Duvanjski kraj ali i cijela Hercegovina ožalošćeni zbog smrti Petra Miloša

Duvanjski kraj je ostao je siromašniji zbog gubitak velikoga čovjeka, novinara, pisca i kolumnista Petra Miloša. Nakon kratke i teške bolesti, Petar je preminuo danas u 68. godini, u obiteljskome domu na Laticama. Pokop će biti sutra na crveničkome groblju, u 16 sati, javlja Tomislavcity.com.

Petar Miloš, rođen „sasvim slučajno prid Ilindan na dva dana”, 1948. g u Crvenicama.

– Jednom sam kao šestogodišnjak, nakon mise, jedini upamtio ime proroka Ezekiela, i proglasili su me veleznanim, a to materi nije bilo drago, jer veleznanu dicu Bog uzima sebi. Nedavno sam završio 63 godine i pokazalo se da materina strahovanja nisu opravdana i da nisam veleznan. Slučajno sam se školovao, peti razred sam završio u Mesihovini, ćaći je bilo drago da nije bilo šestog razreda jer se nadao da ću mu pomagati u poslu. U Rakitnu sam nastavio šesti razred, govorio je Petar Miloš u intervjuu za Radio Tomislavgrad (emisija Razgovori ugodni).

Petar Miloš se gotovo 40 godina bavio novinarskim i književnim radom koji predstavlja isprepletenu i harmoničnu cjelinu, čiju povezanost i osebujnost nitko i ništa ne može nadmašiti.

Nakon završetka gimnazije u Đakovu, te Filozofskog fakulteta u Sarajevu gdje je diplomirao filozofiju i njemački jezik, četiri godine radio je u školi u Jajcu.

Nakon toga započeo je svoju novinarsku karijeru kao dopisnik RTV Sarajevo iz Duvna i regije. Istodobno se zalaže da se u duvanjskim školama, umjesto ruskog, izučava njemački jezik, pa je predavao njemački u Šujici, Bukovici i Duvnu.

Godine 1986. radio je kao dopisnik TV Sarajevo iz Mostara kada je napravio niz dokumentarnih reportaža. Uoči rata izvještavao je s Kosova, a tijekom rata u BiH radi kao šef informativne službe Sanitetskog stožera Hrvatske Republike Herceg Bosne i kao dopisnik HTV-a iz Širokog Brijega. Tada je napravio dokumentarni film ‘Herceg Bosna u ratu”. Također je tijekom rata izvještavao o ratnim zbivanjima za njemački WDR i Glas Amerike.

Godine 1993. zapošljava se kao kolumnist Slobodne Dalmacije, gdje je umirovljen.

Objavio je dva romana- Legende o rodijaku Ćipi i Ratne legende, zbirku kolumni, priča i eseja Hercegovački zapisi, te tri komedije: Rodijaci, Budala na određeno vrijeme i Astanko.

Miloševi Rodijaci su uvršteni u Antologiju hrvatske drame u BiH akademika Veselka Koromana, a također je prema Legendama o rodijaku Ćipi napisao scenarij od 24 epizode za tv serijal, što čeka na snimanje. Uvršten je u dvije duvanjske antologije: Za zvijezdom Duvanjskom, i Tko je tko u Tomislavgradu- Duvanjski književnici.

Bio je član društva hrvatskih književnika Hrvatske i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Svih ovih godina Petar Miloš, kroz svoje novinarske priloge i književnu formu-humoresku, stavljao je u prvi plan teme iz duvanjskog kraja, priče o duvanjskom čovjeku u zavičaju i na njemačkim bauštelama. Nitko tako životno i zanimljivo, često na humorističan, ironičan i satiričan načni nije opisao duvanjskog gastarbajtera kao Petar Miloš.

4 komentara

 1. Pokoj mu duši. Prerano ode.

  Like(1)Dislike(0)
 2. ni uz jednu knjigu se toliko ne nasmijah kao citajuci njegovog rodijaka cipu…

  Like(2)Dislike(0)
 3. Nek Ti Bog da vječni mir, Petre!

  Like(1)Dislike(0)
 4. Rodijače zbogom, bila je čast upoznati te i surađivati s tobom.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.