bljesak.info

1 komentar

  1. Treba je zapalit…

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.