FOTO: Anita Martinac u Grudama predstavila dva romana

Povodom manifestacije Uskrs s Maticom koji tradicionalno organizira Ogranak Matice hrvatske u Grudama u ugodnom ambijentu Narodne knjižnice Grude upriličeno je predstavljanje dvaju izvrsnih romana Medaljon i Posljednji, autorice Anite Martinac.  

Romani progovaraju o sudbini stvarnih likova s prostora Hercegovine kroz romansiranu priču s konca Drugog svjetskog rata i poraća. Pisani su nakon dugogodišnjeg istraživanja i na temelju živih svjedočanstava preživjelih svjedoka.

Autorica Martinac je kroz moderiranje programa govorila o nastajanju romana i iskustvu koje je stekla surećući se s živim svjedocima vremena o kojem piše, te na prisan i prijateljski način približila tešku temu koju je romanima obradila. Uz prikaze o romanima koje su iznjeli fra Miljeko Stojić, književnik i vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ i Ivan Zlopaša, publicist i umirovljeni pukovnik, publika je imala prigodu čuti mnoge istražene činjenice kao i samu važnost obrađivanja ove teme ne umanjujući ni najmanje književnu vrijednost ovih djela. Osebujnim opisima likova kao i literarnim izričajem autorica je oživjela prostor i vrijeme te se ovi romani čitaju na dah.

Čestitajući autorici na hrabrosti i ljubavi koju je uložila pišući o važnom djelu povijesti hrvatskog naroda u ime domaćina zahvalio se Petar Majić  ističući kako je na žalost vrlo malo književnih djela rađeno na ove teme, odnosno kako općenito danas imamo malo objavljenih romana u Hercegovini.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici V. razreda Osnovne glazbene škole Grude Ana Pešorda i Stjepan Mikulić, iz klase nastavnika Zvonimira Pejića.

Inače, roman Medaljon proglašen je romanom godine za 2015. na portalu CROroman,  te je objavljen u dva izdanja. Bio je u najužem izboru za Šimićevu nagradu u 2016. godini, a također dobitnik je druge nagrade „Fra Martin Nedić“. Roman Posljednji također je bio na vrhu top ljestvica čitanosti od kada je objavljen, a ove godine je u konkurenciji za izbor Šimićeve nagrade.

Anita Martinac pozvana je kao gost na Šimićeve susrete 5.svibnja 2017. kojoj će prigodom s ostalim članovima Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne posjetiti školu u Grudama te sudjelovati u kulturnom programu susreta.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.