Državi čak 27 maraka za spremnik goriva

Vlada Federacije BiH, ali i Republike Srpske, zalaže se za povećanje trošarina na gorivo za 10 feninga po litri. Sudeći prema ranijim iskustvima, uskoro se mogu očekivati nove, naravno veće, cijene goriva.

Za izgradnju cesta

Kako su objasnili, iz ovih sredstava financirala bi se izgradnja autocesta, odnosno omogućilo bi se JP Autoceste FBiH da se kreditno zaduži za nastavak izgradnje autoceste u FBiH. Kako je objasnio Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH, povećanjem naknade za izgradnju autocesta sa sadašnjih 10 na 20 feninga po litri, godišnje bi se prikupilo oko 75 milijuna KM. No, ova sredstva omogućila bi JP Autoceste FBiH da se zaduži za dodatnih 300 milijuna KM, a od tih sredstava bila bi nastavljena gradnja autoceste na Koridoru Vc.

Prema najavama, entitetske vlade namjeravaju povećati naknadu za izgradnju autocesta. Iako još nije potvrđeno o kolikom povećanju je riječ, najvjerojatnije je da će naknada biti udvostručena, odnosno da će iznositi 20 feninga po litri.
Dođe li do povećanja trošarina na naftu, uz više cijene goriva, doći će do lančanog poskupljenja, jer nafta igra važnu ulogu i povećanje njezine cijene izaziva “domino efekt”.

Trenutačno, za litru nekog goriva građani BiH plaćaju 17 posto PDV-a. Osim PDV-a, za svaku litru kupljenog goriva građani izdvoje i 0,15 KM za cestarinu, odnosno 0,30 KM (dizel) ili 0,35 KM (benzin) na ime trošarina, te 0,10 KM za izgradnju autocesta.

Prevede li se to u marke, ako vozač natoči spremnik goriva od 60 litara, državni proračun je bogatiji za 27 maraka. Dakle, pola državi, a pola za sve ostale troškove, plaćanje barela sirove nafte, preradu u rafinerijama, prijevoz do rafinerije i benzinskih crpki, plaće radnika, poreze na radnike i tvrtke te ostalo. Sve to plaća vlasnik automobila.

Nije samo gorivo

Nije gorivo jedini način na koji građani grade ceste. Tako pri svakoj registraciji automobila građani izdvajaju između 30 i 100 maraka, ovisno o jačini automobila, na ime “cestarine”.

Ukupna sredstva koja se prikupe u BiH za ceste po osnovi registracija (cestarina) i po osnovi prometa naftnim prerađevinama iznose oko 220 milijuna KM, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Unatoč tome, kvaliteta cesta u BiH je iznimno loša, a većina građana, zapravo, ne zna da pri registraciji vozila i kupovini goriva, u najvećem dijelu, financira gradnju i održavanje cestovne infrastrukture. Stoga se nameće pitanje troše li se sredstva transparentno i u prave svrhe.

Gospodarstvenici misle kako su vlasti zatražile da se trošarine na dizelska goriva u BiH povećaju sa 30 na 45 feninga, a na benzin sa sadašnjih 40 na 55 feninga, te da će u BiH gorivo poskupjeti, i to za 0,25 KM.

Vecernji.ba

2 komentara

  1. Naj lakse udri po narodu

    Like(0)Dislike(0)
  2. Radije se raspišite o naftnom kartelu u koji su se udružile sve benzinske pumpe u Grudama.
    Kod nas je nafta 1,91 KM po litru, a u svim drugim općinama je 1,81 KM.

    Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.