FOTO: Gruđankama nagrada za ostvaren vrhunski rezultat u prošloj godini.

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka i džudistica Larisa Cerić proglašeni su najboljim sportašima 2015. godine na 71. izboru najboljih sportaša i sportskih ekipa Bosne i Hercegovine u organizaciji Sportskog saveza BiH.

Tuka, koji je uspješnu godinu zaokružio brončanom medaljom na svjetskom prvenstvu u Pekingu, prvi put je proglašen najboljim sportašem u muškoj konkurenciji, nakon što je ulazio u konkurenciju pet najboljih u 2013., te u konkurenciju najboljih pet sportaša 2014. godine.

Cerić je proglašena najboljom sportašicom nakon što je u 2015. godini nizala uspjehe koji su zaključeni srebrnom medaljom na klupskom prvenstvu Europe. Trofejna džudistica prethodno je bila najbolja sportistkinja BiH 2009., 2010., 2012., 2013. i 2014. godine.

U konkurenciji paraolimpijskih sportova, najboljim sportašem u prošloj godini proglašen je odbojkaš Adnan Manko, višestuki paraolimpijski, europski i svjetski prvak s reprezentacijom BiH, koja je u listopadu 2015. godine deveti put osvojila titulu prvaka Europe, a sinoć je proglašena najboljom paraolimpijskom ekipom.

Mladi bh. košarkaš Džanan Musa, član Euroligaša Cedevite i kadetske reprezentacije BiH koja je osvojila zlatne medalje na europskom U-16 prvenstvu i olimpijadi mladih u Gruziji, proglašen je naboljim juniorom, izbornik te reprezentacije Josip Pandža izabran je za najboljeg bh. trenera, dok je kadetska reprezentacija najbolji bh. kolektiv u prošloj godini.

U konurenciji juniorki najbolja je džudistica Aleksandra Samardžić, osvajačica zlatne medalje s balkanskog prvenstva u Bugarskoj, brončane s europskog U-21 prvenstva u Austriji, te srebrne s europskog U-23 prvenstva u Slovačkoj.

Najbolji klub u ženskoj konkurenciji je Stolnoteniski klub ‘’Spin 2012’’ iz Sarajeva, osvajač prvenstva i Kupa BiH u sezoni 2014/15, dok je u muškoj konkurenciji najbolji Stolnoteniski klub ‘’Mostar’’, osvajač prvenstva i Kupa BiH.

Vratar nogometne reprezentacije BiH Asmir Begović dobio je nagradu za ambasadora bh. sporta, dok su nagradu ‘’Mirza Delibašić’’ primili džudista Mitar Mrdić i kapetan reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Sabahudin Delalić.

Izbornik reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Mirza Hrustemović izabran je za najboljeg trenera u paraolimpijskim sportovima, a najuspješniji klub u toj kategoriji je Sportsko društvo invalida ‘’SPID’’ iz Sarajeva, prvak BiH iz prošle sezone.

Nagrade za životno djelo uručene su Denijalu Piriću i Nuki Greboviću, a nagrada za ‘’Fair Play’’ pripala je nogometašu Željezničara Dženisu Beganoviću.

Priznanja su također dodijeljena u kategoriji sportskih nada, a uručena su i specijalna priznanja osvajačima medalja na specijalnoj olimpijadi održanoj u Los Angelesu prošle godine, te specijalna priznanja za doprinos u razvoju i unapređenju sporta u BiH i za ostvaren vrhunski rezultat u prošloj godini.

Sportski savez BiH i ove godine je dodijelio nagrade najuspješnijim sportistima studentima, sudionicima natjecanja koja su organizirale Europska i Svjetska sveučilišna asocijacija.

Najuspješniji student sportaš je Armin Gredić, osvajač zlatne medalje na europskom sveučilišnom prvenstvu u taekwondou održanom u Opatiji, dok je najbolja studentica sportašica Amina Adilović, osvajačica zlatne i brončane medalje na europskom sveučilišnom prvenstvu u karateu, održanom na Žabljaku.

Najuspješnija studentska ekipa je ženska sveučilišna karate reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Među brojnim najuspješnijim pojedincima i ekipama, specijalnu priznanje za ostvareni vrhunski rezultat u 2015. godini pripalo je HŽRK Grude Autoherc.

Svečanost je održana u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

3 komentara

  1. Šupljak!

    Like(0)Dislike(4)
  2. Rora ne seri,cure cestitam

    Like(2)Dislike(0)
  3. Sram vas može biti na ovakvim komentarima,a curama i cijeloj ekipi veliko Hvala……

    Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.