FOTO: Mnoštvo zaljubljenika u umjetnost uživalo u Noći muzeja u Gorici

Noć muzeja, osim u svetskim i europskim zemljama te po 10. put u Hrvatskoj, dogodila se i peti put zaredom u mjestu Gorica, nekoć sjedištu stare župe Imota, danas sjedištu župe Gorica-Sovići, u općini Grude.

U Staroj crkvi sv. Stipana Prvomučenika u 19 sati započeo je kulturni program u kojemu su svojim sudjelovanjem doprinijeli boljem razumijevanju ove Noći muzeja i sljedeći govornici: fra Stipe Marković, fra Vinko Mikulić, Ante Pejić, Ljubo Grizelj, Mirjana Mima Vlašić i Mario Bušić.

Posjetitelji su imali prigodu vidjeti uređenu staru crkvu sv. Stipana Prvomučenika, arheološke iskopine s ranokršćanskom grobnicom i ranokršćanskom krstionicom čiji je krsni zdenac križnog oblika, a nalazi se u tzv. baptisteriju Goričke starokršćanske bazilike.

Osim toga posjetiteljima je u predivnom ambijentu tzv. „Pratrova podruma“ predstavljena knjiga pjesama Sunčani drvoredi, autorice Mirjane Mime Vlašić kojoj je nakladnik Matica hrvatska Grude, a o knjizi su govorili uz autoricu fra Ante Marić i Mario Bušić.

Za ovu je prigodu svoja vrata otvorila Hrvatska franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepana u Gorici. Uz sve to svoje izume su predočili javnosti i domaći umjetnici:

-Anđelka Stipić i Mirjana Vlašić Torcello: „Mirisi Hercegovine – Lamaruž“

-Franka Bračić: „Rukotovorine u staklu i drvetu“

-Martina Šimić i Anela Tomić: „Martine i Aneline čarolije“

-Ivana Vlašić: „Kamen živac“

-Radoslav Dole Brzica: „Drvo-voda-kamen“

-Željka Galić Kulje: „Drvenarije“

Za ovu je prigodu tiskan i poseban katalog u kojemu su objavljeni životopis i djela umjetnika koji su izlagali, te također su posjetitelji mogli sa sobom uzeti još jedan katalog-promidžbene materijale Noći muzeja 2015. Ovogodišnja Noć muzeja bila je posvećena izumima Nikole Tesle.

Glazbom su ovu Noć muzeja popratili članovi klape Bratovština Dragan Prlić i Ante Pejić, a program je krasno vodila Zorana Grizelj. Ljubitelji kulture i umjetnosti koji su bili u Gorici mogli su se i počastiti domaćim delicijama koje su pripremili sudionici i vrijedne domaćice i uživati u posnom agape-u uz pjesmu i čašicu razgovora sve do 23 sata dokada su vrata u Gorici svima bila otvorena!

Zadovoljni organizatori ove Noći muzeja u Gorici, gdje se skupilo više od 300 ljubitelja kulture, bili su Hrvatska franjevačka arheološko zbirka sv. Stjepana Gorica, Župni ured Gorica-Sovići, Bratovština sv. Stjepana Prvomučeniuka Gorica-Sovići i Matica hrvatska Grude.

IMG_1077 IMG_1096 IMG_1095 IMG_1093 IMG_1092 IMG_1091 IMG_1089 IMG_1088 IMG_1087 IMG_1084 IMG_1083 IMG_1081 IMG_1079

11 komentara

 1. Čestitke, bilo je stvarno lijepo. Bravo, odličan 5!

  Like(0)Dislike(0)
 2. Prekrasna večer… Hvala svima!

  Like(0)Dislike(1)
 3. ovo je sramota
  u muzeju trebaju biti stare stvari a ne replike koje je netko napravio danas.
  bruka!

  Like(3)Dislike(8)
 4. Bilo je predivno, čestitke i svaka čast. Ponos je ovo hrvatskog naroda bravo!

  Like(0)Dislike(0)
 5. toliko uloženog novca u reklame, letke, zakusku i ostalo, da bi uživalo jedva mnekih 300-tinjak posjetitelja, mogli ste tim novcem potpomoći potrebne u vašoj općini.
  gdje je ta karitativna crta kojom se pojedinci neprestano hvale?

  Like(2)Dislike(6)
 6. Vidite, u jednoj državi postoje razni resori ili djelokruzi, jedan je od njih socijala, a drugi kultura. Ovdje su novci utrošeni isključivo od kulture a ne od socijale, barem tako mislim, (ali ništa nije bilo pretjerano da bi to bili neki novci ko npr. za Poticaje u poljoprivredi di se milijuni okreću i obično dobiju oni koji nemaju veze s tim resorom) jer svaki dio društva, i kulturu i socijalu, i gospodarstvo i zdravstvo i t d, držim da treba financijski potpomagati i vrednovati sukladno standardu. Ovdje je u ovom mjestu Gorici, kad god sam bila, sve bilo na vrhuncu. Znam isto tako da ovdje ova župa živi, da ovi rade humanitarno mnogo u svojoj općini. Svjedokinja sam tomu.
  Međutim nisam ja baš neka osoba koja zna dobro objasniti posebno ne onima koji samo gledaju drugima napakostiti, takozvanim zlonamjernicima. Ali eto i u ovom sam čini mi se uspjela.
  Bilo je odlično i svaka čast organizatorima. Čekam slijedeće događanje.

  Like(6)Dislike(2)
 7. Bravo za Mimu i Ivana!!!

  Like(2)Dislike(1)
 8. Na fotografijama su izlošci izlagača rukotvorina koji su imali svoju izložbu u sklopu noći muzeja a pravi muzejski eksponati se nalaze na katu stare kapele u arheološkoj zbirci koji datiraju čak iz vremena 5000 godina prije Krista.
  Ispričavamo se što nismo poslali i te fotografije.
  Ko želi pogledati arheološku zbirku i muzej samo nek se javi i vrlo rado će mo im pokazati!
  Mir vama!

  Like(3)Dislike(1)
 9. Fotografije iz muzeja je zabranjeno objavljivati bez znanja i dopuštenja mjerodavnih.
  Tko želi vidjeti muzej može uvijek. Tko ga do sada nije vidio, a stanovnik je općine Grude, a muzej je tu više od 15 godina otvoren posjetiteljima i onaj na Humcu više od 100 godina otvoren, neka ga je SRAM I STID. I taj ili ta nema što govoriti o kulturi jer ništa o tome ne zna!

  Like(3)Dislike(1)
 10. jesu li u taj muzej dobrodosli i pripadnici nekih drugih religija?

  Like(1)Dislike(1)
 11. Naravno,svi ljudi dobre volje.

  Like(4)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.