Dugovi Agrokora iz RH prijete potpuno ugušiti Ledo iz Čitluka te Sarajevski kiseljak

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak najavio je u četvrtak u Sarajevu kako će, kao dio plana za restrukturiranje poslovanja koncerna na području BiH, umjesto Konzuma, biti vraćen brend Mercatora.

Ramljakov posjet Sarajevu došao je samo nekoliko dana prije istjecanja roka za plaćanje kamata na Agrokorove obveznice s dospijećem 2019., čiju bi punu cijenu mogli platiti njegovi jamci Ledo Čitluk i Sarajevski kiseljak.

Taj scenarij uslijedit će ako se ne plate kamate i tada na naplatu dospijeva cijela glavnica od 300 milijuna eura. I dok je u Hrvatskoj pomoću “Lex Agrokor” praktično onemogućena ovrha nad kompanijama ovoga koncerna, to u BiH nije slučaj jer ne postoji sličan zakonski propis.

Obveznice

Vlasnici Agrokorovih obveznica 2019. tako bi mogli pred sudom u New Yorku i u skladu sa zakonom američke savezne države New York pokrenuti prisilnu naplatu 300 milijuna eura i dospjele kamate od Sarajevskog kiseljaka i Leda Čitluk. Nije isključeno da te dvije kompanije, koje su bile jamci, budu prisiljene platiti i Agrokorove dugove po kuponima obveznica čije je dospijeće 2020. od 325 milijuna eura i 300 milijuna američkih dolara, piše Večernji list BiH.

1 komentar

  1. TODORIČEVA DINASTIJA VLADA ZA JEDNU KUNU SAMOUPRAVNOM STEČEVINOM HRAVTSKIH RADNIKA
    IVICA TODORIĆ,IMOTSKI ,KATOLIČKI POLJAR, SIN VEĆ JEDNOG TODORIĆA KOJI SE POKAZAO KAKO JE GAZDOVAO SA SOCIJASLISTIČKOM IMOVINOM,ISPILIO JE NOVOG TODORIĆA , ZGUBIDANA ,ŽUTOKLJUNCA, KOJI SE NA ISTI NAČIN, KAO I NJEGOV ČAĆA, POKAZAO PRAVIM IMOTASKIM POLJAROM ,ZGUBIDANOM, DRUŠTVENIM ŠTETOČINOM,PA GAZDUJUĆI PRISVOJENOM RADNIČKOM SAMOUPRAVNOM STEČEVINOM, KOJU MU JE ,SATRAP, TUĐMAN UDIJELIO ZA JEDNU KUNU,DOVEO JE TU VELIKU KOMPANIJU RADNIČKE STEČEVINE U BANKROT ,UGROZIVŠI RADNA MJESTA DESTINAMA HILJADA ROBOVSKIH RADNIKA ,KOJE JE PLJAČKOM VIŠKA RADNIČKOG DOHOTKA ,OBOGATIO SE ,KUPUJUĆI DVORCE ,VILE I LJETNIKOVCE ,POSTAVŠI ZA NAŠE SIROTINJSKE UVJETE ,IMOTSKI-ROKFELER.. PA TAKO JEDNA RADNICA NA BLAGAJNI ,KOJA IMA VRLO ODGOVORAN POSAO , SA 3O GODINA RADNOG STAŽA ,ZARAĐUJE MJESEČNO CC-A 345O KUNA UŠTO JE UKLJUČEN GABLEC I PRIJEVOZ. PA ŠTA REĆI TAKVIM BAHATIM VLADARIMA I UPRAVLJAČIMA OSIM UZETI PUŠKU I RAZVLASTITI IH ,JER ONI NISU NIKADA BILI, A NAJMANJE DANAS, U OVIM UVJETIMA PROIZVODNIH ,MATERIJALNIH SNAGA I SVIJEŠĆU PROIZVOĐAČA , DRUŠTVENA UZDANICA PROGRESA I NAPRETKA ,PA RADNIČKA KLASA NEMA PRAVO OKLIJEVATI DA SREDSTVA ZA PROIZVODNJU UZME NAZAD U SVOJE RUKE. PA JE PRAVO PITANJE OTKUDA OVOM ŽUTOKLJUNCU TOLIKA IMOVINA KADA TA ISTA KOMPANIJA I NJOJ SLIČNE, SVOJE RADNIKE EKSPLOATIRAJU KAO U ROBOVSKO DOBA ,PA ŽIVE U TOTALNOM SIROMAŠTVU, A GAZDA SE SVOJIM TROŠENEJM I NAČINOM ŽIVLJENJA PONAŠA ILI KOČOPERI KAO FEUDALNI POSJEDINIK ILI ZA NAŠE PRILIKE ,KAO ROKLFELER . DAKLE, TREBA ZAKLJUČITI DA U HRVATSKOJ VLADA PRAVI FEUDALNI USRTOJ DRUŠTVNEIH I PROIZVODNIH ODNOSA NAJSLIČNIJI ONIMA U FRANCUSKOJ FEUDALNO-PLEMIČKO-STALEŠKOJ DRŽAVI KOJU JE TEK REVOLUCIJA OČISTILA OD TOG DRUŠTVENOG I LJUDSKOG ŠLJAMA,ODSJECANJEM GALVA NA GILJOTINI.

    Like(1)Dislike(2)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.