Evo koliko novca mjesečno uštede Hrvati koji žive uz granicu s BiH

Hrvati koji žive uz granicu s BiH nerijetko kupovinu obavljaju upravo u susjednoj državi. Razlog je jednostavan – niže cijene. Mnogo je toga jeftinije, počevši od goriva. Vinkovčanin Mirko Martinović dvaput na mjesec dolazi u kupovinu u Orašje.
“Ne znam sve artikle, ali 50 do 70 artikala pamtim, pa to i znam cijenu, to i kupujem.” Voće, sokovi, mliječni proizvodi, začini, pivo. Puna košara. A ostane nešto i u novčaniku. “Dolazak ovdje košta me 100-150 kuna. Znači, dvaput mjesečno, to je 300-tinjak kuna. Nije puno, ali raduje čovjeka”, kaže on.
Jedan od razloga nižih cijena je niži PDV. U BiH on iznosi 17%, dok je u Hrvatskoj 25%. Uz to – hrvatski državljani imaju pravo i na povrat PDV-a. Gabrijela Vincetić, službenica u trgovačkom centru, kaže: “Moraju kupiti robu od 100 maraka i onda dođu kod nas, mi im radimo PDV. Što znači oni s tim ovjerenim, 4 papira, idu na granicu, i u roku od 3 mjeseca se moraju vratiti kod nas pa dobiju novac koji trebaju”.

Povrata poreza nema na cigarete. No i one su značajno jeftinije nego u Hrvatskoj. “Kod nas je 25, a ovdje je 18 i pol”, kaže Željko Rajković iz Županje. Preko granice smije se prenijeti jedna šteka, a ona je u prosjeku jeftinija za 65 kuna. Uštedjeti se može i na gorivu. U prosjeku kunu i 60 po litri. Na spremniku od 50 litara to je za hrvatske građane ušteda od 80 kuna.

Osječanin Stjepan Pavičić iz rodnog je grada krenuo gotovo praznog spremnika. “Idemo na skijanje. Na Jahorinu idemo. Pa evo krenuli smo s namjerom da ovdje nasipamo gorivo, pa idemo dalje.”

Jedan od razloga jeftinijega goriva su i manji državni nameti. Trošarina na litri benzina u BiH iznosi 2,60 kn. Hrvatska je trošarina 3,86 kn. Kad podvučemo crtu – ne čudi što Hrvati iz pograničnih područja svoju plaću troše u BiH. Za manje novca kupuješ hrvatsko, ali u Bosni i Hercegovini.

5 komentara

 1. Nek onda netko kaže zašto Hrvati iz BiH odlaze kupovati u Hrvatsku? e pa zato što kvaliteta nije ni slična…npr.smpon u Hr i BiH nije isti bez obzira što je isti proizvođač…I mnogi drugi proizvodi…A da se ne spominje da su neke stvari jeftinije u Hr.

  Like(9)Dislike(2)
 2. Obzirom da ti hrvati placaju porez u BiH, trebaju li onda izgubiti pravo glasa na izborima u Hrvatskoj…

  Like(3)Dislike(2)
 3. Nosi vas djava ja kupujen u imockon u studenca kupin svega i svacega za 200 maraka i miran sam i sve pritran u gepeku ko mi sta more kupin svega i more mi bit iman rvi mirovinu sve potrosin u kladionici i birti boli me kita

  Like(2)Dislike(4)
 4. Moj ali nemoj date tko čuje…eto meso vam je kvalitetno salmonele nema a deklaracije nisu prekucane a najbola kvaliteta ptoizkazi iz konzuma BRAVO HR

  Like(0)Dislike(0)
 5. Aa u BIH veca ponuda od mliječnih proizvoda do svega.hr tornjajte se u njmacku tamo vam je bolje vi ste EU ponosna zajednica

  Like(0)Dislike(2)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.