Evo novih zakonskih rješenja Vlade FBiH za kladionice i ostale igre na sreću

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila je i Parlamentu FBiH po hitnoj proceduri uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću.
– U tom zakonu osnovno je da se izjednačavaju pozicije svih prirađivača igara na sreću, što znači i u privatnom vlasništu i državna Lutrija, te da se sve naknade oporezuju dvostruko – prvi korak je na ukupan promet deset posto i na ukupne dobitke po svim osnovama deset posto – kazala je na pres-konferenciji ministrica financija i dopremijerka FBiH Jelka Milićević.

Također, intencija je da se pooštre određene procedure vezano za nadzor priređivača igara na sreću, kazala je Milićević napominjući da je za nadzor nad ovim zakonom, odnosno praćenju primjene zakonskih rješenja nadležna Porezna uprava i federalni inspekcijski organi.

Milićević je navela da je za sva uplatna mjesta (poslovnice) kojima se izdaje odobrenje za priređivanje igara na sreću, propisano povećanje obvezne udaljenosti od vjerskih objekata, osnovnih i srednjih škola, s dosadašnjih 100 na 200 metara.

Pojasnila je da je izmjenama i dopunama propisana obveza plaćanja poreza na sve dobitke ostvarene sudjelovanjem u klasičnim (lutrijskim) i kladioničarskim igrama na sreću, bez obzira na visinu ostvarenog dobitka. Predviđeno je da će se prihod od obustavljenog i plaćenog poreza usmjeravati u proračune općina i gradova u kojima se nalaze uplatna mjesta (poslovnice) u kojima je dobitak ostvaren, sa izuzetkom poreza naplaćenog od dobitaka ostvarenih u internet i SMS igrama, koji je prihod proračuna Federacije BiH.

Istovremeno, uz ovaj zakonski prijedlog o igrama na sreću, prijedlog Ministarstva financija na današnjoj sjednici Vlade bila je i informacija o aktivnostima na sprečavanju i suzbijanju pojave nelegalnog priređivanja internetskih igara na sreću.

– To su strani provajderi koji imaju veliko sudjelovanje na tržištu Federacije BiH i mi imamo ograničene načine zabrane, odnosno kontrole tog tržišta, odnosno nemamo nikako. To su priređivači koji nemaju dozvole za rad Ministarstva, koji ne plaćaju nikakvu vrstu poreza i prema našim saznanjima ukupno je 38 tih prerađivača, od kojih je 13 vrlo zastupljeno – kazala je Milićević .

Prema neslužbenim informacijama, kako je dodala, značajna su sredstva koja se uplaćuju na račune tih stranih provajdera.

– Ministarstvo financija je uputilo zahtjev Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH da zabrani dostupnost tih web stranica i priređivača. Vlada je danas ponovno dala punu podršku Ministarstvu financija i pridružila se, odnosno potencirala zahtjev kontrole i tog dijela tržišta. U novom zakonu, odnosno prijedlogu izmjena i dopuna zakona, nalazi se i odrednica kojom se zabranjuje neregistriranim, odnosno priređivačima koji nemaju dozvolu za rad priređivanja internet klađenja i SMS klađenja – navela je Milićević.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.