FOTO: Najbolju raštiku na svijetu skuhali su muževi iz Gruda

Stotine posjetitelja iz cijele Hercegovine i Dalmacije pohrlili su u subotu na Agroturizam Marića Gaj u selo Ružići pored Gruda da se uvjere da i muževi znaju kuhati. Naime, ekipa Bilo trade –Zdena koja je nastupala po drugi put na Raštikijadi osvojila je titulu Svjetskog prvaka u kuhanju ovog tradicionalnog Hercegovačkog jela. 

Četvrta Raštikijada – natjecanje u kuhanju raštike održana je u subotu 31. studenog na prostoru Agroturizma Marića Gaj u Ružićima pokraj Gruda na kojoj je sudjelovalo četrnaest ekipe iz raznih krajeva BiH i Hrvatske.

Raštikijada je jedinstvena manifestacija u Hercegovini koja sadržava natjecateljski, kulturni i prezentacijski karakter. Privukla je podosta znatiželjnika i ljubitelja raštike, a brojni posjetitelji uistinu su mogli uživati u ovoj manifestaciji koja je osim raštike ponudila razne hercegovačke specijalitete, uštipke, sireve, meso s roštilja, čvarke… Kuhan je grah iz Belog Manastira, organiziran je obilazak Agroturizma Marića Gaj te se kušalo vino iz vlastite vinarije.

Za dobru zabavu i dodatno raspoloženje pobrinuli su se gangaši, dječja skupina HKUD „Sv. Ivan Krstitelj“ iz Ružića i tamburaški sastav „Zlatne strune“.

Ekipa Vitezova herceg Stjepana Kosače Stolac osim što je sudjelovala u natjecanju u kuhanju raštike, upriličila je dio Stolačke tarče, dio srednjovjekovnog sajma. Prikazali su oblik mačevanja i streličarstva, a veliki broj znatiželjnika okušao se u navedenim oblicima.

Osnova manifestacije je natjecanje u kuhanju raštike. Četrnaest ekipa krenulo je kuhanjem u 16 sati, a na raspolaganju su imali tri sata. Članovi žiri imali su težak zadatak – čiju raštiku proglasiti najboljom. Žiri su činili: Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj, Akademski slikar Franjo Primorac, Pisac Slavo Bago, Ljubica Jurčić, Kamilo Pralas i Žana Alpeza.

Pred njih je svaka od natjecateljskih ekipa donijela skuhanu raštiku, a žiri je ocjenjivao boju i izgled raštike, gustoću, miris, izgled mesa, njegovu čvrstoću, opći okus i opći dojam. Imali su sat vremena za kušanje i ocjenjivanje raštike svih kandidata.

Organizatori su osigurali za prva tri mjesta i najšarmantniju ekipu bogate i vrijedne nagrade, a za svakog sudionika dodijeljena je zahvalnica za sudjelovanje.

Nakon ocjenjivanja jela uslijedilo je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada. Prvo mjesto pripalo je ekipi Bilo Trade – Zdena u sastavu Željko Mikulić i Vito Žulj. Udruga Pravi put osvojila je drugo mjesto u sastavu Marina i Dijana Alpeza, dok je treće mjesto osvojilo ekipa Hajdučke Vrleti Blidinje kojeg su činile Albina Vukoja, Monika Tadić i Danica Marić. Za najinovativnije jelo žiri je proglasio ekipu Večernjeg lista u sastavu Zdenko Jurilj i Robert Bubalo, a najšarmantniji su bili Volarević iz Pruda.

Posebnu pozornost sa svojim stolom i jelom privlačili su prijatelji iz Agroturizma Konavle te učenici i učiteljice iz Osnovne škole Ruđera Boškovića Grude koji su gostima prezentirali svoju knjigu „Kuvanje i pivanje“.

Nakon dodjele nagrada uslijedilo je kušanje jela od strane posjetitelja, a sve goste i posjetitelje do kasnih večernjih sati zabavljao je tamburaški sastav „Zlatne strune“.

Hladno vrijeme doprinijelo je pravom zimskog ugođaju u Marića Gaju kojim se širio miris svježe skuhane raštike koja je jedno do najstarijih jela na našim prostorima. Poznata je još od rimskoga doba, a jeli su je svi, od sirotinje do rimskih careva. Osim u Hercegovini, uzgaja se i u Dalmaciji, te na otocima, a obiluje karotenom, provitaminom vitamina A i mineralom kalcijem. Poznata je kao povrće seljaka, koji su uvijek mogli računati na raštiku, ma kakva god godina bila. Ovo je namirnica koja bi zbog svih dobrobiti za naše zdravlje trebala biti što češće u našim tanjurima.

Organizatori se ovim putem zahvaljuju svim natjecateljima, posjetiteljima kao i sponzorima (Općini Grude, Violeta, Franck, Karliko i Šišović) ovogodišnje manifestacije Raštikijada 2015.


DSC_0351 DSC_0353 DSC_0363 DSC_0367 DSC_0379 DSC_0380 DSC_0381 DSC_0382 DSC_0383 DSC_0387 DSC_0388 DSC_0389 DSC_0396 DSC_0419 DSC_0422 DSC_0424 DSC_0427 DSC_0430 DSC_0435 DSC_0444 DSC_0447 DSC_0453 DSC_0483 DSC_0487 DSC_0497

 

4. natjecanje u kuhanju raštike. 1. Mjesto: Bilo trade -Zdena2. Mjesto: Udruga Pravi put3. Hajdučke Vrleti…

Posted by Agrotourism “Marića gaj” on 1. studeni 2015

14 komentara

 1. Ko ovo sve plaća čaše žderačina i pijačina

  Like(0)Dislike(4)
 2. Bravo Zorice i Ante !

  Like(2)Dislike(0)
 3. Taman kuci dosao…aj pogrij rastiku

  Like(1)Dislike(0)
 4. Bravo dijana za osvojeno drugo misto..ledinac je nate ponosan..

  Like(3)Dislike(0)
 5. Sve cestitke na drug osvojenom mistu..moze li zamolba ..mozete li kuhati nam..rastiku za jednu festu u sirokome .poz siroki

  Like(4)Dislike(0)
 6. Pobjednici cestitkeee!

  Like(2)Dislike(1)
 7. poserem im se na raštiku

  Like(3)Dislike(5)
 8. Ta ce zdena pec rastiku nezna snjure svezat

  Like(0)Dislike(0)
 9. U Žiriju trebaju biti ljudi te struke. Načelnik svaka čast jer mu to pripada po funkciji. Gospodin Bago je jedini kompententan jer mu je to struka. Ovi ostali kakve veze imaju sa kulinarstvom. Molim vas neka svak počme raditi svoj posao. Pa taman to bila i obična seoska veselica. Hvala lijepa.

  Like(2)Dislike(1)
 10. Stoko nevaspitana

  Like(0)Dislike(1)
 11. Zdena i Vito “svjetski prvaci” … e to vam je provala stoljeća!
  Dogodine uvedite i titulu prvaka galaksije!

  Like(3)Dislike(1)
 12. Plisko moj, malopren na kavi malo guglamo pa Drinovčani govore da ovi plisnavi komentator Drinovčanac, što vako ružno laje, nije iz Drinovaca nego je to podvala sa istoka da zavara trag. Kažu da mu ni mater nemere bit otuda jer u Drinovcin nema baš toliki budaletina. Ko oni vrlo fini ljudi, a vole jist rašćiku, ha, ha, ha, sorry. Ma ko je da je triba bi se brte ujutro bar umit i prikrstit a undan nek promini ime da ljude ne ljuti pa nek piše šta god mu srce želi. A vidiš meni govore da san plisko – Svašta

  Like(0)Dislike(0)
 13. pa polovica ovih ovdje na ovim slikama i ne znaju kako raštika izgleda kamo li da je znaju pripremati a o stručnosti žirija da i ne govorimo,sve sami MESLIĐANI ha ha

  Like(0)Dislike(0)
 14. kurcijada

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.