Elektroprivreda HZHB u 2015. godini ostvarila gubitak od 100 milijuna KM

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EP HZHB) ostvarila je u 2015. godini neto gubitak od 99,28 milijuna KM, nakon što je godinu ranije poslovala sa dobiti od 5,27 milijuna KM, podaci su iz financijskog izvještaja kompanije.

Financijski rezultat posljedica je visokih rashoda na temelju ispravke vrijednosti i otpisa potraživanja od 138,25 milijuna KM u odnosu na 26,62 milijuna KM u 2014. godini. Usljed toga gubici po osnovu ostalih prihoda i rashoda iznosili su 119,8 miljuna KM u usporedbi sa 17 milijuna KM godinu ranije.

Inače, da nije bilo ispravke vrijednosti kompanija bi zabilježila bolji rezultat nego godinu ranije s ozbirom da je dobit od poslovnih aktivnosti iznosila 38,88 miljuna KM, za razliku od 33,14 miljuna KM 2014. godine, pišeManager.ba.

Iskazana dobit od poslovnih aktivnosti rezultat je manjih poslovnih rashoda koji su bili 313,8 mil. KM u odnosu na 329,7 mil. KM godinu ranije. Na smanjenje poslovnih rashoda uglavnom je utjecala manja nabavna vrijednost prodane robe. Poslovni prihodi smanjeni su za oko 10 milijuna KM, na 352,71 mil. KM, nakon ostvarenih 362,8 milijuna KM u 2014. godini.

Kompanija je, također zabilježila i veći gubitak od financijskih aktivnosti, 7,5 miljuna KM u odnosu 3,4 miljuna KM godinu ranije, usljed većih rashoda kamata i negativnih tečajnih razlika.

EPHZHB zapošljava 1.786 radnika, što je 27 radnika manje nego 2014. godine.

Uz ove gubitke EPHZHB nastavila je sa zapošljavanjem u javni sektor.  Uz to sve EPHZHB, nova uprava, još nije objavila infmoracije koliko je Vlada Platforme zaprimila  kadrova u prošlom mandatu  niti koliki su transferi otišli u doba Platforme na platformaške donacije medijima, projektima pojedincima.

14 komentara

 1. Koliko su geliptera rodbinski nazapošljavali ove godine će gubitak biti 200.000.000,00 KM.

  Like(3)Dislike(4)
 2. Pikaju li se sada ovi novi, odnedavno zaposleni kadrovi ili je zvono uvijek na prethodnoj vlasti? Ne kazem da svoj svoga nece zaposliti, ali uz duzno postovanje svakomu – da netko sa srednjom skolom ima prednost pored elektroinzenjera samo zato sto nije stranacki, to nema veze s mozgom! Ako su zaposlili ljude s fakultetom, neka su! Ali ove neke probisvijete sa tri razreda srednje skole…

  Like(2)Dislike(5)
 3. Pa kako majku mu. Struja nije nimalo jeftina, a oni imaju gubitke.
  Da nije opet financiranje stranaka i stranačkih podobnika, krađe preko stranih tvrki.
  Neovisnu reviziju i nekoga zatvoriti.

  Like(0)Dislike(0)
 4. zamisli kazu manje zaposlenih , bas super, mene zivo zanima tko im to broji. Doli u nas koliko je primilo vise nemozes auto parkirati do elektro milasa, svaki dan netko novi dodje .. ljudi s falkultetom nemogu blizu. ugodan dan

  Like(1)Dislike(3)
 5. Aj idioti nasli ste tu sad srat o rodbinskom zaposljavanju, a svaki od vas tu tko ima djece je zaposlio svoju djecu preko veze,a mladje osobe koje ovde seru traze vezu da se zaposle.Ako niste shvatili tako stvario funkcioniraju u BiH i nece se nikad promjenit i pomirite se s tim.

  Like(2)Dislike(0)
 6. Tako je svi ste u pravu glupani

  Like(2)Dislike(0)
 7. Parica pada,nista se ne radi a zaposlenje sigurno.
  Sve bi vas potra u privatnika pa da vidimo kako se snalazite.
  Obicna nesposobna rulja.

  Like(1)Dislike(1)
 8. pitajte ervina

  Like(0)Dislike(1)
 9. Ti šefe iz Gruda ne omalovažavajućem ljude sa srednjom školom jer ti tvoji sa visokim obrazovanjem griju guzicu na T A grijalicu po cijele dane i bore se koga može zapast udobna stolica jer ih je previše, a oni koji nešto rade možeš ih na prste prebrojat i to rade na terenu i imaju srednju školu.

  Like(2)Dislike(0)
 10. A tako ti je i u ostalim tvrtkama. Kao u SOCIALIZMU podobni se zapošljavaju a ko te pita koliko si sposoban. Samo ljudima je prekipjelo pa idu u inozemstvo smo da ne gledaju ova sranja više.

  Like(1)Dislike(1)
 11. Slažem se s tvojim komentarom,ovi koji svakom nabijaju na nos fakultet,su obično najveći neradnici i kompleksaši,.a ja iz svog iskustva kažem da su mamine mazice s fakultetom naučene da ponekad nešto urade i pritom stalno naglašavaju;;jer ja to zaslužujem;;Čast izuzecima,ali brate ima i velekih tupsona s fakultetom i koda ga je danas teško imat.KO JE POŠTEN TAJ ĆE ZARADIT POŠTENO SVOJU PLAĆU BEZ OBZIRA KOJU ŠKOLU IMA,.

  Like(3)Dislike(0)
 12. Tako je prijatelju.

  Like(0)Dislike(0)
 13. “Otpis potraživanja od 138mil km. Ovo je stvarno godina milosrđa!

  Like(0)Dislike(0)
 14. Ovo je samo legalna krađa. Aluminij nema nikakva nadzora i tamo krades do mile volje. Gubitke pravis a ostajes duzan samo prema Elektroprivredi. Nakon sto se dobro nakrades svi dugovi se otpisu. U to su ukljucene sve stranke jer svi rade na isti nacin. Gilji svaka cast jer je to na brzinu rijesio ko pravi menadzer. Ocekivao sam da ce potrajat malo

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.