FOTO: Proslava na Bristovici

Ustalilo se da se svake godine na prvu nedjelju u mjesecu lipnju slavi sveta misa u spomen onih koji su slavili Boga na tom mjestu, dajući često i svoje živote za svoju vjeru. Tako je i ove godine bilo svečano na brdu iznad Polica, na staroj ledini ispod brda Malič te na samoj tromeđi Tihaljine, Ružića i Drinovaca, a zove se Bristovica.

Mnoštvo naroda izišlo je na brdo slaviti Boga kao što su ga na tom mjestu slavili naši pradjedovi. Za razliku od vremena kako su se oni morali kriti od neprijatelja da bi, sa svojim fratrima slavili Boga, mi danas živimo u vremenu slobode i nismo izvrgnuti opasnostima kojima su oni bili izloženi te možemo slaviti Boga u ozračju mira.

Svečano misno slavlje predvodio je ružićki župnik fra Tomislav Jelić, uz koncelebraciju fra Bože Milića, fra Andrije Nikića i fra Hrvoje Miletića. Na samom početku svete mise fra Andrija Nikić svim prisutnima uputio je nekoliko riječi o samoj povijesti Bristovice. Svojim pjevanjem framaši iz Ružića dodatno su uveličali ovo slavlje.

Nakon misnog slavlja, na livadi ispod oltarnog prostora druženje, veselje i ganga zadržalo je sve nazočne još neko vrijeme. Za ovu proslavu uređena je cesta od Polica prema Bristovici, a mnogi župljani dali su obol ovoj zajedničkoj akciji.

DSC_0241 DSC_0248 DSC_0255 DSC_0259 DSC_0271 DSC_0273 DSC_0278 DSC_0281 DSC_0291 DSC_0303 DSC_0315 DSC_0326 DSC_0356 DSC_0366 DSC_0374 DSC_0378 DSC_0391 DSC_0394 DSC_0401 DSC_0411 DSC_0422 DSC_0426

Bristovica je mjesto na kojem su se u doba turske vladavine skupljali naši pradjedovi i sa svojim svećenicima – franjevcima prikazivali Bogu svetu misnu žrtvu. Središte je duhovnog života, vrelog duhovne okrepe i klijalište rodoljublja. Dok su još Turci terorizirali zemlju Hercegovinu, naš narod je bio u teškom položaju. Turci su prožimali svoj režim kroz vjeru te nisu dali narodu da ide u crkvu. Branila im se vjera i pjevanje vjerskih i hrvatskih pjesama. Sastajali su se na tom mjestu sve dok to Turci otkriše. Kad ih nađoše, poubijaše dosta našeg naroda. Tu je podignut i mali oltar od kamena i spomenik na kojemu piše: ”Na ovom tlu u doba Turske vladavine skupljali su se naši pradjedovi i sa svojim svećenicima – franjevcima prikazivali Bogu svetu žrtvu. Ovdje je bilo središte duhovoga života, vrelo duhovne okrepe i klijalište rodoljublja. U znak zahvalnosti svima onima koji su na ovom kršu sačuvali katoličku vjeru i hrvatsko ime, zahvalno potomstvo podiže ovaj spomenik.”

Najnovija povijest Bristovice započela je 22. lipnja 1971. godine. Od tada pa do danas brojni župljani okupljaju se jednom godišnje da bi sačuvali spomen na svoje pretke koji su čuvali vjeru u Isusa.

grude-online.info

7 komentara

 1. Zašto nema grudskih fratara gore na Misi?
  Zakasnili su ili

  Like(14)Dislike(10)
 2. Ne prdi!!!!

  Like(4)Dislike(10)
 3. Gradski gangasi a fratara nema sramota

  Like(1)Dislike(5)
 4. Dragi komentatori niti je mjesto ni vrijeme za tako zajedljive komentare. Na ovom mjestu, prije više stotina godina, glavom se plaćala vjera u našeg Boga i ljubav prema hrvatskom rodu, a vi danas svojim komentarima stvarate razdor koji ide u prilog našim dušmanima. Sramotna i grijota. Žalosno je šta od nas Hrvata napraviše bezbožni komunisti prokleto im sjeme. Bojim se da će biti kasno kad shvatite kako vas je jadna majka rodila i još jadnije odgoila.

  Like(11)Dislike(1)
 5. svaka čast svima. bravo

  Like(3)Dislike(0)
 6. Sumnjiv mi je ovaj naš fratar.
  Neće ni on dugo ovdje ostati …

  Like(0)Dislike(6)
 7. Sta je sumnjivo,da nije udbas ,cia,kakav spijun,ili nedoBog vanzemaljac,ili mu je pak mana ta sto neda vjeru nizasto,ne klanja se svjetovnim vrednotama i ne moze ga se potkupiti nicim ha?

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.