FBiH: Uskoro sve informacije za investitore na jednom mjestu

Kao dio reformske agende Vlada FBiH je počela s procesom uvođenja one-stop shopova, odnosno ureda gdje će potencijalni investitori na jednom mjestu moći saznati sve pojedinosti o pokretanju biznisa u našoj zemlji, te dobivanje potrebnih dozvola na jednom mjestu.

Servis one-stop shop ured već je pokrenut u Tešnju, Tesliću i Žepču, a financira ga Europska unija preko IPA fondova. Riječ je o praksi koja je ustaljena u većini europskih zemalja, piše Klix.

Da bi izbjegli probleme s administracijom potencijalni investitori u svim općinama u FBiH na jednom mjestu moći će pronaći informacije o uvjetima pod kojima pokreću biznis, poreznim obvezama, raspoloživim poslovnim zonama, postinvesticijskoj podršci, i ono što je najvažnije prikupljanje potrebne dokumentacije na jednom mjestu.

“Na uspostavi one-stop shop uredima radi se intenzivno, međutim paralelno se radi i na odluci o interoperabilnosti, koja treba uvezati cijeli taj sustav. Kada se cijeli proces implementacije završi taj sustav omogućit će investitorima dobivanje svih dozvola s različitih razina vlasti, te je odluka o interoperabilnosti neophodna da bi sustav funkcionirao”, kazao je za Klix.ba Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH Fadila Novalića.

BiH još uvijek zaostaje za većinom zemalja Europe kada je u pitanju vrijeme neophodno za pokretanje tvrtke. Tako je dosadašnja praksa pokazala da ukoliko investitor u BiH želi otvoriti tvrtku u prosjeku mu je potrebno preko 30 dana. Plan je da se otvaranjem one-stop shop ureda ta praksa promijeni.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.