Evo kako planiraju pribaviti tisuće sezonaca koji nedostaju na Jadranu

Iako je turistička sezona već počela, hrvatski hoteli još uvijek nisu pronašli svih 30 tisuća sezonaca koji su im potrebni za rad u ovoj godini, a ako se zadrže okolnosti koje vladaju na tržištu rada, zakonska regulacija te sustav obrazovanja, situacija u 2017. godini bit će alarmantna

Ministarstvo turizma u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Hrvatskom turističkom zajednicom pokreće medijsku kampanju popularizacije zanimanja u turizmu, kako bi privukli sezonske radnike i ublažili nedostatak radnika koji je eskalirao ove godine, dijelom i zbog iseljavanja iz Hrvatske.

Također, HZZ u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom pokreće brze programe osposobljavanja za pomoćna zanimanja u turizmu u koje će se uključiti 1100 osoba, a prvi kvalificirani za te poslove za tržište rada bit će spremni već u srpnju. Razmatraju se i dugoročne mjere, od prekvalifikacije do izmjena regulative u oporezivanju troškova smještaja sezonskih radnika. Otkrili su to na današnjem okruglom stolu u organizaciji Udruge poslodavaca u hotelijerstvu (UPUHH) na temu zapošljavanja u turizmu.

Naime, iako je turistička sezona već počela, hrvatski hoteli još uvijek nisu pronašli svih 30 tisuća sezonaca koji su im potrebni za rad u ovoj godini, a ako se zadrže okolnosti koje vladaju na tržištu rada, zakonska regulacija te sustav obrazovanja, situacija u 2017. godini bit će alarmantna, upozoravaju hotelijeri koji traže uvođenje takozvanog slovenskog modela uvoza radne snage iz zemalja nečlanica EU prema trenutnim potrebama, a ne da se kvote utvrđuju jednom godišnje.

“Od 235 tisuća nezaposlenih na Zavodu, samo njih 10 posto je prihvatilo sezonske poslove ovog proljeća, a istodobno trećina ih prima naknadu za nezaposlene. Istodobno, tržište rada je nefleksibilno, pada interes za školovanje za zanimanja u turizmu”, kazao je Ivica Sabljić, predsjednik UPUHH-a.

1 komentar

  1. Zasto ljudi NE prihvacaju rad zato sto je tesko iskoristavanje radne snage nogdi realnosti.

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.