Evo kako izgleda Hercegovina ovih dana: Milijuni sadnica smilja posađeni na plantažama!

Lijepo vrijeme je već danima u našoj regiji. Obilje sunca i dalje grije hercegovački kamen pa su ‘smiljari’ iskoristili pogodno vrijeme kako bi završili jesensku sadnju smilja. Ekipa ABCportala je posjetila jednu novu plantažu u blizini Širokog Brijega gdje smo zatekli marljive radnike u poslu sadnje ove ‘hercegovačke’ biljke. Impresivan prizor na mjestu gdje je bio krš i neplodno tlo vlasnici parcele su pretvorili u plodno tlo izuzetno kvalitetno za sadnju smilja. Blizu tridesetak duluma krša uređeno je za plantažni uzgoj. Ovakvih parcela u Hercegovini ima već u značajnom broju.

Zatekli smo tridesetak radnika među njima žene iz Dragićine (grudske) koje su iskusne u sadnji duhana koje su priskočile u pomoć kako bi se sadnja završila na vrijeme. Tu je i par radnika iz Bosne koji su također dobili priliku za zaraditi koju dnevnicu. U razgovoru sa vlasnicima doznajemo kako planiraju ubrzo završiti sadnju ove plantaže na koju bi trebalo stati više od 70 000 sadnica.

-Kvaliteta sadnica je vrlo visoka a nabavljamo ih iz jednog rasadnika u Čapljini. Sama priprema parcele nas je koštala više od 50 000 KM ali bez ulaganja nema nikakvog posla. Dobro smo organizirani i zadovoljni smo dosad urađenim poslom- rekoše nam vlasnici, napominjući da im fali još radne snage ali da je vrlo teško pronaći radnike koji bi htjeli ‘udariti’ koju dnevnicu. Vjeruju da će se cijela priča oko smilja odvijati u pravom smjeru. –Mi smo sve poduzeli od pripreme terena, analizirali smo sastav tla koji je izuzetne kvalitete, dobili smo vrlo kvalitetne sadnice i sad je sve u Božjim rukama- kažu nam ovi vrijedni ljudi koji se ne boje niti posla niti demoralizirajućih priča koje znaju kružiti ponajprije od onih koji se ne žele baviti uzgojem ove biljke. Pogledajte nekoliko fotografija u nizu sa plantaže u blizini Širokog Brijega koje je za čitatelje ABCportala snimio Ivan RAMIĆ

image

image

image

image

image

image

image

image

image

9 komentara

 1. Kad se radi i zaradi se štogod, najgore ništa ne radit.

  Like(9)Dislike(1)
 2. tako je

  Like(3)Dislike(0)
 3. A jadan ti je onaj tko smilje sadi…

  Like(1)Dislike(7)
 4. Jadan je onaj koga boli!

  Like(4)Dislike(0)
 5. Jadan ti je onaj ko nema para.ne mozes andol kupit

  Like(1)Dislike(1)
 6. Pare treba zaradit.
  Ljenčina kome se ništa ne isplati nikad nema para.

  Like(1)Dislike(0)
 7. Zaboravih pohvaliti ove poduzetnike. Krasne parcele uzete od hercegovčkog krša. Ovo je posa.
  Nek vam je sa srićom.

  Like(1)Dislike(0)
 8. Pusina d.o.o vrsimo svu pripremu za sadnju smilja,ravnjanje terena i frezanje plato za smilje..

  Like(2)Dislike(1)
 9. Vi sto govorite da su jadni koji rade sigurno samo sidite kuci jer neko za vas radi , pohvala za ove vrijedne vlasnike i ljude i zene koje su gori radili,,a i za sve koji rade ove poslove,,,,,i ispravak nisu zene iz Dragicine nego iz DUBRAVE (Grudske)…..

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.