Film “In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri” u petak u Gorici

U staroj crkvi u Gorici u petak, 27. ožujka 2015. godine u 19 sati bit će prikazan dokumentarni film o pobijenim hercegovačkim franjevcima IN ODIUM FIDEI – IZ MRŽNJE PREMA VJERI.

Ovo je film kojeg se mora pogledati. U šezdeset minuta temeljem autentičnih iskaza svjedoka i dokaza iz arhiva prikazuje kontekst i način na koji je tijekom Drugog svjetskog rata i u poraću brutalno smaknuto 66 hercegovačkih franjevaca, od kojih je više od polovice iz samostana na Širokom Brijegu ili s njegova područja.

plakat film

“Film na potresan način otkriva i ranjenu prošlost hercegovačkog kraja. U Hercegovini je, naime, u Drugom svjetskom ratu i poraću stradalo više od dvadeset tisuća ljudi. To je oko 10 posto pučanstva. Bila je ubijena hrvatska svećeničko-redovnička inteligencija u naponu svoje životne snage, ali i nedužni hrvatski puk. Devet povjerenstava, do sada, na prostoru BiH, u zadnjih nekoliko godina obilježili su više stotina grobišta. Film osvjetljava kontekst mračnog komunizma i doprinos je otkrivanju istine koja je desetljećima bila zataškana. Ukazuje na duhovnu i ćudorednu veličinu tih ljudi koje je resila vjera u Boga, vjernost Katoličkoj Crkvi i istinska ljubav prema čovjeku”.

Ovim filmom završavaju Korizmene tribine u župi Gorica – Sovići 2015. u organizaciji Bratovštine sv. Stjepana.

grude-online.info

3 komentara

 1. Bravo za bratovštinu,neka se zna da je istina voda duboka

  Like(4)Dislike(0)
 2. Doći ću pogledati ovaj odličan film!
  Svaka čast među prvima ste organizirali ovo!

  Like(4)Dislike(0)
 3. Toplo se obucite i svi nam dođite u staru crkvu u 19h!

  Like(3)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.