FOTO: Održan drugi zajednički susret Frama s područja općine Grude

Pod geslom „Sa sv. Franjom hodaj i otkrit ćeš…“ u subotu 16. svibnja 2015. godine u Drinovcima je održan zajednički susret Frama općine Grude.

SFOG – Susret Frama općine Grude održan je već drugi put, a sudjelovali su framaši iz Frame Drinovci, Gorice – Sovića, Ružića i Tihaljine. Skupina od nekoliko framaša iz svake Frame bila je organizator ovog hvale vrijednog događaja. Na susretu su bili prisutni i članovi Franjevačkog svjetovnog reda Drinovci i Gorica-Sovići.

Program je službeno počeo sa svečanom sv. Misom u župnoj crkvi u Drinovcima, a Misu je predvodio fra Željko Barbarić, duhovni asistent Frame Široki Brijeg.

– Sveti Franjo je materijal od kojeg se dalo napraviti nešto lijepo, dobro. Svatko od vas je dobar materijal. Sv. Franjo je dao svoju odjeću, materijalne stvari. Svima nama je danas najlakše dati ono što imamo viška. Franjo se odrekao svega ovozemaljskog, materijalnog i s pravom rekao „Oče naš koji jesi na nebesima“, i nema nikakve veze sa zemaljskim, oca na zemlji, postao je sirotinja, te ima samog sebe. To je nama put, poruka, franjevački habit. U Framu treba dati najkvalitetnije svoje talente. Sveti Franjo je Bogu dao dvije stvari, svoje tijelo i svoju dušu. Kao framašima poručio bi da nema mjesta škrtosti, lijenosti ili bilo kakvom drugom grijehu, te da sebi pokušamo pronaći nešto što volimo i otkrijemo svoj talent, a ne nešto treće…, poručio je fra Željko u svojoj propovijedi.

Misno slavlje dodatno su pjevanjem uveličali framaši sastavljeni od ove četiri Frame. Nakon Mise uslijedilo je obraćenje domaćina uz pozdrave, te najava programa cjelodnevnog druženja.

Zatim je uslijedilo fotografiranje framaša, nakon kojeg je zanimljivo i poučno predavanje održala Anđelka Oreč, nacionalna predsjednica Frame BiH. Anđelka je na početku svog predavanja uputila pozdrave u ime područnog vijeća Frame Hercegovina, nacionalnog vijeća Frame BiH, kao i u svoje osobno ime, te čestitala na organizaciji ovog drugog zajedničkog susreta Frama s područja općine Grude.

– Ono što bi vama framašima prenijela i onima koji će svoj put nastaviti u Franjevačkom svjetovnom redu su tri stvari: Otkrivanje samog sebe i rad na sebi od trenutka formiranja mlade osobe pa do starosti, svoje mane, vrline, poteškoće… Za sve nam pomaže bratstvo, kada padamo, bratstvo nas podiže, daje nam snagu i potporu. Bratstvo, skupina mladih koji imaju ista ili slična razmišljanja a cilj je spoznati Isusa Krista po primjeru sv. Franje. Frama je oslonac života. Najveće bogatstvo je živjeti radosno u bratstvu Frame. Svi živimo za nešto isto, a to je Isus i sv. Franjo. Trebate spoznavati i živjeti svoju vjeru, živjeti Evanđelje. Budite ustrajni u molitvi, radite, te budite framaši svugdje u svijetu, poručila je Anđelka u svom predavanju.

Organiziran je i rad po grupama na neku određenu temu. Jedna grupa framaša upriličila je duhovitu predstavu, dok je druga grupa imala zadatak napraviti spot na jednu framašku pjesmu. Spot je napravljen na pjesmu „Pozdrav prijatelju“.

Duhovita predstava osmišljena je kao talent show pod nazivom F-faktor. Prvi talent koji je tročlani žiri, Otac, Sin i Duh Sveti, ocjenjivao je ples momka i cure. Ples koji je simbolizirao razuzdanost i razvratnost današnjeg čovjeka. Drugi prikazani talent simbolizirao je netrepeljivost, nepodnošenje i izrugivanje među susjednim mjestima, kao i predrasude prema određenima skupinama ljudi. Sljedeći talent imao je svrhu prikazivanja nepotrebnog straha i vjerovanja u različita božanstva. Nakon toga na scenu je došao mladić s talentom pjevanja koji nije iskoristio na pravi način, onako kako mu je Bog namijenio. Svoje talente pokazali su i dvojica svećenika koji na neki način simboliziraju nesavjesnost i nedostojnost svog poziva. Oni vrijeme provode zabavljajući se i čineći neke beskorisne stvari. Nakon njih na scenu je nastupio reper Džej – Džej koji kroz pjesmu izražava nezadovoljstvo što mora ići na sv. Misu. Njegovo srce nije otvoreno za radost Kristova poziva. Svi oni odlaze s pozornice pognute glave ali onda pred žiri dolazi mladić pun Kristova i franjevačkog duha. U svom inspirativnom govoru koji je bio prožet mirnoćom i radošću srca naglašava kako nema nekog posebnog talenta, te kako je on samo jedan obični čovjek koji je stekao istinske vrednote živeći u bratstvu Frame. Show završava tako što žiri upravo njega proglasi pobjednikom F-faktora.

U zabavno – rekreativnom programu framaši su se okušali u nekoliko zabavnih igara. U kasnim popodnevnim satima, zajedno sa fra Božom Milićem, zahvalili su se dragom Bogu na ovom danu i ovom događaju, te primili Božji blagoslov nakon čega je uslijedio odlazak svojim kućama ispunjenim srcima i velikom radošću mladih framaša koji su sudjelovali na ovom drugom susretu Frama.

– Bilo je smijeha, veselja, zabave, radosti, ništa nam nije nedostajalo nego vremena. Iako smo se razišli kasno navečer, taj dan nam je doista prošao prebrzo. Jako smo zadovoljni i ispunjeni što smo uspjeli ovakvo nešto već drugi put organizirati, poručili su organizatori ovog događaja.

DSC_0054 DSC_0123 DSC_0133 DSC_0136 DSC_0159 1 DSC_0171 1 DSC_0182 DSC_0190 DSC_0211 DSC_0243 DSC_0265 DSC_0271 DSC_0281 DSC_0285 DSC_0289 DSC_0292 DSC_0311 DSC_0338 DSC_0351 DSC_0361 DSC_0410 DSC_0415 1 DSC_0415 2 DSC_0415 DSC_0422 DSC_0473 DSC_0481 DSC_0519 DSC_0549 DSC_0565 DSC_0578 DSC_0602 DSC_0627 DSC_0637 DSC_0672 DSC_0681 DSC_0693 DSC_0697 DSC_0715 DSC_0719 DSC_0724 IMG_0396 IMG_0408 IMG_0522 unnamed

6 komentara

 1. Bravo cure i momci, a naša župa Grude i njezina mlađarija pripušteni su sami sebi.
  Kud ovo sve srlja u Grudama i kad će agoniji doći kraj???

  Like(16)Dislike(3)
 2. Čitaju li ovo naši tzv. fratri u Grudama? Ako čitaju jeli ih barem malo stid… Mene bi bilo jako stid da sam na njihovom mjestu. Ako imaju i trunka mozga u glavama reći će oprostite djeco što vam ovo radimo i otići će da ih nitko više ne vidi u grudskoj župi.

  Like(13)Dislike(2)
 3. naša mladost ovdje kroz framu odrasta i formira se u prave ljude
  a Grude tužne tužne… sagnite glave i pođite kući

  Like(7)Dislike(0)
 4. Grudska “crkva” nije Katolička. Molim da uvažavate različitost.
  Svi smo mi djeca Božja ma koje vjere bili.

  Like(1)Dislike(1)
 5. Omladino samo naprijed. Družite se i zabavljajte i uživajte.
  I odma iza 25 ženite se. A sad već pomalo gledajte koga i za koga.

  Like(4)Dislike(2)
 6. Pozdrav mišku iz daleka.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.