EU ProLocal: Četiri milijuna eura za mala i srednja poduzeća u BiH

Zajednički program EU i njemačke vlade za podršku lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvoju u BiH – EU ProLocal, koji provodi GIZ, organizirao je nedavno u Tesliću, Laktašima i Širokom Brijegu informativne forume, kao nastavak pripremnih aktivnosti za dodjelu četiri milijuna eura bespovratnih sredstava malim i srednjim poduzećima kroz javne tendere.

Poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u dodjeli bespovratnih sredstava za mala i srednja poduzeća i razvojna partnerstva iz metaloprerađivačkog i drvnoprerađivačkog sektora, te agrobiznisa i turizma iz dvadeset partnerskih općina objavljen je 1. srpnja.

Na poziv je pristiglo 239 prijava, od čega 191 prijava individualnih poduzeća, dok je 48 podneseno kao rezultat formiranih partnerstava u svrhu jačanja konkurentnosti ovih sektora.

Partnerske općine iz kojih dolaze ova poduzeća su: Prijedor, Prnjavor, Derventa, Gradiška, Laktaši, Kozarska Dubica,Srbac, Zenica, Gračanica, Brčko, Teslić, Tešanj, Žepče, Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Prozor-Rama, Jablanica i Konjic.

Cilj foruma bio je da se predstavi EU ProLocal program uključujući koncept za dodjelu bespovratne pomoći, kao i rezultate poziva. Prikupljene informacije pokazuju da su kompanije u BiH zainteresirane, prije svega, za sredstva pomoću kojih će optimizirati poslovne procese, kao i za sredstva za poboljšanje pristupa tržištu. Najčešća pitanja sudionika na forumima odnosila su se na način sufinanciranja, načine pristupa grantovima i procedure javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava.

U nastavku pripremnih aktivnosti za dodjelu bespovrantih sredstava planirano je održavanje treninga kojim će se podržati priprema kvalitetnih prijava na predstojeći poziv.

Ukupna vrijednost EU ProLocal programa iznosi 13 milijuna eura, od čega devet milijuna eura financira EU u okviru projekta “Oporavak malih i srednjih poduzeća u područjima zahvaćenim poplavama i jačanje njihove konkurentnosti na osnovu partnerstava za lokalni ekonomski razvoj”, a preostala sredstva osigurava njemačka vlada. Projekt implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Pored bespovratnih sredstava, program će pružiti i niz mjera tehničke pomoći u cilju povećanja konkurentnosti odabranih partnerskih općina i malih i srednjih poduzeća u ovim općinama. Prioritet u dodjeli bespovratnih sredstava će imati općine, odnosno poduzeća koja su pogođena poplavama 2014. godine, priopćeno je iz GIZ-a.

1 komentar

  1. tko ce kontrolirati tijek toga novca, il ce biti ko i do sada,neki preko noci postali milijarderi,ili su oni iznimno sposobni, nikako podobni !

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.