FOTO: Misnim slavljem na glavnom grudskom groblju obilježena svetkovina Svih svetih

Danas je svetkovina Svih svetih. Dan kada katolici obilježavaju ovaj blagdan i spomen na svete mučenike. Brojni građani posjetili su grobove najmilijih, zapalili svijeće i zajedno se pomolili za pokojnike.

Kao i svake godine, tako je i ove u 11 sati služena sv. Misa na glavnom grudskom groblju Gomilica, a misno slavlje predvodio je fra Ante Šaravanja.

Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a po odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga. Dan kasnije je Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih, koji se obilježava od početka XI. stoljeća na poticaj sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona.

Po kršćanskoj tradiciji, koju su prihvatili i mnogi nekršćani, ta dva dana u godini vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, a time jačaju i svoju vjeru u zagrobni život i Božju nagradu.

Pod izrazom “svi sveti” ne misli se samo na one koje je Katolička Crkva službeno proglasila svetima, nego i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Paljenje svijeća je odraz mišljenja da mi živi na taj način osiguravamo svjetlost i toplinu umrlima, ali i da je život na drugom svijetu odraz života na ovome i zbog toga treba umrlim dušama priskrbiti toplinu koju im daje svijeća te svjetlost kako bi duša pronašla svoj put u mraku.

Crkva je od svojih početaka njegovala spomen na mrtve, o čemu svjedoče natpisi u katakombama i spominjanje pokojnika u misama od samih početaka kršćanstva, pozivajući se pritom na riječi Druge knjige Makabejaca iz Staroga zavjeta: “Sveta je i spasonosna misao moliti za pokojne da im se oproste grijesi.”

IMG-20151101-WA0000 IMG-20151101-WA0002

grude-online.info

17 komentara

 1. misa je bila prekrasna

  Like(9)Dislike(1)
 2. sve je prekrasno vrijeme misa ali ozvučenje katastrofa

  Like(8)Dislike(2)
 3. Pitanje za novinara

  Koje je Vama glavno groblje u EU, SAD-u, Japanu, HR, BiH ….?

  Like(0)Dislike(1)
 4. džaba vam misa koja ne vridi jer vam fratri ne vride a mrtvim je svejedno pokoj im duši.

  Like(7)Dislike(14)
 5. Idi sadi kupus seljacino drinovacka

  Like(10)Dislike(8)
 6. sakramente ne dijele fratri, već Bog Svemogući, oni su samo “posrednici” između vjernika i Boga

  Like(13)Dislike(3)
 7. U drinovcima vise vukova nego ljudi, ovoliko ljudi u njih nije bilo u zadnjih 10god zajedno… vukojebina od koje je i bog digao ruke

  Like(6)Dislike(7)
 8. Fra Ante Šaravanja je jedan od najboljih svećenika koje sam imao priliku slušati. Onakva propovijed, kakvu može razumjeti svatko rijetko gdje se može čuti. Čestitke i bilo je prelijepo.

  Like(12)Dislike(5)
 9. U grudama vladaju komunisti I stoka udbaska.
  To je razlog sto ne priznaju Papu pa se sprdaju sa zupom.
  Narod treba pokazati postovanje za svoje pokojne
  a tako I treba ali ovo sa “pratrima”u grudama je sramota.
  Nisu to pratri pa moze se postovanje iskazati I bez njih.

  Like(4)Dislike(8)
 10. Fra Ante je bio odličan… tako jezgrovita, tako poučna propovijed… Svaki čovjek se mogao naježiti slušajući o tome kako moramo kroz molitvu poštivati naše pretke i sve ono što su nam ostavili kao zalog za vječni život… Za razliku od svećenika nekih drugih župa gdje se nije zaboravilo pozivati za koga da se glasuje u iduću subotu i nedjelju fra Ante je u nekoliko minuta sve jasno rekao i uljepšao nam dan. Svaka čast

  Like(9)Dislike(0)
 11. A NEMA SE OVDE STA ZA KOMENTIRAT PUSTIPRATRI I TAKA “ZUPA” A I OVAJ PORTAL ISTO TAKO

  Like(1)Dislike(8)
 12. za nepismenog dadu

  Nađi nekoga da ti ispravno napiše dvije rečenice.

  Like(1)Dislike(2)
 13. Ako imaš više od 20 godina žalosno je da si oduševljen/a bilo čim što ti je rekao neko ko ne poštuje svoje zavjete o poštivanju tvojih pokojnika.
  Za umrle pretke moli se za pokoj duše, da ih Bog što prije primi u svoje kraljevstvo, a živi se poštuju.

  Like(0)Dislike(1)
 14. Na našem groblju službu riječi vodio je svećenik – nemam pojma kako mu je ime ni kojem redu pripada. I nije me ni briga. Mi smo tamo molili za i zbog naših pokojni, a ne zbog prisutnog svećenika.
  Sekta je jedna čudna pojava, a ovdje vidim karakteristike sektaškog okupljanja.

  Like(1)Dislike(0)
 15. drinovčanac i dada su tutkumi iz Bornoga Doca.
  NJima lisica poštu nosi, a vuk podne zvoni.
  Jazavci im drže predavanja kada i kako se trebaju glasati, ali ni to još nisu naučili.

  Stoga je izlišno s njima polemizirati o religiji i znanosti, odnosno o fratrima, vjeri, Crkvi, vjernicima ili nevjernicima – ateistima.
  Oni su tek sišli sa grana, pa još nisu potpuno naučili ni hodati. Hodaju pogureno i njišu se lijevo-desno…

  Like(2)Dislike(2)
 16. bože me sačuvaj ovih vjernika iz gruda izgleda da je njima sasvim svejedno hoće li ići u džamiju ili crkvu a tek ovi nepismeni što pišu komentare kao da su na školovanju u kalifatu.

  Like(1)Dislike(2)
 17. drinovćanac, bježi ba, iz tih vlaških brloga, ti si naš Podveležac. Znam ti babu Đulagu i nenu Hatiđu od Mulalića faine.

  Dođi kod nas, ne će ti biti teška rađa. Ćuvat ćeš samo pet ovaca i dvije koze skozne. Mlijeka, sira i kajmaka ćeš moći hapiti bez mjere. A lojave koštradine više nego hljeba.
  Svakog petka, kada se vratiš iz đamije, ćekaju te ćufte, tufahije i kahva.
  Bit ćeš serbez i u vjećnom rahatluku.

  Samo prestani bit više taj vlaški hajvan.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.