FBiH preuzela kredit Sarajevske županije, što će biti sa ŽZH i HNŽ?

Izaslanik u Domu naroda BiH Mario Karamatić podigao je mnogo prašine u domaćoj javnost nakon što je iznio informaciju kako je Vlada FBiH preuzela kredit od Sarajevske županije u iznosu od 200 milijuna maraka. Sredstva su utrošena na izgradnju sarajevske obilaznice, a sada će kredit vraćati svi stanovnici ovoga entiteta.

Karamatić je za Večernji list rekao kako se prijenos odgovornosti dogodio prije dva mjeseca te kako je riječ o početku procesu u kojem će Federacija preuzeti dio tereta koje nose županije.

”Federacija ima proračun od gotovo dvije milijarde maraka, a zdravstvo, policija, prosvjeta financiraju se iz županijskih proračuna. U biti, skoro sve potrebe građana financiraju se sa županijske razine. Prenošenje kredita sa Sarajevske županije na Federaciju zapravo bi trebalo biti samo početak procesa u kojem će entitet konačno pomoći srednjoj razini vlasti. Idući koraci bi bili da se slične odluke donesu za županije gdje su Hrvati većina”, rekao za Večernji list izaslanik Karamatić.

Ipak, izrazio je bojazan kako će bošnjački političari blokirati slične odluke koje se odnose na Županiju Zapadnohercegovačku ili pak Hercegovačko-neretvansku županiju.

”Ako se to dogodi, nisam siguran kako ćemo imati vlast u Federaciji. SKB Mostar već godinama čeka pomoć od Federacije. Entitet je preuzeo samo dio osnivačkih prava, a nikada nije financijski pomogao. Očekujem kako će se proces nastaviti, da će Federacija preuzeti dio kredita ŽZH-a, HNŽ-a i ostalih županija s većinski hrvatskim stanovništvom,” zaključio je Karamatić.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.