Federalni inspektori naplatili 421.010 KM kazni

Federalni inspektori su od 3. do 17. travnja izvršili 508 kontrola i izdali 340 prekršajnih naloga u iznosu od 421.010 KM.

U nastavku pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH, federalni inspektori su u tom razdoblju izvršili 508 inspekcijskih nadzora i 13 kontrolnih nadzora, sačinjeno je 508 zapisnika, izdato je 340 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 421.010 KM.

Također, naplaćeno je ukupno 32.043 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečeno je ukupno 69 upravnih mjera, te izrečeno pet mjera privremene zabrane rada. Od 131 kontroliranih gospodarskih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sustavima, konstatirano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, 25 subjekata nadzora nisu izdavali fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge, a od 711 kontroliranih radnika, zatečeno je 28 radnika ”na crno”.

Akcenat pojačanih inspekcijskih aktivnosti je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike. Aktivnosti se vrše putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim tržišnim i inspektorima rada.

Od početka vršenja pojačanih inspekcijskih nadzora, od 20. ožujka do 17.  travnja: izvršeno je 1.548 inspekcijskih nadzora i 59 kontrolnih nadzora, sačinjeno je 1.548 zapisnika, izdato 918 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 1.163.450 KM, naplaćen je iznos od ukupno 110.944,94 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečene su ukupno 173 upravne mjere.

Također, izrečeno je 20 mjera privremene zabrane rada, od 416 kontroliranih gospodarskih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sustavima, konstatirano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, 80 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge i od 1.685 kontroliranih radnika zatečeno je 79 radnika ”na crno”.

Federalna uprava za inspekcijske poslove u priopćenju za javnost ponovo je pozovala sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja. Također napominju da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.

Fena

3 komentara

 1. Provjerite Firme koje daju otkaz i otpremnine ljudima od 50 i vise godina a primaju nove radnike sa birova
  Stace ovi sad radnici di mogu naci novi posa
  Peraci mogu sve jer oni ne jebu zakon i nemadu morala

  Like(2)Dislike(0)
 2. Ovo je zalosno kada im zatreba novca eto ih na teren ,masala

  Like(0)Dislike(1)
 3. Koliko bi bilo da se ne daju kuverte

  Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.