FOTO: 25 bh. državljana pljačkalo kuće po Njemačkoj

Policija u Dortmundu uhitila je članove velike bande provalnika koji su u posljednjih nekoliko mjeseci pljačkali stanove i vikendice širom njemačke pokrajine Nordrhein-Westfalen.

U proteklih nekoliko mjeseci, 25 članova ove bande izvršilo je čak 250 provala u ovoj pokrajini i u drugim državama, a u sklopu istrage je zaplijenjeno više od 2.000 dokaza i predmeta koje policija mora vratiti vlasnicima.

Njemačka policija akciju provodi još od rujna 2015. godine, a aktivnosti su pojačali u veljači i izuzetno su ponosni na njene rezultate, piše njemački portal WDR.

Njemački istražitelji su u javnost pustili informaciju kako su svi osumnjičeni u akciji bosanskohercegovački državljani, uglavnom iz Zenice. Navodno se radi o organizovanoj bandi koja regrutira mlade ljude iz Zenice i obučava ih da postanu profesionalni lopovi.

Članovi bande su pljačkali u Dortmundu, ali i u ruralnim područjima od Münsterlanda, Sauerlanda, te izvan granica NRW-a, a osim toga i u pokrajinama Westerwald i Eifel.

Uglavnom su krali novac, nakit, bijelu tehniku, alkoholna pića, escajg, parfeme, kao i kućanske aparate, koje su sa sobom nosili u BiH, a policija je zaplijenila čak i ukradeni usisivač.

Ukupna šteta ukradene robe procjenjuje se na šestocifreni iznos.

Osumnjičenici su uvijek radili u malim grupama do tri osobe. Uglavnom su se raspršili u više pojedinačnih grupa i tražili prazne kuće koje su obijali u potrazi za vrijednim predmetima i sefovima.

Njemački policajci nastavljaju raditi na ovom slučaju i pokušavaju otkriti da li u Njemačkoj postoji još članova ove bande, te da li će novi dolaziti u zemlju.

Trenutno je uhićeno 13 osoba, a 11 je u pritvoru. Rad na rasvjetljavanju ovog slučaja se nastavlja, a Nijemci vjeruju kako je čak jedan ili više bh. policajaca bio uključen u ove kriminalne aktivnosti. Pored toga, požalili su se kako nije lako surađivati sa policijom iz Zenice. 

Umiješanost zeničke policije u ovaj slučaj ne bi iznenadila nikoga, budući da Bosna ima velikih problema sa korupcijom, kao i nezaposlenošću – zaključak je teksta o ovom slučaju obavljenog na njemačkom portalu WDR.

image

image

3 komentara

 1. Sad kadse vrate svoja iskustva mogu prenjeti u drzavne institucije vlasti jer radi se ovde o fondovima eu o prekogranicnoj saradnji a za godisnje odmore svi se predbiljezili za siriju

  Like(5)Dislike(0)
 2. Mater jim hebem pa zna se da su stoka koje nebi trebalo pustiti
  u Evropu.Svu tu bagru poslati u jednosmjernom pravcu Sirija.

  Like(8)Dislike(0)
 3. sve te bandite treba najprije u zatvor da trostruko nadoknade pokradeno ,na kruhu I vodi ..bagra naucila ovamo krasti pa misli gdje god ode moze…

  Like(3)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.