FOTO: ​Kolinda Grabar Kitarović u Neumu: Ravnopravnost Hrvata u BiH je moja najvažnija zadaća

Dvodnevni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem “Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti?” započeo je danas u Neumu. Skup je okupio pedesetak sveučilišnih profesora, aktera javnog života i kulturnih djelatnika koji će dati svoje viđenje budućnosti Bosne i Hercegovine i položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Organizator skupa je Ured hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, a suorganizatori Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) u BiH, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

„Hrvatski narod je nositelj svih europskih vrijednosti u BiH. Cilj ovog skupa je razgovarati o svim izazovima koji nam stoje na putu. Sveučilištu u Mostaru ima misiju i obvezu razvijati mlade ljude i raditi na dobrobiti društva u Bosni i Hercegovini. Sve nas ovdje veže ista želja, a to je da hrvatski narod u BiH živi ravnopravan s dva ostala naroda“, poručila je rektorica Sveučilišta u Mostaru prof.dr. Ljerka Ostojić.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta  Damir Boras istaknuo je kako veliki broj profesora u Zagrebu potječe iz Bosne i Hercegovine.

„BiH zajedno s Hrvatskom i ostalim državama mora biti u Europi. Ovaj skup prezentira činjenice kako su bh. Hrvati vezani za Europu, i da su tamo kulturno, znanstveno, te kroz gastarbajterski život“, rekao je rektor Boras.

Predsjednik Rektorskog zbora i rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović zahvalio se  hrvatskog članu Predsjedništva BiH dr. Dragana Čoviću što je uvidio važnost organizacije skupa.

„Hrvatska je kroz ulaganja u institucije, Sveučilišni kampus i SKB  Mostar pomogla Hrvatima u BiH. Sada treba pomoći mladima da pokrenu poslove i bave se visokim tehnologijama. Trebamo stvoriti uvjete da mladi i obrazovani kadrovi ostaju u BiH. Ovaj skup treba pridonijeti da se formira svijest i jedinstvo koje stvara i potiče, a ne koje razara i koči. Duhovno jedinstvo treba stvarati, da zajedno pridonosimo stvaranju novih ideja koje doprinose razvoju Hrvatske i BiH. Hrvati su najsvjetlija točka BiH“, komentirao je Anđelinović.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović naglasio je kako je Hrvatska bitno doprinijela zaustavljanju rata  u Bosni i Hercegovini.

„Odlukama Visokog predstavnika u BiH i Ustavnog suda ugrožena je ravnopravnost Hrvata u BiH. U Mostaru se ne provodi odluka Ustavnog suda, i u tom gradu 8 godina nema izbora. Nastavljena je majorizacija Hrvata  u FBiH. Hrvatska očekuje novi Izborni zakon u BiH koji će dovesti do jednakopravnosti Hrvati. Očekujemo novi Statut Grada Mostara i da budu održani demokratski izbori. Također, zahtijevamo od Međunarodne zajednice da djeluje na stabilnosti Bosne i Hercegovine i unutarnjim reformskim procesima“, istaknula je predsjednica Hrvatske i dodala  kako je ravnopravnost Hrvata u BiH jedan od njezinih glavnih ciljeva u međunarodnoj politici.

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović kazao je kako s pravom može reći da su Hrvati BiH nositelji europskih vrijednosti.

„Jedan od ciljeva ovog skupa je vrlo jasno definirati strateški put hrvatskog naroda u BiH. Aktualna politička kriza u BiH jasno govori o nefunkcionalnosti ustavnog uređenja. Mi, politički predstavnici Hrvata u BiH imamo prioritet biti predvodnici svekolike stabilnosti BiH i europskog puta. Europski put nema alternative, želimo da već ove godine imamo kandidatski status kada je u pitanju Europska unija“, poručio je Čović.

7 komentara

 1. Ona nije normalna ici na takvu sjednicu sa smradom Draganom Covicem cija je politika dovela do unistenja hrvata na ovim prostorima ,meni nije jasno jel hrvatska predsjednica glupa ili brezobrazna

  Like(1)Dislike(5)
 2. Velika elita lopovica sa lopovim sjedi,sta je napravila za hrvate,van hrvatske a pogotovo Covic samo misli na svoj dzep.

  Like(2)Dislike(3)
 3. Ja mislio preselila ured malo u Neum

  Like(0)Dislike(0)
 4. Kolinda riješit ti nas korupcije i imati će mo mi ravnopravnost.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Ne manipuliraj ljudima.
  Svi mi to znamo za ravnopravnost i oko izbora svaka stara baba to zna.
  Kuda možeš nego u Europu ito isto svaka baba zna.
  Manipzlatoru jedan samo bla bla bla.
  Dobiti ćeš ravnopravnost kada ti izabegovic to dopusti,samo je pitanje kada jednostavno ti to neznaš i samo radite bla bla bla i to je sve.
  Jugosloveni kao ti koji su sada prešli na hrvatsvo jednostavno nisu sposobni za to.
  Slikaš se sa Kolidnom samo da bih pokazao tko si i što,kada treba pokzati se sa Kolidnom onda se stavljaš u pozu ali pričaš da ti je Bosna jedina majka.
  Čovječe žive veze nemate.
  Sa vama se ne može razgovarati zato što nemte pojma o demokraciji
  Tvoj mozak je ostao u tvojoj dragoj komunistickoj jugi,zato što niste razvili demokraciju i propala je vam juga.

  Like(0)Dislike(0)
 6. Aj koda nju briga covic,naisla iz dubrovnika,a ovi nasi neka te sad cemo i mi brzo eto nas za pola sata. Neka te stani zeru u neumu,eto da te samo vidimo.

  Like(0)Dislike(0)
 7. Zena bez kompasa. Zalutala skroz

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.