Eksplozija cijena na Jadranu: Bez puno buke “oderi me nježno”

Jeste li spremni za dva pržena jaja s malo salame platiti oko 30 KM (110 kuna)? Ili za najobičniju pizzu nevjerojatnih 24 marke? Zaželite li, pak, jednu običnu salatu s tunom, za to ćete morati izbrojiti 30 maraka, a porcija miješanog mesa stajat će vas od 32 do 40 maraka. Pa cappucino 10 maraka, “nesica” 11 maraka, a 2 decilitra točenog piva pet maraka, piše Slobodna Dalmacija.

Ako s pravom mislite kako je sve to pretjerivanje i bezobrazluk jer ste ista jela prije samo mjesec dana plaćali gotovo upola manje, onda zaobiđite restorane, pizzerije, gostionice, kafiće, slastičarnice i druge ugostiteljske objekte u povijesnim jezgrama velikih hrvatskih obalnih gradova od Rovinja preko Opatije, Zadra, Splita do Dubrovnika, jer upravo toliko će vam hrvatski ugostitelji naplatiti svoja nekreativna turistička jela, zarađujući na njima i po 300 posto njihove vrijednosti.

Poneki će čak mimo svih cjenovnika na svoju ruku odobriti popust za “domaće goste”, pa tako neredu i varanju na hrvatskim ugostiteljskim terasama nema kraja ni na pragu glavnog dijela ove sezone.

Dio hrvatskih ugostitelja je tako proteklih mjesec dana potiho promijenio svoje cjenovnike tako da su gotovo sve cijene podignute od 15 do 50 posto.

Bez puno buke, jer povećanje cijena ne zahtijeva nikakvu prethodnu suglasnost, stotine su ugostitelja svoje cijene prilagodili činjenici da je “špica” turističke sezone sve bliže. I tiskali su nove, skuplje cjenovnike svega što nude, kako bi u sljedećim mjesecima veće posjećenosti i potrošnje naplatili i zaradili što više.

I ma koliko se domaći stanovnici zgražali nad činjenicom da isto pivo u istom kafiću plaćaju sada pet kuna više nego prije mjesec dana, ugostitelji nisu u prekršaju. Njihova turistička parola “oderi me nježno” kojom zidaju svoje cijene za turiste do granica bezobrazluka, ovih dana uhvatila je toliko maha da dnevno saznajemo podatke koji su za rubriku “vjerovali ili ne”.

”Poslala sam svoje goste iz apartmana na večeru u osrednji restoran u centru Splita i ljudi su mi se vratili u šoku. Obična zelena salata im je naplaćena 60 kuna (oko 15 KM), a čaša otvorenog “vina kuće” po 10 maraka”, priča iznajmljivačica iz Splita.

No, bez obzira na visinu cijena, ako je sve naplaćeno prema cjenovniku, inspektori ne mogu ugostitelju ništa. Ugostitelj sam odlučuje o izmjenama cijena ugostiteljskih usluga i nije ih dužan nigdje ovjeravati, ali je dužan pridržavati se istaknutih cijena, kazali su u Turističkoj inspekciji.

2 komentara

  1. Najbolje bi bilo posto nam leze nasa polja neobradena iskopati,ocistiti sacekati da bog nalije,posolit njihovom paskom soli i neka oni dolaze ovamo i neka sve nose sa sobom kao mi tamo kada im je jeftinije

    Like(0)Dislike(0)
  2. Nije mi bitno. Nisim na more sve od kuće. Ako ne daju prenjeti preko granice, hvala Bogu ima Lidl koji je u usporedbi sa Konzumom nadasve pošten. U svakom njegovom objektu cijene su iste, a kvaliteta je OK.
    Peciva, salame, meso, povrće, voće, a na večeru idem kod Ranka u Tihaljinu, gdje se čovjek najede i napije pravo za pristojnu cijenu.

    Koja budala može platiti čašu vina 10 km ili dva deci piva 5 KM. Nije zbog troška, princip je u pitanju. Ako želim sebi nešta priuštiti onda ću svije novce dati onom tko me cijeni kao gosta, a ne onom tko me želi opljačkati.

    Like(10)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.