Evo koliko je arapskog novca kroz razne poslovne investicije ušlo u BiH

Prema podacima kojima raspolaže Centralna banka BiH (CBBH), od 2005. do 2015. godine, arapski investitori uložili su u Bosnu i Hercegovinu 501,6 milijuna KM. Najveći investitor je Saudijska Arabija sa uloženih više od 200 milijuna KM, a značajne investicije stigle su iz Bahreina, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Libije, Sirije i Egipta.

Na osnovu preliminarnih podataka za prvih 9 mjeseci 2016. godine, registrirane su i dodatne investicije iz Kuvajta – 16 milijuna KM, Saudijske Arabije – 19.4 milijuna KM i Ujedinjenih Arapskih Emirata – 20.1 milijun KM, a najviše se ulaže u nekretnine.

Neke od dosadašnjih najznačajnijih investicija su Bosna Bank International d.d. Sarajevo, shopping galerija BBI Centar, Sarajevo City Center i hotel Bristol, rezidencijalno naselje Poljine Hills, Zeraa Investment, zabavni park Sunnyland te poslovni centar UNITIC.

Nekoliko projekata je u fazi realizacije, a značajniji su: Turistički grad na području Općine Trnovo, stambeni kompleks na Ilidži „Sarajevo waves” te izgradnja stambeno-poslovnog objekta ”Sarajevo Tower” bh. kompanije ANS Drive i kuvajtske kompanije Smart Invest.

Podaci iz Agencije za unapređenje stranih investicija BiH ukazuju da velike probleme investitorima predstavljaju brojne administrativne barijere, dugotrajne i komplicirane procedure, neefikasnost javne uprave, sudova te izuzetno teško dobivanje dozvola. U BiH je za otvaranje tvrtke potrebno čak 37 dana, dok se u Hrvatskoj može otvoriti za devet, a u Srbiji za 12 dana.

Velike poteškoće s kojima se susreću arapski investitori sve više rezultiraju njihovim odlascima iz BiH, te velikim ulaganjima u Europu i zemlje regije. Tako su arapski investitori za najnoviji projekt u Srbiji ”Beograd na vodi” izdvojili čak 3,1 milijardu eura, a jedna od većih investicija je i Etihad Airways, vrijedan 100 milijuna eura, dok se ukupna vrijednost trenutnih investicija u susjednu zemlju procjenjuje na sedam milijardi eura.

Arapski investitori u Veliku Britaniju uložili su više od 60 milijardi funti u različite privredne i ekonomske segmente, a u njemačke kompanije u posljednjih nekoliko godina oko 100 milijardi eura. U Turskoj najviše ulažu u građevinski sektor, te različite projekte iz turizma i tekstilne industrije, tako su 2009. godine investirali 9 milijardi dolara, a u 2016. godini ta brojka je narasla na čak 46 milijardi dolara.

3 komentara

 1. Daleko im kuća bila di god se oni pojave tu niču džamije ko gljive posle kiše eto njima njihove milijarde neka ih nose u Siriju

  Like(2)Dislike(0)
 2. Ovo su obicne lazi jer lideri Bih imaju na racunima svicarskih banaka preko milijarde maraka koliko su tocno dali a ovi prodali samo broj siromaha u bih svjedoci o nihovim radnjama

  Like(0)Dislike(0)
 3. Ma kakvi Arapi?
  Sve su to naše pare samo malo prošetale po svitu. Malo se podaprale i evo i

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.