Ekspanzija sadnje smilja u Hercegovini, BIH među najvećim izvoznicima ulja

Vlada Federacije BiH jučer je u Mostaru razmatrala i usvojila izvješće Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju poljoprivrede u prethodnoj kalendarskoj godini pod nazivom „Zeleno izvješće”, koje ovo ministarstvo priprema u skladu sa Zakonom o poljoprivredi.

Taj iznimno detaljno načinjen dokument sadrži ocjenu stanja i gospodarskog položaja poljoprivrede, te prijedlog i način provođenja mjera poljoprivredne politike u narednom razdoblju.

Izvješće je izrađeno u suradnji s nadležnim županijskim ministarstvima, Federalnim zavodom za statistiku i korištenjem ostalih dostupnih izvora podataka iz ove oblasti, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Prema izvješću, u Federaciji BiH je u 2015./2016. godine ukupno zasijano 202.437 hektara, što je više za 2,7 posto u odnosu na sjetvu iz prethodne sezone.

Povećana je i količina proizvedenih žita, te je, naprimjer, pšenice proizvedeno 86.732 tona, što je uvećanje za 21,2 posto.

Kad je riječ o ljekovitom i aromatičnom bilju, zahvaljujući ekspanziji sadnje smilja u Hercegovini, BiH je smještena u samom vrhu zemalja po izvozu eteričnog ulja, a može se slobodno uvrstiti među veće mediteranske proizvođače. U 2016. godini površine pod ovom proizvodnjom uvećane su za 110 posto u odnosu na prethodnu godinu, a ako bude ostvaren plan za iduću godinu, one će biti dodatno uvećane.

Ono što je smilje u segmentu ljekovitog i aromatičnog bilja, to je jagodasto voće u voćarstvu u Federaciji BiH. Površine pod malinjacima uvećane su za 86 posto, borovnicom 148 posto u odnosu na 2015. godinu, dok su ostale vrste ostale na razini prošlogodišnjih.

Sjemenska proizvodnja u Federaciji BiH bilježi rast u 2016. godini, posebno nakon katastrofalnih poplava u 2014. i ekstremnih suša u 2015. godini. Što se tiče animalne proizvodnje, uočljivo je blago povećanje proizvodnje mlijeka u Federaciji BiH u 2016. u odnosu na 2015. godinu. Najveće količine proizvedenog mlijeka su u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj i Unsko-sanskoj županiji.

Vidljivo je, također, da je u FBiH povećan broj tovnih junadi, a osobito u Tuzlanskoj županiji. Povećanje brojnog tovnih grla rezultat je sporazum s Republikom Turskom o izvozu svježeg mesa.

Prema podacima iz županijskih ministarstava nadležnih za poljoprivredu, u FBiH je povećan i broja ovaca. Povećanje je zabilježeno u Srednjobosanskoj, Zeničko-dobojskoj i Hercegbosanskoj županiji, a smanjenje u Unsko-sanskoj i Tuzlanskoj, dok je u ostalim broj ovaca približan onom iz 2015. godine. Proizvodnja prehrambenih proizvoda u 2016. je, u odnosu na 2015. godinu, veća za 5,3 posto u Federaciji BiH, dok je proizvodnja pića niža za oko šest posto.

U preporukama „Zelenog izvješća” za 2016. godinu je, između ostalog, navedeno da je potrebno izdvojiti veća proračunska sredstava za poljoprivredu i prehrambenu industriju i osigurati dodatna sredstva za isplatu svih nerealiziranih zahtjeva prema klijentima iz prethodnog razdoblja. Također, preporuča se stavljanje u funkciju nekorištenog poljoprivrednog zemljišta s ciljem povećanja proizvodnje i zaposlenosti, te uspostava i vođenje informacijskog sustava o poljoprivrednom zemljištu radi njegove zaštite. Ubrzanje donošenja zakonskih i podzakonskih propisa, te izmjena i dopuna postojeće regulative od strane Vlade i Parlame

nta Federacije BiH, doprinijelo bi bržoj realizaciji poljoprivredne politike i stvaranju povoljnijeg ambijenta za razvoj poljoprivredne proizvodnje u Federaciji BiH.

5 komentara

 1. Ovce su svakako u vecem broju,koje nisu otisle u Njemačku?!

  Like(1)Dislike(0)
 2. Senzacijama nikad kraja dajte oladite više od ovog smilja i šuplje priče. Kakva li ekspanzija kakav li izvoz što više lažete ljude? Što ne napišete istinu tj da se nije prodalo ulje ni od prošle godine a na rod došlo novo. Pola uzgajivača nikako ne dolazi na njive. Pametni ljudi digli ruke od propala posla.
  Jedino mi je prikladna ova slika iz grudske pivovare. Kakvo smilje takva i pivovara. nula bodova.

  Like(3)Dislike(0)
 3. A sta je bilo sa smiljarom u pivovari

  Like(0)Dislike(0)
 4. Istina

  Like(0)Dislike(0)
 5. Kakvo crno smilje nikakve koristi

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.