Film “General” snimat će se i u Imotskom

U filmu će se koristiti mnogobrojne uniforme Hrvatske vojske i njezinih postrojba, kao i uniforme bivše Jugoslavenske vojske, srpskih paravojnih postrojba te Legije stranaca

 U prostorima zagrebačke Tvornice željezničkih vozila Gredelj okupio se dio filmske ekipe za snimanje igranog filma i televizijske serije “General” od osam nastavaka, u režiji Antuna Vrdoljaka, koji će govoriti o životnome i ratnome putu hrvatskoga generala Ante Gotovine, izvijestili su u subotu iz HRT-a.

U filmu će se koristiti mnogobrojne uniforme Hrvatske vojske i njezinih postrojba, kao i uniforme bivše Jugoslavenske vojske, srpskih paravojnih postrojba te Legije stranaca.

Kostimografkinja je Vedrana Rapić, koja je rekla kako je ekipa bila i u Marseilleu zbog što veće autentičnosti uniforma i obilježja Legije stranaca, u kojoj je dio života proveo i general Ante Gotovina.

Dio uniforma dalo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, a dio je kupljen u Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama te u Srbiji.

– Trebalo je obući i neprijateljsku vojsku – rekla nam je kostimografkinja Rapić dodajući kako su prikupili više od tisuću uniforma.

Naslovnu ulogu u igranome filmu i televizijskoj seriji “General” tumačit će Goran Višnjić, a zapaženije uloge imat će Tarik Filipović, koji tumači admirala Davora Domazeta Lošu, zatim Goran Navojec, koji tumaču ulogu zagonetnoga vojnika Hrvatske vojske te Nataša Janjić, koja tumači HRT-ovu novinarku Vesnu Karuzu, navode iz HRT-a.

 Snimanje “Generala” na Velebitu, Kninu, Zadru, Škabrnji, Erdutu, Dalju, Zagrebu … i Francuskoj

Tarik Filipović, šminkajući se u uniformi admirala Domazeta Loše koju će uskoro nositi pred kamerama, rekao je kako se dobro osjeća u uniformi jer je vojni rok služio upravo u mornarici.

– Znate, uniforma uvijek muškarcu daje samopouzdanje, a možda i dozu narcisoidnosti. Moja je uloga zasad tajnovita, glumim pripadnika naših oružanih snaga, dragovoljca koji ima pretpovijest u nekim drugim vojskama, a i vrlo je zanimljiv lik – rekao je Goran Navojec.

Režiser Antun Vrdoljak uoči skoroga početka snimanja rekao je kako je ideju o snimanju filma dobio nedugo nakon što je general Ante Gotovina uhićen, stoga će film biti o njemu, ali i o Domovinskome ratu.

– Sve ovo što danas imamo rezultat je Domovinskoga rata, a general Gotovina moj je prijatelj još iz toga vremena. S generalom sam se samo kratko savjetovao oko filma – kada je izišao iz zatvora, pitao sam ga hoće li pročitati scenarij, a on mi je samo rekao  – ako film bude dobar, zovi me na premijeru, a ako ne bude, nemoj – kazao je Antun Vrdoljak.

O zahtjevnosti filmskog projekta “General” govori i podatak da će se snimati na različitim lokacijama kao što su Velebit, Knin, Livno, Šepurine, Zadar, Prkos, Kašić, Islam Grčki, Obrovac, Škabrnja, Sljeme, Lučko, Crna Mlaka, Imotski, Split, Pag, Pirovac, Turanj, Pakoštane, Peruča, Rijeka, Erdut, Dalj i Zagreb, a snimat će se i u Francuskoj.  Oko 70 posto scena bit će snimljeno u eksterijerima, što će uvelike pridonijeti  atraktivnosti filma.

Početku snimanja prethodilo je potpisivanje ugovora između Hrvatske radiotelevizije i produkcijske tvrtke Kiklop film u rujnu 2016., a projekt će nastati prema scenariju Antuna Vrdoljaka i knjizi Nenada Ivankovića “Ratnik, pustolov i general”.

U naslovnoj je ulozi Goran Višnjić, a temeljnu glumačku ekipu čine Tarik Filipović, Rene Bitorajac, Goran Navojec, Borko Perić, Ivo Gregurević, Mustafa Nadarević, Nataša Janjić, Goran Bogdan, Boris Svrtan i Zrinka Cvitešić.

Pomoćnik redatelja je Kristijan Milić, poznat i kao redatelj filma Broj 55, HRT-ova ratnoga filma koji se bavi tematikom Domovinskoga rata. Za produkciju je zadužen Andrija Vrdoljak, a za fotografiju Vjekoslav Vrdoljak.

Snimanje će trajati od 20. veljače do 20. srpnja, a emitiranje televizijske serije “General” na Hrvatskoj radioteleviziji predviđeno je tijekom 2018. godine, navode iz Hrvatske radiotelevizije – RJ Komunikacije.

9 komentara

 1. Da je bar i u Grudama. Mi imamo čak i svoje glumce

  Like(4)Dislike(0)
 2. U Grudama su svi glumci hahaha

  Like(2)Dislike(0)
 3. U Grudama su sad glavni oni sto nisu isli u rar,jer tada su svercali robu,cigarete,oni bi mogli u glumit zapazenu ulugu…

  Like(5)Dislike(0)
 4. Ovi koji su bili na ratištu ili zaduženu po bilo kojem osnovu za vrijeme rata i dobili invalidnine i mirovine trebali bi se pobrinuti da dobiju i oni koji su s njima bili a ne oni koji imaju novaca i bili negdje vani , pa dosta je više toga . Mislim da bi nam svima bilo bilje , mislim da bi se uvaženi general Gotovina složio.

  Like(0)Dislike(0)
 5. U Grudam se mogu snimat pornici,po tom smo poznati.

  Like(4)Dislike(0)
 6. Čuj pornici!!!

  Like(1)Dislike(0)
 7. Ko sad misli o vojnicima iz domovinskog rata od tih koji su dobili dobre novce.Ima puno onih koji nisu dobili nista,ni hvala.Za ovo nek sr zamisli mladez i oni na vlasti,sramota.Zamislite samo koliko je to fana i noci u sumi i cekas metak ili granatu.Istu su cekali i njihovi kuci da se zna.Samo da se zna i da se ratovi ponavljaju svako 40-50 god.Pa sinovi od vlastodrzaca ce valjda upamtiti,ili ce iseliti.!

  Like(1)Dislike(2)
 8. nisu – uniforme, nego odore….

  Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.