Federacija za branitelje izdvaja 570 milijuna KM i ne može više

“Mi sad imamo zahtjeva u visini od 350 milijuna KM, ne samo od razvojačenih branitelja, već i od paraplegičara, RVI, obitelji poginulih boraca. Mi smo svima kazali, pa i vama ovdje evo govorim da sve pozivamo na dijalog, da prije svega riješimo tri pitanja za koja su moguća rješenja. To su formiranje i objava registra, kako bi se saznalo tko je šta dobio od ove države, zatim uspostava reprezentativnosti boračkih organizacija i rješavanje financijskih zahtjeva svih boračkih kategorija”, rekao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, koji je danas prisustvovao Skupštini Saveza demobiliziranih boraca FBiH, koji ima preko 70.000.

Naime, u današnjem priopćenju za javnost, Bukvarević je jednom izrazio žaljenje što su borci još jednu noć proveli pred zgradom Vlade FBiH i pozvao njihove predstavnike na dijalog i institucionalno rješavanje problema.

Dalje se navodi da ministar Bukvarević ”svakodnevno ima komunikaciju sa svim boračkim kategorijama, a sve s ciljem sustavnog rješavanja nagomilanih problema boračkih kategorija koji nisu lako rješivi”.

”Problemi boraca su duboko utkani u bh. društvo pa je svaki potez vrlo zahtijevan i iziskuje dugotrajno razgovaranje i dogovaranje, kako bi bile izbjegnute mjere i potezi kojima bi bila povrijeđena neka od boračkih kategorija. Razvojačeni branitelji su najrazdijeljenija boračka kategorija, odnosno najviše udruženja boraca predstavlja upravo razvojačene branitelje, tako da nam je intencija da kroz Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja smanjimo broj udruženja, dovedemo do ukrupnjavanja i ujedinjavanja boračkih udruženja, posebno onih koja predstavljaju demobilizirane borce. Time bi bila ostvarena reprezentativnost što bi za konačan rezultat imalo formiranje jedinstvene boračke organizacije, koja će pod svojim okriljem imati sve boračke kategorije”, navodi se u priopćenju.

U svom obraćanju ministar Bukvarević je rekao da Vlada FBiH godišnje izdvaja 570 milijuna KM, te dalje probijanje ovog iznosa nije moguće.

Naglasio je da je u parlamentarnoj proceduri Zakon o udruženjima od posebnog društvenog značaja za FBiH, kojim će se urediti stanje u ovoj oblasti.

”Apsolutno podržavam i pomoći ću da borci, ukoliko to istinski žele, dođu do jedne boračke organizacije. Mi radimo na projektu formiranja novog Transfera za rješavanje socijalno-statusnih pitanja boraca. Vlada FBiH je dala suglasnost na Sporazum, koji bi omogućio da svake godine ostvarimo uštede od 6-7 milijuna KM”, rekao je Bukvarević, priopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

16 komentara

 1. Lazes konju ne siri dezinformacije.Skinite lazne branitelje iz Berlin bojne kojih ukupno u federaciji ima preko 200 000 i bice novaca za prave branitelje

  Like(2)Dislike(2)
 2. Ima nas i po Minkenu kolko oš.Za dom spremni poc kuci snedilje.

  Like(1)Dislike(1)
 3. U Grudskoj opcini ih ima koji primaju ratne invalidnine a rade u Njemackoj i nisu vidjeli rata

  Like(3)Dislike(0)
 4. Moj prvi susjed prima mirovinu a puske u zivotu nije vidio osim na tv i jos se hvali kako je ranjen na liniji doduse to prica zenama po trgovinama .treba sve lazne invalide poskidat i dat onima sto su bili u ratu.

  Like(2)Dislike(0)
 5. A to vam je cini mi se “Ko je jamijo , jamijo…”

  Like(0)Dislike(0)
 6. Ništa nikome jer ići u rat je obaveza svakog gradjanina odredjenih godina.
  Kakve zasluge i bakrači.
  Bolesnima,invalidima,starima,nemoćnima svaka pomoć i njega.
  Zdravima,sposobnima za rad motiku,plug i u polje.

  Like(4)Dislike(1)
 7. Za Gagi
  Ta pizdurina sto dana terena nema i sto zenama prica da je ranjen po trgovinama nije jedina. Dabogda bio invalid koliko mu posto pise u papirima,,,, ama dojedan koji nije bio u ratu. Koliko mu pise posto,taki bio invalid. Kunem? Ocu,i nema tu grijeha.

  Like(2)Dislike(0)
 8. Ima para u tranši MMFa, od tamo jami. Kako tamo ima para za vaše plaće? Svakako će tranšu vraćat maniti narod!

  Like(0)Dislike(0)
 9. Provoditi vrijeme po birtijama i izležavati se a lovu dobivati zdrav i mlad
  je sramota.

  Like(3)Dislike(1)
 10. Zakonski uvedite “samodoprinost”svakom onom sto radi
  u inozemstvu minimum 500Km i podiliti vridnim rtnicima.

  Like(4)Dislike(0)
 11. Nek dodju nama u Minken ratovat ima para ko u priči ili nek im guzonje politicari daju po 50 micemo iz Minken bojne po 500. Za dom spremni poc kuci snedilje.

  Like(2)Dislike(0)
 12. Činimi se da ovi konj ništa ne kuži.

  Like(0)Dislike(1)
 13. Imaju za lazne branitelje minhen bojne i za politicke prdonje a za ljude kojima je zujalo oko usiju i gnjili po bunkerima nemaju,stoka lopovska.

  Like(0)Dislike(1)
 14. Pita bi ovog Che da objasni sa kim je se ratovalo,protiv koga za što i što
  je se dobilo i sa kim se sada živi i kakva je to zajednica.
  Izgubiti i mali prst za tu tvorevinu je previše a kamoli zdravlje ili nedaj bože život.
  Proklet bio onaj koji počima ratove ili ga pravda.

  Like(3)Dislike(0)
 15. Zasto bi ti moj “premladi” to mene pitao,nisu me ni pitali u ratu nego premlada kako se ti predstavljas naoruzali i poslali u rat da izgubim glavu,nitko me nije pitao sta mislim o ratu.nego sa 18 godina gledaj oce ti glava ostat na ramenu,i kad je rat zavrsio proslo par godina,noga u guzicu i trazi di ces zaradit dnevnicu jer nisi politicki podoban.stoga si totalno promasio adresu na koju postavljas pitanja,jer sam ja ta pitanja sam sebi postavio bezbroj puta a postavljam i danas.za rat se slazem da je najvece zlo koje bojim se nije zavrsilo na ovim prostorima.ti si prijatelju moj rekao gotovo iste stvari koje ja mislim,ratovali smo izgleda za tajkune da mogu mirno pljackati i poslije porobljavati svoj narod,a sto se tice tvorevine u kojoj zivimo ja se nadam da ce se cim prije raspasti samo na miran nacin jer ovo nije drzava vec protektorat medjunarodne zajednice i poligon na kojem tajkuni treniraju strogocu nad sirotinjom.mogao bih ti ja tjedan dana pisati al ne zelim biti dosadan.

  Like(1)Dislike(0)
 16. skini ove lazne lopove i natjerati da vrate sto su na mrtvin i raljenim uzimali bice para viska kolko samo ima udovica covik poginijo na bausteli u becu godinama zena prima udovica palog borca tj HRVACKOG VOJNIKA

  Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.