Elektroprivreda: Zbog velikih hladnoća, računi u siječnju veći za 20 posto

Računi električne energije za siječanj bit će u prosjeku 20 posto viši nego inače, a razlog tomu je sibirska hladnoća koja je vladala gotovo tijekom cijeloga mjeseca i koja je odvela sve općine i gradove u minus, potvrdili su nam izvori iz Elektroprivrede. Brojne obitelji domove su zagrijavale danonoćno. Na računima će se vidjeti posljedice.

Danonoćno grijanje

– Grijem se na drva, ali jednostavno nisam uspijevala zagrijati cijelu kuću. Morali smo sobe grijati radijatorima. Znamo da će računi biti veći, ali što je tu je, govori stanovnica jednoga prigradskoga naselja u Mostaru, piše Večernji list.

O tome se razgovaralo s poznatom analitičarkom Gordanom Bulić, predsjednicom udruge “Potrošač”.

– S obzirom na troškove, kućanstva koja se griju na električnu energiju zaista su ove godine u jako teškom položaju. Zima je bila puno jača nego što smo navikli posljednjih desetak, petnaest, pa čak i više godina. Ljudi su se naviknuli na blage zime i moglo se to izdržati pa i s grijanjem na struju jer nije trebalo puno zagrijavati. Međutim, ova zima bila je zaista strašna i imali smo razdoblja dulja od 20 dana kad su temperature ponegdje išle i blizu – 20 Celzijevih stupnjeva. Uz to, ne znamo što nas čeka tijekom cijeloga ovoga mjeseca, jer je i veljača dugačka, vezano uz grijanje i ako bude desetak dana jake zime, ponovno možemo očekivati velike račune, govori nam Bulić. Što se tiče cijena električne energije u BiH, one su među najnižima u Europi.

– Moramo se pomiriti s tim da elektroprivreda nije socijalna ustanova i, premda nije utješno, električna energija za građane je niža nego za gospodarske subjekte, što će se, zbog određenih sporazuma, vjerojatno u budućnosti mijenjati. Ne možemo reći da imamo visoku cijenu struje, ali, nažalost, potrošnja je veća u siječnju i veljači, govori Bulić.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.