FOTO: Predstavljen jubilarni broj Godišnjaka Matice hrvatske Grude “Susreti 10”

Jubilarni 10. Susreti, godišnjak Matice Hrvatske – Ogranak Grude predstavljen je skromno i dostojanstveno 30.11.2016. u Gradskoj knjižnici u Grudama. Susreti 10 su vrlo sadržajni, kako i priliči ovom jubilarnom broju. Tu su pisani znakovi vremena u kojima se opisuju različite oblasti ljudskog djelovanja. Susrete je predstavio Mario Bušić predsjednik Ogranka.

Stjepan Sučić,  potpredsjednik MH iz Zagreba, dragi gost pokazao je svojim dolaskom koliko cijeni rad članova MH ogranak Grude, te je govorio o samom djelovanju u Matici hrvatskoj kroz povijest i danas.

Klapa Bratovština Gorica-Sovići svojim odličnim pjevanjem kao da je najavila dolazak Onoga kojeg iščekujemo.

Gradska knjižnica Grude kao mjesto kulturnih susreta i razgovora i ovaj put dobro je odabrano mjesto za ovaj kulturni događaj, i ovaj prostor polako postaje prepoznatljiv u kulturnom smislu.

susreti-10-godisnjak-2 susreti-10-godisnjak-3 susreti-10-godisnjak-4 susreti-10-godisnjak-5 susreti-10-godisnjak-6 susreti-10-godisnjak-7 susreti-10-godisnjak-8

Sadržaj
Uvodnik-FRA  ANTE MARIĆ

KNJIŽEVNOST

Pjesme fra Vlade Ereša-KATA ČANČAR
Pjesme Marka Čuljka-MARKO ČULJAK
Pjesme Jelene Jonjić-JELENA JONJIĆ
Neponovljivi Antun Branko Šimić: hrvatski i svjetski pjesnik-DRIJENKA PANDŽIĆ KULIŠ
Sjećanja-MIJO MILAS
Sancho Panza kao prvi u Cervantesovom Don Quijoteu-FABIJAN LOVRIĆ
Kradljivac borova-MILKA TICA
Košuljak bile udovice-MILKA TICA
Mlad mjesec-mlad Bog-MILKA TICA
Pjesme Mirjane Mime Vlašić-MIRJANA MIMA VLAŠIĆ
Jubileji-MLADEN VUKOVIĆ
Pjesme o gangi-MLADEN VUKOVIĆ

KULTURA

Nekadašnji blagdanski običaji-DOMINIKA ANDRIJANIĆ
Treći susret framaša-TONI ILIČIĆ
Tradicijski čuvari u selu Ledinac-MARIO KNEZOVIĆ
Božićna čestitka-ŽELJKO ŠIMUNOVIĆ
Božićni običaji-ŽELJKO ŠIMUNOVIĆ

POVIJEST

Kovači iz brončanog doba-GORAN ĐURĐEVIĆ
Uzroci i tijek sukoba Jugoslavije i Sovjetskog Saveza 1948.-ZVONIMIR GLAVAŠ
Prvi svjetski rat i žrtve ružićke okolice (1914.-1918.)-FRA ANDRIJA NIKIĆ
Mučenik Nikola Bošković (1703.-1738.)-FRA BAZILIJE PANDŽIĆ
Matija Vuković (1682.-1709.)-FRA BAZILIJE PANDŽIĆ

RELIGIJA

“Blago progonjenima zbog pravednosti-njihovo je kraljevstvo nebesko”-MIRELA PRIMORAC
Sakrament ženidbe-MIRELA PRIMORAC

UČENIČKI POKUŠAJI

S poštena lica teče pošten znoj-MARINA ALPEZA
Genijalni pojedinac u svijetu prosječnih ljudi-MARINA ALPEZA
Las Lajas-BARBARA BANDIĆ
Analiza arhitekture:Konstantinov slavoluk-KATARINA BIŠKO
Umjetnik ili djelo koje je probudilo u meni…emocije-KATARINA BIŠKO
Genijalac renesanse-MATE ĆORLUKA
Leonardo da Vinci-MARKO GLAVAŠ
Renesansni genije-ANDREA MACAN
Misterija Stronehenge-PETRA MAJIĆ
Genijalac u renesansi-IVAN MILOŠ
Las Lajas-raj na zemlji-JELENA ŠIMIĆ
Čovjek koji je nosio domovinu u svom srcu-MARTINA TOMIĆ
Za čovjeka koji je prokrstario čaršijom-IVA ZADRO
Nostalgija-IVA ZADRO

ZNANOST

O znanstvenim i stručnim doprinosima sveučilišnoga redovitog profesora dr. sc. Vlade Pandžića-ANA ĆAVAR

KRONIKA

Kronika Matice hrvatske ogranak Grude (2015. do 2016.) – MARIO BUŠIĆ

3 komentara

 1. KAko miluje ovakva vijest in naših Gruda…. Samo naprijed i Bog vas blagoslovio!

  Like(3)Dislike(0)
 2. uljebi naši svagdašnji

  BIH
  Zaposlenja koja su izazvala bijes građana BiH: Krvnim srodstvom do blistave karijere
  Piše: Ervin Mušinović/Klix.ba
  prije 2h 9 min

  Građani Bosne i Hercegovine svjesni su toga da glomazna državna služba služi za zapošljavanje djece i porodica bh. političara. Proteklih godina brojna zaposlenja i imenovanja izazvala su bijes građana BiH koji nije promijenio ništa. Državna služba i dalje je rezervisana za podobne, a realni sektor za sve ostale građane BiH.
  Etničke razlike nisu spriječile domaće političare da se slože kako je najbolje mjesto za zaposlenje njihove djece državna služba, odnosno institucije, agencije ili firme u vlasništvu države ili entiteta. Na drugoj strani, vlasti poručuju građanima BiH da se pridržavaju reformske agende koja je jasno precizirala da svi nivoi vlasti moraju raditi na smanjenju javne potrošnje.

  Da se agenda od koje zavisi ekonomski napredak BiH ne odnosi na djecu političara nedavno su potvrdili federalni premijer Fadil Novalić i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević. Naime, javnost je ostala šokirana informacijom da je Ada Novalić, kćerka premijera FBiH, bez ikakvog konkursa zaposlena u Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA). Ovu informaciju potvrdio je direktor FIA-e Esad Mahumutović koji je kazao da je sve uradio u skladu sa zakonom. Danas je potvrđeno kako je Ada Novalić pod pritiskom javnosti iz moralnih razloga podnijela ostavku.

  U FIA-i je kao pripravnica zaposlena i Negra Mašović, kćerka delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH Amora Mašovića. Mahmutović je njeno zaposlenje pokušao opravdati rečenicom: “Zar nije sa moralnog aspekta gospodin Amor Mašović zaslužio da njegovo dijete radi”.

  Na radno mjesto stručne savjetnice za finansijske aspekte upravljanja projektom u federalnoj Agenciji za vodno područje Jadranskog mora u maju ove godine zaposlena je Sanja Đolo, kćerka federalne ministrice finansija Jelke Milićević. Iz ove agencije kazali su također da je sve urađeno prema zakonu te da im je Vlada FBiH dala odobrenje da raspišu konkurs na kojem je kasnije zaposlena Đolo.

  Zakon je poštovan i prilikom imenovanja Lucije Ljubić-Lepine za novu šeficu Misije pri UN-u u Ženevi. Inače, Lucija je kćerka zastupnika u Hrvatskom saboru Bože Ljubića koji je u BiH obnašao brojne javne funkcije od zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, delegata u Domu naroda PSBiH, državnog ministra komunikacija i saobraćaja te federalnog ministra zdravstva. Također, brat Bože Ljubića Mariofil Ljubić zaposlen je kao zamjenik pravobranioca BiH, a javnosti je od ranije poznat i kao ombudsman za ljudska prava BiH.

  U Obavještajno-sigurnosnoj agenciji zaposlen je Aleksandar Špirić, sin zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Nikole Špirića. Aleksandar Špirić u svojim dvadesetim godinama zaposlio se u Ambasadi BiH u Srbiji, gdje je bio angažovan kao sekretar bosanskohercegovačke diplomatske misije u Beogradu.

  Po povratku u BiH Špirić se zaposlio u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, dok je njegov otac izabran za predsjedavajućeg Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom OSA-e.

  “To nije sukob interesa. Znate li vi koliko OSA ima zaposlenih? U prvom sazivu bio sam predsjedavajući te komisije. To je Komisija koja se bavi ocjenom zakonitosti rada službe, ne provodi niti zna za istrage”, kaže Nikola Špirić.

  Javnost je 2014. godine informisana i o tome da je sin Željke Cvijanović, premijerke Republike Srpske, dobio posao pripravnika u Elektroprijenosu BiH, iako je imao najmanji prosjek ocjena u odnosu na ostalih 12 kandidata koji su se prijavili na to radno mjesto.

  Iz dokumentacije je vidljivo da je Filip Cvijanović izabran kao prvi na listi kandidata, s najvećim brojem bodova, iako je imao manji prosjek ocjena od ostalih kandidata, kao i da je manje vremena proveo na evidenciji nezaposlenih. Za izbor kandidata presudili su bodovi dobiveni na intervjuu s kandidatima, odnosno subjektivna procjena komisije o kvalifikacijama i sposobnostima kandidata.

  Krajem prošle godine Vijeće ministara BiH donijelo je rješenje o imenovanju Davorina Primorca za direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA). Mediji su tada izvijestili kako je Primorac zet predsjednika HDZ-a i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića.

  Još 2011. godine Gorica Dodik, kćerka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, postavljena je na mjesto šefice kabineta Željke Cvijanović koja je u tom trenutku obnašala dužnost ministrice za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a.

  Sin zastupnice SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanke Majkić zaposlen je u Poreznoj upravi RS-a. Riječ je o Dejanu Majkiću koji je prije zaposlenja u Poreznoj upravi RS-a radio u Agenciji za državnu službu RS-a.

  Građani BiH još uvijek pamte i imenovanje Mirsada Nikšića za direktora Autocesta Federacije BiH. Mirsad je brat bivšeg premijera FBiH i predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića.

  Supruga Jasenka Selimovića, bivšeg šefa Kluba SDP-ovih zastupnika u Parlamentu FBiH Andrea Selimović postala je 2012. godine savjetnica u kabinetu generalnog direktora “Elektroprivrede”. Na budžetu je zaposlena i Katarina Kamočaji supruga Igora Kamočajija, nekadašnjeg dogradonačelnika Sarajeva i predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a u KS. Katarina je zaposlena na mjesto glasnogovornice JP BH Pošta.

  Oštre reakcije javnosti izazvalo je i imenovanje Sebije Izetbegović, supruge predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, na poziciju direktorice Opće bolnice u Sarajevu, a poslije i Kliničkog univerzitetskog centra Sarajevo. Izetbegović je bila jedina kandidatkinja za poziciju direktorice KCUS-a.

  Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u septembru 2016. godine broj registrovanih nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 514.935.

  1. Kcerka Ljube Beslica ( dugogodisnji kradonacelnik Mostara ), ” upade ” u Elektroprenos BiH…sve po zakonu 😀
  2. mirsad niksic jos prima platu u autocestama…radi kao savjetnik ustvari nista ne radi
  3. Šemsudin Mehmedović(SDA) – kćerka Sanida Hajlovac (Agencija za bankarstvo FBiH) , zet Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

  Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice (SDA) – kćerka zaposlena u BH TELECOM-u.
  4. Dušanka Majkić, zastupnica u Parlamentu BiH – sin Dejan, pomoćnik direktora Poreske uprave Republike Srpske.

  Šefik Džaferović potpredsjednik SDA i šef kuba u Predstaničkom domu PS – sin Jasmin Džaferović, Kantonalno Tužilaštvo BiH.

  Safet Softić, potredsjednik SDA i presjdavajući Doma narooda PS BIH – kćerka zaposlena u JP Elektroprivreda BiH.
  5. Nikola Špirić poslanik u Predstavničkom Domu naroda (SNSD) – sin Aleksandar, prvi sekretar Ambasade BiH u Republici Srbiji, Bratična Nikolina Špirić, stručno vijeće Agencija za lijekove BiH.

  O vezama Bakira Izetbegovica, Denisa Zvizdića i familiji već smo govorili, zato radi posjećanja još nekoliko imena iz vladajuće stranke uz ostalo i Šemsudina Mehmedovića koji godinama zamjera vrhu stranke za nepotizam i korupciju.
  6. Petar Đokić, minista industrije, energetike i rudarstva RS (Socijalistička partija) – sin Bojan Đokić, imenovan je za direktora Radne jedinice „Pošta Srpske“ u Brčko Distriktu.

  Nebojša Radmanović delegat u Parlamentu BiH (SNSD) – kćerka Ana Radmanović Ilić, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Borjana Radmanović Petrović, glavna i odgovorna urednica Glasa Srpske (bivša urednica “Nezavisnih novina”)
  7. Željka Cvijanović premijerka RS-a (SNSD) – suprug Aleksandar, bivši direktor gradskog Zavoda za izgradnju Banja Luka, sin Filip zaposlen u Elektroprenosu BiH.

  Zoran Tegeltija ministar finansija RS – kćerka i zet zaposleni u Elektroprenosu BiH, supruga Duška Tegeltija, pomoćnica ministra trgovine i turizma u Vladi RS.
  8. Milorad Dodik, predsjednik RS-a (SNSD) – djeca Gorica i Igor Dodik vlasnici i suvlasnici tri firme „Green Line“ zdravstvena ustanova „Global Liberty“ d.o.o. Laktaši za trgovinu na veliko drvetom, građevinskim materijalom, sanitarnomo opremom, te za uvoz i izvoz “Fruit eco”.
  9. Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH (HDZ BiH) – brat Ivo Bevanda (rukovoditelj Službe za nabavu roba EP HZHB).

  Ništa bolje nije ni u RS-u, sa iznimkom djece Milorada Dodika koji su se okrenuli privatnom biznisu uz kredite Investiciono-razvojne banke, no zato je većina ostalih ministara i visokih dužnosnika, kćerke i sinove zbrinula u institucije, agencije, nisu im mrske ni one na držvanom nivou, ali ni institucije u kojima su oni gradili karijere.
  10. Jelka Miličević (ministrica finansija FBiH) (HDZ BiH) – suprug Dragan Miličević (izvršni direktor Elektroprivrede za proizvodnju HZHB I član Uprave), kćerka Sanja Đolo (Agencija za vodno područje Jadranskog mora), Ilija Đalo, otac Daria Đale (direktor za proizvodnju elektične energije EP HZHB).
  11. Dragan Čović(predsjednik HDZBiH i član Predsjedništva BiH) – kćerka Danijela Čović-Primorac (Centralna banka – glavna jedinica Mostar), zet Davorin Primorac (direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BHANSA), brat Davorina Primorca, Ivica Primorac (rukovodilac sektora finansija BHANSA), kćerka Sanja Čović-Krezić (rukovoditelj sektora za organizacijsko- pravne i opće poslove Zavod za zapošljavanje HNK), zet Marijo Krezić (Elektroprivreda HZHB).

  Like(1)Dislike(0)
 3. neprimjeren komentar

  Otkud te na ovoj temi s ovakvim komentarom? Paraziti su uvijek postojali i postojat ce, samo nekad ih je više, a nekad manje ovisi o godini….Najgore je sto djeca uvidjaju da je dobro biti parazit, pa nista drugo ne ocekuju nego samo to, ali ako je obada previse,a premalo krava muzara, na sta ce se zalićat?!

  Like(1)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.